6. kolo RŽL SD

15.04.2017 18:16

Hned po týdnu se v Kolíně dne 15.04.2017 hrál další turnaj Regionální žákovské ligy skupiny D. Při tradičním dělení na skupiny se ve starší skupině ocitlo 21 hráčů, ve skupině mladších jich bylo 40. Z našich členů hrál v první skupině jen Vlastimil Trnka, který byl nasazen jako č. 17. Ze 7 partií uhrál 3 body a potvrdil tak své nasazení, když obsadil celkově 15. místo.

V druhé skupině bylo našich o poznání více, i když to byli "pouze" sázavští hosté ze skupiny E. Jediným nasazeným byl Ondřej Štěpánek, který obdržel č. 13. Od trenéra dostal za úkol umístit se do 10. místa, což se mu však nepovedlo. Je nutno říci, že si za to mohl jedině sám - ve 3. kole totiž neodolal své "vášni" a vyrazil na svého slabšího soupeře hned v úvodu dámou. Ten se ale nezalekl a v klidu pokračoval ve vývinu, takže po několika tazích měl vyvinuté 3 lehké figury a krále v "domečku", zatímco Ondra byl donucen dámou zacouvat zpět, přičemž všechny ostatní figurky stále ještě spaly. Zákonitě tedy přišel o věž a teprve to jej donutilo přepnout na vyšší rychlost. Podařilo se mu dokonce získat materiál zpět a přidat k tomu jezdce. Následoval ale další "výpadek" a přílišné machrování, při němž o jezdce navíc přišel a soupeř si bez potíží došel pěšcem do dámy. Pak sice přišly 2 "povinné" výhry, avšak v partii s další hráčkou bez Ela si opět dovolil "zamachrovat" a nedodržoval 10 přikázání bohyně Caissy pro hru v zahájení. Trest byl nemilosrdný - další nula na kontě. Výsledek sice ještě stihl napravit výhrou v posledním kole se silnou soupeřkou, což mu dokonce vyneslo dělené 11.-20. místo (podle pomocného hodnocení skončil 18.) a "plusový" výkon 1098 (vlastní rating 1046), ale pokažený dojem ze zmiňovaných dvou partií to zcela smazat nedokázalo.

Ostatní dva naši hráči byli v početné skupině nenasazených dětí bez ratingu na 16.-40. místě. Lépe se dařilo Veronice Žoudlíkové, která dokázala uhrát 2,5 bodu, což je její prozatím nejlepší výsledek v kariéře - blahopřejeme! Obsadila s nimi pěkné 31. místo. Obzvláště se jí vydařily obě vyhrané partie, které zakončila pěknými maty.

Jen o půl bodíku méně nabral Jakub Bernáth. Ten měl slabší start, ale poté, co se "rozehrál", dokázal dvakrát velmi pěkně zvítězit. Obsadil tak slušné 35. místo. Dělá mu však ještě potíže dodržování pěti kroků, které máme udělat po každém soupeřově tahu - především "zapomíná" už na ten první - natahovat vousy od soupeřových figurek. Za týden bude mít možnost svou poněkud zbrklou hru vylepšit!

V této skupině startoval ještě jeden žák z kroužku trenérky Závůrkové, jenž však není členem našeho oddílu: Josef Nosál uhrál 1,5 bodu a obsadil 37. místo.