4. kolo RŽL SD Kouřim

30.01.2016 20:10

Regionální žákovská liga skupiny D pokračovala dalším turnajem, který se hrál dne 30.01.2016 v Kouřimi. Mimo našich členů z Uhlířských Janovic, kteří sem patří "úředně" si tento turnaj oblíbil i trenér Kotzot, který sem každoročně "vyváží" nováčky ze svého kroužku začátečníků. Nejinak tomu bylo i letos, kdy sem přivezl hned 6 začínajících šachistů. Dosti však úvodu a přejděme k popisu turnaje:

Hrálo se ve třech skupinách, které se všechny hrály švýcarským systémem na 7 kol, tempem 2 x 20 minut na partii.

Ve skupině dorostenců hrálo 10 mládežníků, mezi nimiž nechyběli ani dva naši členové. Lépe si vedl Pavel Plechata, který ze 7 kol nabral 3,5 bodu. 50%-ní zisk mu zajistil umístění uprostřed startovního pole, takže obsadil celkově 5. místo. Úlovek Ondřeje Houdy byl skrovnější - se 2 body se umístil na 8. místě.

Ve skupině starších žáků bojovalo 31 dětí. Z našich členů si nejlépe vedla Jarmila Plechatová - uhrála 4 body, jež jí zajistily 11. místo celkově a 2. místo mezi děvčaty. 4 body uhrál i Kryštof Novák, jehož však pomocné hodnocení zařadilo na celkově 14. místo.

Nejpočetnější skupinou ale byla ta, v níž bojovali mladší žáci - na startu se jich seřadilo celkem 46. Z našich jsme největší naděje vkládali v Anežku Havelkovou, kterou již můžeme považovat za zkušenou turnajovou "harcovnici". Podařilo se jí nastřádat celkem 4 body, což ji zařadilo na 15. místo celkově, přičemž z děvčat byla nejlepší. Svým výkonem nezklamala (hrála dokonce výkonem 1140 při ratingu 1100), ale přece jen mohla získat minimálně o půl bodíku více, což by jí zajistilo umístění v elitní desítce. Když se bude více soustředit na to, co se děje na její šachovnici (a ne na sousední), určitě se jí to příště podaří. A nyní se dostáváme k tomu, jak dopadli naši nováčci z kroužku trenéra Kotzota. Nejlépe si vedl Ondřej Štěpánek, který uhrál celkem 2,5 bodu, s nimiž obsadil 37. místo. Následovala Veronika Pecinovská z našeho "Janovického" kroužku (ještě ale není členkou našeho oddílu). Získala 2 body, které ji zařadily na 39. místo celkově a 10. místo mezi děvčaty. Ostatní naši začátečníci se umístili následovně: 40. Matěj Prix 2 body, 41. Tereza Burgerová (11. mezi děvčaty) 2 body, 43. Vendula Mrázová (12. mezi děvčaty) 2 body, 44. Jan Dočkal 2 body a 45. Eva Panušková (13. mezi děvčaty) 1 bod. Všichni, kteří se zúčastnili svého prvního turnaje v životě, hráli s plným zaujetím a nadšením. Protože absolvovali zatím jen 11 lekcí, je jejich výkon nutno považovat za výborný - nikdo nezůstal "sedět na startu" s nulou. Zatím se totiž naučili pouze základní pravidla, což obnáší tahy figur. Až projdou ještě následující 4 lekce, budou již vědět, kam nejlépe své figurky rozestavovat, což jim jistě přinese ještě nějakou tu půlku do sbírky bodů.

Na závěr jsme si nechali ještě jednu zprávu: Evička Panušková byla oceněna mimořádnou cenou za fair play. V pozici, kdy její soupeř měl krále s dámou a ona jen holého krále, se rozhodla vzdát, protože soupeři zbývalo na hodinách již jen asi 5 sekund a ona nechtěla remizovat pouze "na praporek". Na pořadatele její přístup tak zapůsobil, že speciálně pro ni cenu fair play vyhlásili.