1. kolo RŽL SE Sedlčany

30.09.2017 18:29

V sobotu 30.09.2017 se rozběhl nový ročník Regionální žákovské ligy SE, a to již tradičně v Sedlčanech. Na turnaj zavítalo celkem 74 dětí, které byly rozděleny do turnajů A, B a C následovně: 16, 28, 30. Turnaj A je zatím nad síly našich dětí, takže nás zajímaly turnaje B a C. Ty se hrají švýcarským systémem na 7 kol, přičemž tempo hry v prvních dvou kolech je 2 x 20 minut na partii, ve zbylých pak 2 x 25 minut na partii.

Z našeho oddílu se startu nové sezóny zúčastnilo 5 dětí: Do Béčka se díky zisku IV. VT na letním šachovém táboře dostala Verča Žoudlíková, ostatní se ocitli v Céčku - jmenovitě to byli Kuba Bernáth, Štěpka Mrázová, Vendy Mrázová a Evka Panušková. V pátek před turnajem se všichni zúčastnili tréninku, takže aspoň trochu "v obraze" měli být. Jak se jim vedlo?

Verča byla mezi 28 hráči Béčka nasazena jako č. 23. Turnaj sice začala porážkou, ale s velice silnou soupeřkou, které statečně a dlouho vzdorovala. V 2. kole podala snad svůj dosavadní nejlepší životní výkon a porazila papírově silnějšího soupeře - hrála pomalu, přemýšlivě a dodržovala postup přemýšlení při výběru tahu (tzv. 5 kroků). Pak se ale vrhla na mobil a šachy jako by ji přestaly zajímat. Zbývající partie vyloženě "odblicala", průměrně na každou partii spotřebovala 5 minut, na jednu dokonce jen minuty 2. Výsledky tomu samozřejmě odpovídaly, kromě jednoho, kdy si soupeř nechal dát s dámou víc záhadným způsobem mat. Se 2 body tak Verča obsadila celkové 25. místo (4. místo mezi děvčaty). Na příštím turnaji bude mít mobil zakázaný a naopak nařízeno sedět na rukách, aby před každým tahem musela vynaložit jisté úsilí na jejich osvobození, čímž se jí naskytne nějaký čas na přemýšlení.

V Céčku si nejlépe vedl Kuba. Je až s podivem, že z velice pochybných postavení, do nichž se pravidelně po zahájení dostával, dokázal vykouzlit velice nebezpečné protiakce, které ve většině případů jeho soupeři nezvládli a po chybách (ovšem vyvolaných aktivní Kubovou protihrou) prohrávali matem. Ze 7 partií se tak stalo 5x a se ziskem 5 bodů Kuba obsadil výborné 3. místo. Pokud nebude hrát zahájení tak zbrkle, ale začne přemýšlet ještě před přechodem do střední hry, může začít dumat o útoku na vítězství v turnaji C! Výmluvný je i jeho výkon: 1177 při vlastním ratingu 1010.

Evka zahájila turnaj nádhernou výhrou, ale pak si 2x nechala dát úplně stejný mat. To se prostě nesmí vůbec stát! Navíc mat se dal vždy lehce odvrátit, kdyby byl dodržen postup 5 kroků - dokonce by stačil i ten první (natáhnout vousy). To by ale bylo nutné se aspoň na chvilku zamyslet! Zdá se, že epidemie "blicání" se mezi našimi dětmi povážlivě šíří. Evka dostane na příštím turnaji naordinovanou stejnou "léčbu", jako Verča - sedět na rukách. I přes její zbrklost však ze zbývajících partií dokázala vydolovat 2 maty, takže s 3 body obsadila 18. místo (3. mezi děvčaty).

Stejný počet bodů i stejné první pomocné hodnocení měla na konci turnaje Vendulka. Až druhé pomocné hodnocení pak rozhodlo, že se usadila na 19. příčce a 4. místě mezi děvčaty. Je ale nutno říci, že k uhraným bodům přišla jinak než Evička - hrála pomalu a snažila se postup přemýšlení dodržovat. Kdyby ještě dokázala také udržet pozornost na šachovnici a ne na tom, co se děje všude okolo, bylo by bodíků zcela jistě více. Takže příště by to asi chtělo "koňskou" pomůcku - klapky na oči, aby viděla jen před sebe.

2 body získala Štěpánka, což jí stačilo na 27. místo a 5. místo mezi děvčaty. Z našich dětí je nejmladší a body ji hodně potěšily. Kvůli svému věku ale trpí ještě "dětskou" nemocí - ráda staví figurky na napadené pole. Když se to odnaučí, meta 50% získaných bodů nebude rozhodně nedostižná!

V jednotlivých věkových kategoriích zatím naši drží následující pozice (v závorce za názvem kategorie je počet hráčů v ní startujících):

HD12 (22): 12. Žoudlíková (3. mezi děvčaty), 19. Panušková (4. mezi děvčaty), 20. Mrázová V. (5. mezi děvčaty)

HD10 (18): 5. Bernáth, 15. Mrázová Š. (2. mezi děvčaty)