KP mládeže

26.09.2020 15:12

Ve dnech 12.-13.9. se v Neratovicích hrál Krajský přebor mládeže – původně se měl konat v červnu, ale vzhledem k vládním restrikcím byl přeložen. Postup na něj si v kategorii U12 vybojoval Milan Pešta, který se chtěl poprat o jedno ze 6 postupových míst na Mistrovství Čech. V sedmikolovém turnaji však není místo na chyby, což se mu stalo ve 3. kole, kdy prohrál s papírově podstatně slabším soupeřem. K tomu přidal ještě 2 remízy (též se slabšími soupeři), takže uhrál jen 5 bodů. Stejný počet měli ještě 2 hráči a nemilosrdné pomocné hodnocení Milanovi přisoudilo až 7. příčku a místo prvního náhradníka. Ve stejném turnaji hrála ještě Jolanka Štědrová (děvčata mají na KP přímý postup). Od sobotního odpoledne bojovala se silnou rýmou, což se na jejím výkonu neblaze podepsalo. I tak však uhrála 3 body a bronzová medaile v kategorii děvčat jí unikla o fous také jen díky horšímu pomocnému hodnocení.

V kategorii U14 jsem úspěšným lobbingem získal divokou kartu pro Jirku Matouška, kterému regulérní postup unikl pouze o chloupek. Vynaložené úsilí se však příliš nevyplatilo – opět hrál jako na běžeckých závodech a nedodržoval vůbec žádné pokyny (ten nejdůležitější přitom zněl: „Celou partii si budeš sedět na rukách!“). Se ziskem 3 bodů obsadil až 17. příčku (z 23 účastníků) a o postupu se mu může jen zdát – přitom v této kategorii postupovalo 7 hráčů a Jirka byl nasazen jako č. 8, což mu dávalo obrovské šance se mezi postupující vklínit. V této skupině hrála ještě i Verča Žoudlíková, která se ukázala být největším klikařem naší výpravy. Regulérně totiž uhrála jen 1 bod, ale další 2 získala za to, že se její soupeři nedostavili k utkání, což jí v konečném účtování zaručilo bronzovou medaili mezi děvčaty!

Posledním členem naší ekipy byl Honzík Krejcárek, který si vybojoval postup v kategorii U10. Tam se hrálo o něco rychlejším tempem na 9 kol a Honzík z nich dokázal nastřádat pěkné 4 body, což jej usadilo na celkově 17. příčku (nasazen byl jako č. 19). Dělal sice ještě klasické dětské chyby, ale protože stejnou kategorii může hrát i příští rok, doufám, že postup na Mistrovství Čech mu neunikne (letos v této kategorii postupovalo 8 hráčů a na postup stačilo 5 bodů).

Jiří Kotzot