9. kolo RŽL SE

27.03.2017 19:26

V sobotu 25.03.2017 se završila anabáze dětí našeho regionu po turnajích Regionální žákovské ligy, přičemž k tomu došlo právě u nás v Sázavě. Byli jsme totiž opět poctěni možností uspořádat finále, a to již počtvrté za sebou. Jako ve všech předešlých ročnících jsem začal přípravu na turnaj 01.11. (tentokrát 2016). Příprava začala samozřejmě sháněním peněz - uspořádat takovýto turnaj totiž není žádná legrace. Jsem velmi vděčný všem sponzorům (jejichž seznam najdete na záložce Sponzoři), kteří mi pomohli turnaj uspořádat. Průměrný příspěvek sice nedosahoval částky z loňska, ale zato se našlo daleko více přispěvatelů (hlavně z řad fyzických osob), takže se mi povedlo vybrat celkově více peněz, než v předešlých ročnících. Myslím, že se to odrazilo zřetelně na cenovém fondu, protože kromě prvních pěti hráčů z každého turnaje (kteří si vybrali nejhodnotnější ceny) si všichni ostatní odnesli ceny dvě. Jsem si jistý, že v žádném jiném regionálním turnaji se to ještě nestalo - proto znovu děkuji sponzorům, již to umožnili!

Tolik úvodem - nyní k tomu, co čtenáře zcela jistě zajímá více, neboli k samotnému turnaji. Vpodvečer turnaje jsme mohli na startovní listině najít celkem 132 jména. I když jsem věděl, že nemoci a případné jiné rodinné okolnosti mohou počet hráčů snížit, stejně jsem věřil, že se nám podaří překonat rekordy v účasti: nejvíce hráčů na sázavském turnaji totiž bylo vloni (111) a v Regionální žákovské lize v historii vůbec v Říčanech 2015 (125). A stalo se! Na náš turnaj přijelo 126 dětí, čímž jsme Říčany 2015 překonali! Sice jen o 1 hráče, ale i to se počítá (ostatně, když světový rekord překonáš o libovolnou jednotku, stejně je to rekord) - hodili jsme tak rukavici dalším pořadatelům a doufám, že hranice 200 (o níž se - možná jen z žertu - zmínil p. Pýcha na webových stránkách šachového oddílu Spartak Vlašim) bude přece jen pokořena (například tím, že jeden z nejúspěšnějších oddílů v našem regionu, pokud jde o "sběr" medailí na nejrůznějších úrovních, včetně republikových, také nějaký turnaj naší Regionální žákovské ligy uspořádá, a to "doma").

Dosti však legrace - přejděme k "suchým" číslům:

(Omlouvám se těm, kdo se v sytému RŽL vyznají, ale protože předpokládám, že tento článek budou číst i "nováčci" - aspoň v to doufám - takže jej na úvod stručně popíšu.):

Turnaje Regionální žákovské ligy se v našem regionu (nazvaném "Benešovsko" - což je však pouze název, protože sem spadají např. i Říčany, Zvole apod.) hrají tak, že děti jsou podle ratingu rozděleny do tří skupin. V nejprestižnější skupině "A" hraje vždy 15 těch nejvýše nasazených a k nim si účast vybojuje vítěz skupiny "B" z předešlého turnaje. Tato skupina se hraje na 4 kola tempem 2 x 30 minut na partii, přičemž každý hráč obdrží vždy "bonus" v podobě 30 sekund za každý provedený tah. Ostatní hráči jsou rozděleni "napůl" do skupin "B" a "C", které se hrají na 7 kol, přičemž v prvních dvou je tempo 2 x 20 minut na partii a ve zbylých pěti 2 x 25 minut na partii.

V našem turnaji "královské dělení" dopadlo následovně: A = 16, B = 56 a C = 54. Celkové výsledky najdete na konci článku v odkazech - já se zde podrobněji zmíním jen o Sázavácích (až na nějaké výjimky).

V Áčku jsme žádného zástupce neměli, takže začneme Béčkem. V něm startovaly 3 naše děti. Bohužel se jim moc nevedlo - všechny dopadly hůře, než jsem očekával. Na 45. místě se ocitl Dan Ofner, který nabral 2,5 bodu. Na tak ostříleného "válečníka" je to opravdu málo. 54. místo s 1 bodem obsadila Evička Panušková. U ní se projevila dlouhá turnajová přestávka - naposledy v RŽL hrála na turnaji v Říčanech 17.12.2016, a to ještě v Céčku. Nyní postoupila výše, ale hrála hodně zbrkle a nepozorně. To by možná šlo ještě prominout. Přehlédnout se ale těžko dá to, že si nevšimla možnosti sebrat soupeři dámu zadarmo, či to, že si nechala dát "dětský mat". A vůbec žádné kritice nepodléhá výsledek Adama Zachaře, který bez bodu skončil na 56. místě.

V Céčku se našim zástupcům vedlo přece jen o poznání lépe: Na 9. příčce se s 5 body usadila Anežka Havelková, čímž potvrdila své nasazení. Toto její umístění ještě znamenalo 3. místo mezi děvčaty! Jde o výborný výsledek - na dálku totiž bojovala o stupně vítězů v kategorii dívek do 12 let v celkovém hodnocení za sezónu se dvěma soupeřkami, které však startovaly v Béčku (což znamená, že k svému bodovému zisku dostávají dvoubodový bonus). Bojovností uhájila medailovou pozici - viz přehled na konci článku. Na 15. místě se ziskem 4 bodů skončil Kuba Novák. Od něj jsem čekal přece jen o půl bodíku víc, ale o žádný "propadák" se nejedná (při vlastním ratingu 1029 hrál totiž výkonem 1050). Se stejným bodovým ziskem obsadil 22. místo Ondra Provazník. Ten opravdu mile překvapil - při svém ratingu 1000 hrál výkonem 1064. Na 35. místě se ocitl Kuba Bernáth. Uhrál 3 body a nelze říci, že by zklamal. Hrál podle svých možností, i když dělal ještě začátečnické chyby - sám si jich byl vědom, protože je oplakal, takže není nutno vše více rozvádět. Se stejným bodovým ziskem (ale trochu horším pomocným hodnocením) skončil na 37. místě Jirka Matoušek. Moc se mi líbily partie, které vyhrál - šlo vždy o nekompromisní útok bez ohledu na "tabulkové" ztráty. Hodně to však přeháněl a nemyslel na zadní kolečka - v ostatních partiích na to také doplatil a mohlo tomu být tak i v těch, které vyhrál. Opatrnost matka moudrosti! Velkým překvapením pro mne byl výsledek Štěpánky Mrázové. Při svém debutu v RŽL uhrála nádherných 2,5 bodu, čímž si zajistila 43. příčku - jen tak dál! Má přitom možnost se vzhledem k svému nízkému věku prezentovat na Krajském přeboru do 8 let! Se stejným počtem bodů na 45. místě skončil Pavel Vondráček. K němu nemůžu říct nic bližšího, protože nejde o mého svěřence - snad jen to, že i u něj jde o první turnaj v životě. Turnaj se nevydařil Vendulce Mrázové. Přitom start byl vynikající - 1,5 bodu ze 2, nebo 2 ze 4. Přišla ale dlouhá rošáda (pro neznalé: 0 - 0 - 0) a 2 body byly na jejím kontě i na konci. Sama mi přišla vysvětlit své chyby, takže doufám, že příště se jich již vyvaruje. Na 53. místě se umístil ještě další můj svěřenec - Ríša Podstara. Vzhledem k dlouhé neúčasti na trénincích z důvodu nemoci mne překvapilo, že turnaj vůbec vydržel odehrát do konce. Získaný bod je sice "zásluhou" soupeřů, kteří mu nebyli schopni dát mat, ale i tak to potěší. Ríšovi dělají ještě potíže tahy figurek, takže bude nutné trochu více zapracovat doma, aby ostatní děti z kroužku dohnal.

Tím jsem vyčerpal přehled výsledků našich dětí a uvádím odkazy na celkové výsledky:

Turnaj A

Turnaj B

Turnaj C

Nyní se ještě aspoň okrajově zmíním o průběhu turnaje. Řekl bych, že vše probíhalo jako obvykle a tímto chci velice poděkovat p. Havelkovi, který  virtuózně zvládal losování jednotlivých kol, což výrazně přispívalo k rychlému průběhu turnaje, ostatním rozhodčím (p. Jukl, pí Dudková, pí Filipová, p. Studzinski a další - omlouvám se těm, na které jsem zapomněl, přičemž pořadí uvedených je opravdu čistě náhodné - házel jsem kostkou) za promptní řešení problémů, personálu restaurace Sklářská pivnice za trpělivost a rychlou obsluhu, všem divákům za podporu hráčů atd. ... V samotném turnaji se nevyskytly žádné události, jež by si vynutily nějaká rozhodnutí rozhodčího na základě Pravidel šachu FIDE. Obzvláště bych však chtěl vyzvednout přístup Barunky Slavíkové v duchu fair-play, která si všimla, že její soupeř opačně zapsal výsledek partie, a bez rozpaků jej přepsala jako svou prohru. Naopak se stal incident, kdy jeden z hráčů nelichotivými slovy počastoval svou soupeřku - doufám, že se to již nebude opakovat, protože si jej dobře pamatuji.

A na závěr uvedu celkové umístění domácích hráčů za celou RŽL (za zkratkou kategorie je v závorce uveden počet hráčů celkem):

U16 (23): 20. Krykorka

U14 (50): 45. Ofner

U12 (56): 15. Havelková (3. mezi děvčaty), 19. Novák, 28. Bravenec, 39. Provazník, 54. Vondráček

U10 (71): 8. Štěpánek, 21. Panušková (5. mezi děvčaty), 24. Mrázová Vendula (6. mezi děvčaty), 27. Zachař, 40. Bernáth, 41. Matoušek, 54. Žoudlíková (14. mezi děvčaty), 57. Mrázová Štěpánka (16. mezi děvčaty), 71. Podstara

Hodnocení výkonu našich dětí za celou sezónu:

Budu mluvit jen o "mých" dětech (p. Brhlík ty "své" jistě ocení též v příloze k tomuto článku):

Anežka Havelková - určitě již šachy pochopila, ale není ochotná jim věnovat dostatek času. Je to škoda, ale respektuji to. Kdyby však svůj postoj včas přehodnotila, mohla by se dostat zcela jistě minimálně do první třetiny krajského žebříčku.

Kuba Novák - má potenciál na další růst. Také to ovšem vyžaduje práci doma navíc - plnění domácích úkolů je přitom základní podmínkou!

Ari Bravenec - vzhledem k jeho vytížení v jiném sportu se nedá předpokládat vyšší domácí nasazení v šachu. Jeho výsledky tedy odpovídají času, věnovanému tréninku. Přesto si ale myslím, že kdyby aspoň trošku začal poslouchat mé rady pokud jde o domácí přípravu, umisťoval by se výše

Ondra Štěpánek - téměř nezvladatelný živel, přitom velký přírodní talent. Pokud jde o další sportovní růst, je nutná spolupráce s rodiči. Ale talent je tam!

Evička Panušková - také divoká a navíc nechce dělat domácí úkoly. Má na to, aby předčila své předchůdkyně (Anežku a Stellu), ovšem bez disciplíny to nepůjde (což platí i pro atletiku!)

Vendulka Mrázová - velice přemýšlivá. Sice jí někdy trvá déle, než si příslušné pravidlo osvojí, ale pak jej aplikuje už bez potíží. Má potíže s roztěkaností - nedovede se soustředit dosti dlouho. S rodiči proberu možná cvičení, která by to mohla zlepšit.

Kuba Bernáth - talent, ale se slabou pamětí (na tom zapracujeme). Bohužel není psychicky zatím dostatečně odolný - to ale též jde ve spolupráci s rodiči zlepšit (ostatně stejnou "vadou" jsem "trpěl" i já)

Jirka Matoušek - svéráz, ale něco v něm je, o čemž svědčí i výsledky. Bude nutný přísnější dohled nad plněním domácích úkolů, ale o výrazném postupu vpřed jsem v případě pravidelné přípravy přesvědčen

Veronika Žoudlíková - zatím toho moc neodehrála, ale potenciál v ní vidím ještě větší než v Evičce či Anežce. Zdá se mi ovšem, že není až tak pilná, jak by mohla. Pokud opravdu chce jít nahoru, bude muset v domácí přípravě přidat - pouze pochopit to, co probereme na trénincích, už nebude stačit

Štěpánka Mrázová - velice mile na tomto turnaji překvapila (předčila i starší sestru). Ale i u ní platí totéž, co u Vendulky: dlouho se nemůže rozhodnout, protože kouká, kde co lítá a nevěnuje se šachovnici. Bude nutné aplikovat stejná cvičení, jako pro Vendulku

Ríša Podstara - vzhledem k dlouhé nepřítomnosti na trénincích z důvodu nemoci ještě nezvládá základní tahy figurkami. Pokud chce pokračovat, musí doma hodně zapracovat. Za úvahu stojí též přechod do nižší tréninkové skupiny od příští sezóny.

Pokud jde o postup na Krajský přebor, vybojoval si jej Ondra - jsem přesvědčen, že jestli se aspoň trochu zklidní, ostudu tam neudělá. Děvčata mají přímý postup a rozhodně doporučuji zvážit start Anežce a Evičce (v úvahu přichází i Vendulka)! Krajský přebor se hraje ve dnech 24.-25.06. v Mladé Boleslavi.

Jiří Kotzot