Dětský silvestrovský rapid

02.01.2017 18:08

Nebývá zvykem, abych komentoval výkony hráčů na turnajích z vlastního hlediska, protože se snažím o objektivitu. V tomto případě ale udělám výjimku.

Dne 29.12.2016 se v Pravoníně hrál 8. ročník dětského silvestrovského rapidu. Tradičně výborná organizace pod dohledem pí Filipové je průvodním znakem turnaje, který "svým" dětem vřele doporučuji, aby přes svátky úplně šachově nezakrněly. Nedělám si však iluze - na turnaj je neláká ani tak organizace, jako spíše obrovský cenový fond, v němž se pro každého něco najde.

Na turnaj, jenž se hrál na 7 kol tempem 2 x 15 minut na partii, přijelo celkem úctyhodných 52 dětí. Ty byly rozděleny do čtyř kategorií: A - rating nad 1500, B - rating 1301 - 1500, C - rating 1101 - 1300, D - rating max. 1100. V kategorii A se ocitlo 8 dětí, takže si zahrály uzavřený turnaj každý s každým. V kategoriích B a C bylo naopak dětí na samostatný turnaj málo, takže byly spojeny do společné skupiny, která se stejně jako kategorie D hrála švýcarským systémem.

Moji svěřenci "spadli" všichni do kategorie D, v níž se dohromady ocitlo 28 hráček a hráčů. Podle papírových předpokladů dostala moje čtveřice za úkol probojovat se aspoň jedním zástupcem na medailovou pozici. Bohužel však musím konstatovat, že jejich přístup ke hře byl naprosto lajdácký. Podrobněji k jednotlivcům:

Nejvíce bodů uhrál Ari Bravenec, konkrétně 4. To jej zařadilo na dělené 7.-13. místo, přičemž pomocné hodnocení mu přisoudilo 12. příčku. Už vstup do turnaj byl úplně tragický - napřed mu soupeřka odevzdala figuru a pak i další materiál. Když měl zcela jasně vyhranou pozici, začal z nepochopitelného důvodu vše vracet - dámu i obě věže, takže nakonec dostal mat. Ve steném stylu prošel celým turnajem, ale štěstí mu přálo, protože ve čtyřech partiích mu soupeři nastrčili ještě více figurek, než on jim.

3,5 bodu nabrala Anežka Havelková, což ji zařadilo na 14. místo celkově a 4. mezi děvčaty. V 1. kole pěkně vyhrála, ale pak se asi nakazila "Ariho nemocí". Následovala totiž prohra po odevzdání několika figur, což bylo důsledkem toho, že ji více zajímala manipulace s náušnicemi, jež dostala pod stromeček, než s šachovými kameny. Pak po strašlivém výkonu obou hráčů souhlasila s nabídkou remízy ve věžové koncovce, ve které si prostě jedním tahem mohla vzít soupeřovu věž zadarmo. Ještě se sice vzchopila a následovaly 2 výhry, avšak turnaj zakončila malou rošádou - dvěma nulami po v tomto turnaji "obvyklém" výkonu "mých" dětí, který spočíval v odevzdávání jedné figury za druhou.

3,5 bodu uhrála i Evička Panušková, což považuji za malý zázrak. Černými totiž zcela bezmyšlenkovitě dvakrát odevzdala hned svým 2. tahem věž ve variantě, kterou jsem jí ukazoval a před níž jsem ji několikrát varoval na přednášce, jíž se zúčastnila před pouhými 5 dny. To, že celkem skončila na 16. místě (a 5. mezi děvčaty) přičítám jedině tomu, že protivníci byli ještě roztěkanější, případně se teprve nedávno naučili figurkami tahat.

Nejhůře dopadla Vendulka Mrázová. Uhrála pouhé 2 body po velmi slabém výkonu, který "korunovala" tím, že si v posledním kole nechala dát dětský mat. Získané body jí však přesto stačily na celkové 24. místo a 7. místo mezi děvčaty.

Celkově je výkon "Sázaváků" možno popsat jen slovy jako tragédie, bída a utrpení, beznaděj apod. Doufám, že jim to ale přece jen bude ponaučením a příště již budou nad svými tahy aspoň trošku přemýšlet. Když si přitom vzpomenou na 5 kroků, které máme při výběru tahu dělat, bude jejich umístění "na bedně" v podobné konkurenci pravidlem (aspoň doufám).

Jiří Kotzot