KP družstev mladších žáků

02.05.2018 08:19

Krajský přebor družstev mladších žáků se již tradičně hrál 01.05.2018 v Říčanech. Při přípravě naší účasti jsem na seznamu měl dokonce 28 dětí, které věkově podmínkám soutěže vyhovovaly. Protože družstvo tvoří 6 hráčů, postavil by náš oddíl družstva dokonce 4, přičemž by každé mělo i náhradníka. Postupně však začaly děti účast z nejrůznějších důvodů odříkat, takže jich zbylo 21, což bylo tak akorát na 3 družstva (každé s náhradníkem). Den před turnajem z důvodu nemoci odpadly i holky Žoudlíkovic, takže ráno před odjezdem při srazu na nádraží jsem měl docela nervy, kolik dětí přijde (a zda vůbec 3 družstva naplním). Obavy však byly zbytečné, protože všech 17 dětí, které měly se mnou jet vlakem, dorazilo (a i 2 zbylé do hrací místnosti přijely po vlastní ose). Cestu vlakem jsme zvládli celkem v pohodě, protože s hlídáním celé tlupy mi pomohli rodiče (a kolega Brhlík) - děkuji tímto p. Mrázovi, pí Bernáthové, pí Tejralové a dědečkovi Kačky Říhové.

Na místě jsem děti seznámil se složením družstev a jejich vedoucími - Áčko (ve složení Milan Pešta, Anežka Havelková, Evička Panušková, Kuba Novák, Jirka Matoušek a Vendulka Mrázová) jsem si vzal na starost já, Béčko (Ondra Provazník, Matěj Prix, Verča Pecinovská, Adam Zachař, Kuba Bernáth, Sabina Prixová, náhradníkem byla Jolanka Štědrová) kolega Brhlík a Céčka (Ondra Kříž, Štěpánka Mrázová, Tomáš Jiráň, Jirka Havelka, Štěpán Fiala a Kačka Říhová) se ujal p. Mráz. Před zahájením za mnou přišli zástupci dokonce dvou družstev, zda bychom jim nemohli vypomoci "zapůjčením" jednoho hosta. Technicky to možné bylo, protože náhradnici jsme měli. Jolanka sice ze začátku nechtěla opustit domácí tým, ale nakonec se sama rozhodla, že když tak úpěnlivě prosí, zahraje si za tým Zvole, ale bude mít stále sázavský dres - tímto jí moc děkuji a vítám patriotické gesto!

Každé družstvo dostalo cíl, který mělo splnit: Áčko umístění do 15. místa, Béčko neskončit poslední a Céčko neprohrát vše s nulou. Trochu předběhnu, ale mohu oznámit, že všechny cíle byly splněny (a to nejen na papíře, jak bylo zvykem v době ne až tak vzdálené, avšak i ve skutečnosti)! Podívejme se tedy na výsledky - protože tolik dětí jsem opravdu současně sledovat nemohl, půjde hlavně o čísla, a slovní komentář přidám jen k těm, již "vybočili z řady" (ať už dopředu, či dozadu), a to hlavně z Áčka. V soutěži startovalo 24 družstev, hrálo se švýcarským systémem na 7 kol, tempo hry bylo 2 x 20 minut na partii s přídavkem 10 sekund za každý provedený tah. Za výhru družstvo obdrželo 3 body, za remízu 1 bod, za prohru samozřejmě nic.

Jak jsem již uvedl, Áčko splnilo cíl a umístilo se opravdu na 15. místě - ve dvou utkáních zvítězilo, 3 remizovalo a ve dvou soupeřům podlehlo. Řekl bych, že šlo o docela povedený výkon, který navíc znamenal nejlepší umístění našeho družstva vůbec - turnaje se zúžastňujeme od roku 2015 a zatím jsme skončili takto (v závorce je počet týmů celkem): 18 (20), 19 (26), 18 (22). Nemá smysl rozebírat jednotlivá utkání, proto se budu věnovat spíše hráčům: Milan odvedl svůj standardně výborný výkon: nabral 5 bodů, při vlastním ratingu 1249 dosáhl výkonu 1282. Měl by se však v tréninku více věnovat koncovkám - jak si se střelcem poradit s dvěma spojenými pěšci soupeře by na jeho úrovni mělo patřit k základním vědomostem. Více jsem však očekával od Anežky - uhrála jen 2 body po dosti mizerném výkonu. Projevil se nedostatek tréninku - doma nedělá nic a na schůzky se v tomto pololetí dostavila jen 2x, naposledy před 2 měsíci. Roztěkanost je hlavním znakem její hry - dokonce, i když je na tahu, rozhlíží se kolem dokola či prázdným pohledem kouká neznámo na co. Naopak výborně hrála Evka - nabrala 5 bodů a při vlastním ratingu 1058 hrála výkonem 1177. Navázala tak na svůj zlepšený výkon v posledním turnaji jednotlivců v Kolíně. Přesto i ona má na čem pracovat - obě prohrané partie hrála černými kameny, přičemž soupeři byli výkonnostně slabší (z toho vyplývá, že se musí zaměřit na repertoár zahájení za černé). Standard odvedl Kuba, který uhrál 4 body (vlastní rating 1061, výkon 1098). Přesto by mu však aspoň o půl bodu slušelo víc. Zklamáním je pro mne hra Jirky. nabral jen 3 body, přičemž prohrál i několik partií s dětmi bez ratingu. Hrál neuvěřitelně rychle (a to i přes neustále opakované výstrahy) - ve všech prohraných partiích měl na hodinách nakonec více času, než před partií, a to dokonce o 3 minuty! Ke všemu ještě jeho chování mezi koly rozhodně neodpovídalo mému očekávání (a to ani tehdy, když vezmu v úvahu, že jsem od něj již na všelico zvyklý) - pobíhání všude možně, křik v hrací místnosti, ale hlavně nesmyslné bezmyšlenkovité "blicání" sám se sebou završil neustálým zlobením při zpáteční cestě. Tak se šachista prostě chovat nesmí! Velice mile mne naopak překvapila Vendy - získala 5 bodů, při vlastním ratingu 1060 hrála výkonem 1180. I na ní ale lze najít "mouchy" - několik partií vyhrála s nehorázným štěstím, kdy si soupeři ve vyhraných pozicích nechali dát mat (např. na základní řadě) - to se příště určitě už nebude opakovat!

Béčko získalo celkem 5 bodů za 1 vítězství, 2 remízy a 4 porážky a obsadilo 21. místo. Z jednotlivců je rozhodně nutno vyzdvihnout výsledek Verči - nabrala 4,5 bodu, čímž splnila normu pro zisk IV. výkonnostní třídy - gratuluji! Shodně 3 body uhráli Matěj, Adam a Kuba. Zatímco Matěj předvedl v podstatě to, na co má, Adam a Kuba dopadli za očekáváními - oba rozhodně mají na víc. A vyloženě se nedařilo Ondrovi a Sabině - uhráli jen 1 bod a především Ondra hrál opravdu špatně.

I Céčko splnilo cíl - sice skončilo poslední, ale podařilo se mu dokonce jedno utkání remizovat. V tomto družstvu byli soustředěni hlavně naši začátečníci a za bojovnou hru zaslouží pochvalu! Nejvíce se dařilo Štěpánce, která získala 3 body, přičemž za zmínku stojí hlavně výhra nad Anežkou v posledním kole. Přece však jen půl bodíku navíc by jí slušelo (aby nabrala "poctivých" 50%). 2 body uhrál Jirka a kdyby se o přestávkách mezi koly nestaral hlavně o to, kam zmizet, mohlo to být ještě lepší (a hlavně by někde nenechal ležet lahev na pití). 1 bod získali Štěpán a Kačka - obzvláště u Kačky je to velké překvapení a zaslouží mimořádnou pochvalu, protože šlo o její vůbec první turnaj v životě! Bez bodu tentokrát zůstali Ondra a Tomáš. To ale nevadí - soutěž byla docela silně obsazená a v tomto roce jde hlavně o to, aby nabrali co nejvíce zkušeností (body začneme sbírat a počítat až příští sezónu).

Nesmím ale zapomenout na odvážnou Jolanku! Uhrála 3,5 bodu a byla tak svému "novému" týmu výraznou oporou (více bodů uhráli jen 2 jeho hráči a družstvo skončilo celkově na 10. místě!). Ale ani ona se nevyhnula malému škobrtnutí - v koncovce s dvěma dámami navíc dokázala soupeři dát pat. Jako bezratingová však i tak hrála výkonem 1010.

Při zpáteční cestě jsme o několik minut nestihli vlak z Říčan (jedovaté jazyky tvrdily, že to bylo kvůli hledání Jirkovy ztracené lahve), takže nás neminulo více než hodinové čekání na přípoj v Čerčanech. Čas jsme si zkrátili občerstvením ve zmrzlinovém stánku a hospodě, kde jsem "pro zpestření" odehrál i simultánku proti 6 zájemcům, kteří šachu ještě neměli za celý den dost. Až na již zmiňované excesy Jirky Matouška jsme nakonec po půl osmé v klidu a ve zdraví (tedy opět až na výjimky - já si musel jít psychiku léčit do občerstvovny!) dorazili domů.

Jiří Kotzot