4. kolo RŽL SE Čerčany

02.12.2017 17:59

Dne 02.12.2017 se v Čerčanech hrálo 4. kolo Regionální žákovské ligy. Na startovní pásce se seřadilo 128 šachuchtivých dětí, což je rekordní účast na těchto turnajích. Z našeho oddílu (a kroužků) se též dostavila rekordní účast - 10 registrovaných a 3 neregistrovaní hráči. Obvykle ve svých článcích nechávám celkové hodnocení turnaje až na konec, tentokrát však udělám výjimku: Pro hru našich hráčů (všech! - včetně těch, kteří skončili na předních místech) totiž platí jednotná charakteristika - mizérie, bída a utrpení, marnost nad marnost, ... Ta je zmírněna jedině tím, že i přes strašlivou hru nejsou výsledky až tak špatné - patrně proto, že soupeři předváděli hru ještě horší! Jak jsem už uvedl, jednotná charakteristika platí pro všechny, takže dál ji budu u některých jedinců trochu mírnit (ale ne moc, aby nakonec na úvod nezapomněli).

Naši hráli jako vždy v turnajích B a C, v každém z nichž bylo celkem 56 hráčů, kteří se utkali švýcarským systémem na 7 kol.

Béčko:

4,5 bodu uhrál a na 11. místě se umístil (neregistrovaný) Milan Pešta. Jde o nádherný výsledek, i on se však dopustil ve dvou partiích nezvyklých hrubých chyb. Přesto ale splnil normu pro zisk III. výkonnostní třídy. Škoda jen, že není registrovaný, takže mu nemůže být přidělena - stal by se tak nejmladším hráčem našeho oddílu, který by ji získal.

3,5 bodu nabral Erik Pešta. Obsadil s nimi 30. místo, což je na neregistrovaného hráče velice pěkné umístění. (Navíc si oproti minulému kolu o "půlku" polepšil.) Ale i u něj jsem zaregistroval nečekané hrubé chyby.

Jirka Matoušek uhrál 3 body a obsadil 38. místo. Při vlastním ratingu 1088 hrál výkonem 1097 a oproti minulému turnaji si o půl bodu polepšil, což je při jeho zbrklé, rychlé a bezmyšlenkovité hře malý zázrak. Pomalu odehrál jen jedinou partii - v ní však zcela jasně přehrál hráče s ratingem 1282! Snad se nad tím zamyslí a na dalších turnajích opravdu zpomalí...

Stejný bodový zisk "zaknihoval" Kuba Novák, jenž s ním skončil na 42. místě. Výkon 1104 při jeho ratingu 1067 sice vypadá hezky, ale hra tomu neodpovídala. Přesto si však o několik bodíků na ratingu polepší a protože i na předešlém turnaji uhrál stejný výsledek, nelze jej zcela "zatracovat". Musí však také zpomalit, a to hlavně v zahájení, v němž dělá zbytečné "dětské" chyby.

Další naši hráči v této skupině hráli pod své možnosti (někteří dokonce značně). Proto uvedu jen čísla (pro hru všech platí nesoustředěnost, která se projevuje koukáním všude možně kolem dokola, hraní si s kdečím, hlavně však impulzivní hra, při níž berou do ruky první figuru, již uvidí, a teprve potom hledají, co s ní "vyvedou"): 48. Evička Panušková 2 body, 50. Dan Ofner 2 body, 55. Anežka Havelková 1 bod, 56. Adam Zachař 0 bodů.

Céčko:

5 bodů (stejně jako minule) uhrála Verča Žoudlíková, jež tak obsadila celkově 7. místo a 1. místo mezi děvčaty. Hrála výkonem 1162 při vlastním ratingu 1046. To vše by mohlo navozovat pocit, že je výjimkou z všeobecného neuspokojivého výkonu. Není to však pravda - i ona udělala 2 strašlivé hrubky, navíc nesplnila stanovený cíl (získat aspoň 5,5 bodu). I jí by slušelo zpomalit - pomalu hrála v podstatě jen v 1. kole, kdy na hodiny úplně zapomněla (a s "klikou" dala mat jen pár sekund před pádem kontrolního praporku).

Stejný počet bodů na své konto připsal Ondra Provazník a umístil se s nimi na 11. místě. Měl mizerný start (2 nuly na úvod), ale pak se vzchopil a dojel s výhrami až do konce. Bylo ale nutné se tak pomalu rozjíždět? (Vlastně rychle - budeme-li mluvit o tempu, s nímž hrál.)  Takže příkaz je stejný - zklidnit se a zpomalit! Uhrál si však IV. VT, takže přece jen gratulace!

Ostatní předvedli průměrný nebo podprůměrný výkon, takže opět jen čísla: 30. Vítek Agoszta 3,5 bodu, 34. Matěj Prix 3 body, 46. Pavel Vondráček 2,5 bodu.

Co říci na závěr, když jsem shrnutí napsal na úvod? Snad jen to, že se ve hře našich dětí přece jen objevilo několik záblesků, které naznačovaly možný východ až doposud hodně hluboko za mraky schovaného "sázavského" Slunce. Přeju tedy všem našim dětem, aby si vzaly k srdci výše uvedené, a mraky se jim podařilo rozehnat už za 14 dní na příštím turnaji RŽL ve Stříbrné Skalici (hlavně ale proto, aby se předvedly před svými blízkými, kteří se na ně chystají přijet podívat!).

Ještě umístění našich (včetně neregistrovaných) v průběžném hodnocení všech turnajů RŽL:

HD16(24): 23. Agoszta

HD14(49): 16. Pešta E., 30. Havelková (3. mezi děvčaty), 38. Provazník, 40. Ofner, 47. Prix, 49. Vondráček

HD12(51): 10. Žoudlíková (3. mezi děvčaty), 17. Panušková (5. mezi děvčaty), 29. Novák, 30. Mrázová V. (10. mezi děvčaty), 31. Matoušek, 41. Zachař

HD10(47): 7. Pešta M., 18. Bernáth, 20. Mrázová Š. (3. mezi děvčaty)

Jiří Kotzot