Jeskyňka 2016

28.12.2016 18:45

Dne 28.12.2016 se ve Stříbrné Skalici hrál tradiční turnaj v rapidu. Společně se třemi dospělými na turnaj vyrazili získávat zkušenosti i 3 žáci z kroužků trenéra Kotzota. Na jejich první soutěži, v níž se střetli s dospělými, si nevedli vůbec špatně! Podívejme se ale na výsledky trochu podrobněji:

Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol, tempo hry bylo 20 minut na partii pro každého hráče. Včetně "sázavské" šestice se o body popralo celkem 37 hráčů. Nejvýše z nich byl nasazen (na 2. místě) Jiří Kotzot. Nasazení v podstatě potvrdil, protože se ziskem 5 bodů obsadil bronzovou příčku, přičemž jako jediný "uzmul" aspoň půlku celkovému vítězi a společně s ním (a ještě jedním hráčem) prošel turnajem bez porážky.

O půl bodu bodu méně uhrála Monika Závůrková, což jí stačilo na 6. místo, čímž též potvrdila své nasazení (rating jí přisoudil startovní číslo 5).

O další půlku méně nabral Vladimír Závůrka a konečné 13. místo znamená mírné zhoršení oproti nasazení (st. č. 10).

Nyní již k výsledkům našich žáků. Protože šlo opravdu o jejich premiéru mezi dospělými dostali od trenéra za úkol neskončit poslední, což podle předběžných propočtů znamenalo nabrat aspoň 2 body. Výborně se s tímto zadáním popral Ondra Štěpánek. Uhrál stejně jako Vláďa 4 body a jen pomocné hodnocení jej odsunulo na celkové 18. místo. Vzal si evidentně ponaučení z předešlých dvou turnajů mládeže, v nichž hrál velice zbrkle a zkoušel nesmyslně nachytat soupeře na "dětský mat". Změně přístupu pravděpodobně napomohla i speciální přednáška, kterou svým svěřencům dne 23.12. trenér Kotzot na téma principů hry v zahájení odprezentoval.

Pěkné 3 body získal další absolvent zmiňované přednášky Ari Bravenec. Též zpomalil a podlehl kromě značně silnějších soupeřů právě jen Ondrovi. Celkově skončil na 27. místě.

Zadání (tj. získat aspoň 2 body) do puntíku splnil i Kuba Novák. Ten se zmiňované přednášky nezúčastnil, což by mu určitě prospělo! Nedokázal dodržet postup při výběru tahu (tzv. 5 kroků) a dopouštěl se mnoha blundrů. Ale i přesto se umístil na 35. místě a "předskočil" tak 2 podstatně starší hráče.