1. kolo RŽL SE Sedlčany

30.09.2018 06:05

Dne 29.09.2018 byla v Sedlčanech zahájena "dětská" sezóna 1. turnajem Regionální žákovské ligy skupiny E. Turnaje se zúčastnilo celkem 75 dětí, z nichž 6 bylo "mých". Hrálo se jako obvykle ve třech skupinách a v elitním Áčku jsem měl vůbec poprvé "svého" zástupce - Jirku Matouška. Áčko hraje v komorní sestavě - "vejde" se do něj jen 16 nejlepších hráčů podle ratingu. Mezi sebou se střetávají ve čtyřkolovém "švýcaru", přičemž hrají tempem 2 x 30 minut na partii s přidáváním 10 sekund za každý provedený tah. Jirka byl nasazen jako č. 13, přičemž však rozdíly v ratingu byly mezi hráči na konci startovní listiny minimální. Jirka dostal za úkol hlavně sbírat zkušenosti a pokud možno nezůstat sedět s nulou. (Aby si však udržel vlastní rating, bylo zapotřebí získat aspoň 2 body.) První 3 partie hrál Jirka příliš zbrkle a za hrubé chyby, které byly důsledkem nedodržování postupu přemýšlení (slovutných 5 kroků), byl také po zásluze tvrdě potrestán. Ve 4. kole ale konečně zpomalil (patrně v důsledku hrozby, že pokud opět prohraje do 15 minut, půjde domů pěšky) a změna měla okamžitý kladný efekt v podobě výhry. Tím se mu podařilo odpoutat se z posledního místa na dělené 13.-15. místo - pomocné hodnocení mu přisoudilo patnáctku.

V Béčku jsem měl dva zástupce - nebo spíše zástupkyně: Vendulku Mrázovou a Jolanku Štědrovou. Tato skupina se (stejně jako Céčko) hraje rychlejším tempem na 7 kol (v prvních dvou kolech 2 x 20 minut na partii, v ostatních 2 x 25 minut na partii) a startovalo v ní celkem 30 dětí. Od Vendy jsem chtěl, aby se dostala aspoň na 50%, Jolanka měla za úkol bojovat a pokud to půjde, "uloupit" někde aspoň bodík. Vendy hrála sice strašně (hrubých chyb bylo požehnaně), ale její soupeři se jí v tomto ohledu minimálně vyrovnali, takže kýžených 3,5 bodu se jí nastřádat podařilo. Obsadila tak (při nasazovacím čísle 22) velmi pěkné 17. místo. Přitom se jí ještě o trošku podařilo vylepšit si vlastní rating (1100), protože hrála výkonem 1146. Navíc to znamenalo i 3. místo v kategorii děvčat! Mile překvapila Jolanka - povedlo se jí "uloupit" body dokonce 3 a jako 27. nasazená se vyšplhala na konečnou 21. příčku. Hrála pomalu a rozvážně - tedy aspoň v zahájení a střední hře. V koncovkách začínala zmatkovat a "blicat", což samozřejmě mělo za následek nevyhnutelné blundry. Půlbod jí sice chyběl k udržení vlastního ratingu, ale těšit ji mohou skalpy dvou daleko zkušenějších říčanských borců, startujících o 2 a 3 váhové (tj. věkové) kategorie výše! A bonusem bylo 4. místo mezi děvčaty!

V Céčku se na startu seřadilo 29 hráčů a já tam měl 3 děti. Kuba Novák a Evička Panušková sem spadli z Béčka "díky" nepovedené hře na Mistrovství ČR škol, takže dostali za úkol bojovat o příčky nejvyšší, tj. umístit se mezi nejlepší pětkou. Štěpka Mrázová dostala za úkol přiblížit se co nejvíce k normě pro zisk IV. výkonnostní třídy, kterou je zisk 4,5 bodu. Ani jednomu se bohužel cíle dosáhnout nepodařilo: Kuba předváděl neuvěřitelné hrubky v zahájení, což byl důsledek nedodržování desatera přikázání bohyně Caissy. Evička je sice dodržovala a dostala se téměř ve všech partiích do vyhraných postavení, ale zbrklost v koncovkách (hlavně v pěšcovkách!) měla za následek zbytečné ztráty v podobě remíz (místo zasloužených výher). Oba nabrali jen 4 body (na splnění úkolu jich bylo zapotřebí nejméně 5) a potvrdili své nasazení - Kuba skončil 10. (nasazen 11.) a Evka 11. (nasazena 10.). Pro Evičku to kupodivu znamenalo i 3. místo mezi děvčaty! Malou útěchou může být aspoň to, že oba hráli nad své ratingy - Kuba výkonem 1071 (rating 1039), Evička výkonem 1081 (rating 1040). Štěpánce se vyloženě nedařilo a uhrála jen 3 body (z toho jeden získala kontumačně), což však znamenalo 19. místo (nasazena jako č. 22) a 4. místo v kategorii dívek.

V hodnocení podle věkových kategorií je po úvodním turnaji situace našich následující (v závorce za označením kategorie je uveden počet hráčů celkem):

HD14(17): 15. Novák

HD12(28): 4. Matoušek, 11. Mrázová V. (3. mezi děvčaty), 18. Panušková (6. mezi děvčaty), 26. Mrázová Š. (7. mezi děvčaty)

HD10(13): 4. Štědrová (1. mezi děvčaty)

Jiří Kotzot