Dětský silvestrovský rapid

29.12.2015 16:33

Dne 29.12.2015 se v Pravoníně díky starání místních šachových nadšenců (tedy vlastně nadšenek) hrál již 7. ročník rapidu, určeného dětem a mládeži. Jak je v rapidech již zvykem, hrálo se švýcarským systémem na 7 kol při svižném tempu 2 x 20 minut na partii. Děti byly rozděleny podle výkonnosti do skupin A, B, C a D, přičemž společný turnaj si zahrály skupiny A + B a C + D.

Z našich dětí se o vánočních prázdninách "uvolili" věnovat jeden den šachu 3 hráči, kteří všichni patří do výkonnostní skupiny D. V jejich turnaji celkem startovalo 28 dětí (13 z Céčka a 15 z Déčka). Nejlepšího výsledku z našich dosáhla Anežka Havelková, která s 3,5 body obsadila celkově 15. místo (nasazená jako č. 14), což znamenalo 6. místo v Déčku. Na první pohled to vypadá jako hezký výsledek, ten však mohl být daleko lepší. Anežka totiž turnaj začala tím, že kolem sebe "mydlila" vše, co jí přišlo pod ruku, takže po 4. kole s 3,5 body dělila 2. místo celkově a vládla Déčku. Pak však začala podle svého neblahého zvyku koukat, kde co lítá, což znamenalo zisk "dlouhé rošády" - 3 nuly za sebou. Přitom hned v 5. kole měla dámu proti věži (plus jeden pěšák na každé straně) a nechala si dát mat na poslední řadě a podobně "hrála" i v dalších kolech.

Na 25. místě se 2 body skončila další naše dívka - Stella Vavříková. Ta také podlehla svému zlozvyku a všechny partie "odblicala". Je proto div, že vůbec nějaké body uhrála. Přitom ale je nutno přiznat, že jeden z těch dvou byl opravdu výstavní - nádherný odtažný dvojitý šach, který byl i matem, a to hned asi v 7. tahu.

Trio doplnil Ari Bravenec, jenž uhrál 1 bod a umístil se tak na 27. místě. První 2 kola hrál přímo ukázkově, držel dlouho vyrovnané pozice s daleko silnějšími soupeři a až v samém závěru neudržel pozornost a prohrál po hrubých chybách. Obzvláště druhá prohra mu přišla hodně líto, takže došlo i na slzičky. Když se ale otřepal, rozhodl se zřejmě vzít si příklad ze Stelly a začal nastavovat figurky, kdy a kam jej napadlo. Uhraný bod je tedy jen výsledkem toho, že soupeř nastavoval figurky ještě častěji a dříve.

Všichni 3 sice ve výsledné tabulce obsadili místa odpovídající jejich nasazení, ale nechť jsou jim jejich prohry ponaučením - bez domácí přípravy se lepších výsledků prostě už dosáhnout nedá ("odsedět si" jednou za týden "povinnou" lekci na tréninku na další výkonnostní růst již nestačí).