Krajský přebor školních družstev

08.12.2017 10:28

Dne 07.12.2017 se v Neratovicích hrál turnaj, na který družstvo ZŠ a MŠ Sázava postoupilo "s odřenýma ušima" ze 3. místa, které vybojovalo na Regionálním přeboru v Benešově. Byl to velký úspěch, protože se tak stalo již podruhé za sebou, což se ještě nikdy nepovedlo. Při sestavování soupisky jsem neměl těžkou práci: zařadil jsem na ni všechny děti, které si postup vybojovaly, a doplnil jsem je nejúspěšnější hráčkou z Béčka - Vendulkou Mrázovou. Ta však na poslední chvíli onemocněla, takže soupiska obsahovala 4 hráče základní sestavy a jednoho náhradníka, stejně jako v Benešově. Oproti pořadí v Regionálním kole jsem však do základní sestavy zařadil Verču Žoudlíkovou (90% získaných bodů z Regionálního kola prostě nešlo přehlédnout), takže post náhradníka zbyl na Jirku Matouška.

Odjezd do Neratovic byl stanoven na 06:30 od školy, jeli jsme pronajatým mikrobusem (škola nakonec prostředky na proplacení dopravy našla - děkujeme!). Cesta uběhla celkem v klidu. Sice jsem čekal, že všichni budou ještě dospávat, ale i hraní her na mobilech též probíhalo celkem tiše (až na pár výkřiků typu "Yes!", "Mám to!" apod.). Jediné, co jsem jim musel zatrhnout, byla snaha rozsvítit stropní světla, když chtěli hrát karty, protože by řidiče rušila.

Dojeli jsme včas, v klidu zabrali volný stůl na batohy a ostatní věci, zaregistrovali se a čekali na začátek. Ten měl mírné zpoždění, ale z omluvitelných příčin - některé školy totiž přijely s analogovými hodinami (místo digitálních) a některé dokonce bez šachů. Nakonec se ale náhradní materiál našel, takže se mohlo začít.

V naší kategorii (mladší žáci - 1.-5. třída) startovalo 14 družstev, mezi nimi jsme podle průměrného ratingu základní sestavy zaujímali startovní pozici č. 10. Vloni právě na tomto místě naše družstvo skončilo, proto jsem před děti postavil náročnější cíl - umístit se nejhůře na 8. místě (ale kdyby to bylo do 10., ještě bych to nepokládal za neúspěch). Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol, tempo hry bylo 2 x 20 minut na partii s přídavkem 5 sekund za každý provedený tah.

V 1. kole jsme "vyfasovali" jednoho z favoritů, 2. nasazené družstvo ZŠ Čelákovice. Když jsme po boji remizovali 2 : 2, začal jsem věřit, že děti cíl snad splní. Nyní uvedu postupně, jak jsme hráli v jednotlivých kolech, k výsledkům jednotlivců se vrátím na konci.

Ve 2. kole nás čekali "staří" známí - družstvo ZŠ Týnec nad Sázavou, které v Benešově skončilo před námi na 2. místě, přičemž ve vzájemném duelu jsme se rozešli smírně. Tentokrát jsme však zvítězili 3 : 1, takže 8. místo se mi začalo jevit jako velice reálné.

Po tomto kole otevřel správce kina vchod, kam dal hráčům volný přístup. Tím se okamžitě výrazně snížil hluk v hracím sále, jelikož ti nejmladší (a nejukřičenější) se nechali zlákat kreslenými pohádkami.

Ve 3. kole jsme narazili na družstvo ZŠ a MŠ Všetaty, které bylo nasazeno těsně před námi. Poté, co jsme je smetli s šachovnic 4 : 0, jsem si 8. místem byl již téměř jist.

Následovala ZŠ J. F. Řezáče z Lítně, nasazená jako č. 6. Naši se opravdu vytáhli a vyhráli 3 : 1. Teď už jsem o 8. místě nepochyboval, i když bylo jasné, že v dalším průběhu turnaje budeme narážet pouze na ty nejvýše nasazené favority.

A opravdu - v 5. kole nás čekal favorit č. 1 - ZŠ Vorlina z Vlašimi, která "náš" region vyhrála a v Benešově jsme s ní prohráli 0,5 : 3,5. Tentokrát to bylo ještě horší, protože jsme podlehli 0 : 4. Nemuselo tomu tak být, ale o tom se zmíním až u hodnocení jednotlivců. Vzhledem k mnohdy neuvěřitelným a překvapivým výsledkům v ostatních utkáních, jsme v tuto chvíli figurovali na překvapivém 3. místě. Čekali nás sice silní soupeři, ale i tak jsem zvýšil cíl na umístění do 6. místa.

V předposledním kole jsme se střetli s 3. nasazeným týmem - ZŠ Buštěhrad. Po "krvavém" boji zápas skončil smírně 2 : 2, což znamenalo, že jsme klesli na průběžné 5.-8. místo. Týmy na 2.-4. místě však měly jen o půl bodu více a na 9. v pořadí jsme měli náskok 1,5 bodu.

Pokud bychom v posledním kole hráli aspoň 2 : 2, cílené 6. místo by nás nemělo minout. Velice však záleželo na losu všech družstev na 2.-8. místě. Když jsem zjistil, že nás čeká ZŠ Sadská, jež byla nasazena těsně za námi, už jsem v 6. místo věřil. Pro zvýšení bojového ducha jsem ale dětem řekl, že pokud vyhrají 4 : 0, mají velice dobrou šanci na medaili (a pokud bude osud - a výsledky ostatních zápasů - příznivý, i na postup na Mistrovství ČR, kam se mohla probojovat první 2 družstva).

Ihned po zahájení hry se však šance na lepší umístění rozplynuly - na 2. šachovnici náš hráč po 10 tazích měl již 2 figury míň! Ostatní s přehledem vyhráli, ale moc nadějí na medaili nebylo. Deficit na 2. šachovnici se sice zmenšil jen na 1 figuru, ovšem koncovka 2V : 2V + J (s několika pěšci na obou stranách) se vyhrát nedá... pokud ovšem soupeř nepomůže - jedním tahem totiž udělal tak strašnou hrubku, že přišel o jednu věž a následně ještě o jezdce! Po pár tazích se proto vzdal a já šel zjišťovat, jak hráli ostatní. Nic se však "vyzvědět" nepovedlo, jelikož všichni už dávno dohráli. Dětem jsem tedy řekl, že se necháme překvapit a určitě nebudeme horší, než pátí. (Sice se mi přece jen podařilo zahlédnout diplom s naším názvem, ale nechtěl jsem jim "sebrat" napětí při vyhlašování.)

Poté, co bylo oznámeno, že na 3. místě skončila ZŠ ze Staré Boleslavi, nálada silně poklesla - děti přece jen chtěly být na bedně. Když ale pořadatel četl jméno družstva na 2. místě, vypukl obrovský jásot - byli jsme to my! Neuvěřitelné se stalo skutečností - družstvo šachistů ZŠ a MŠ Sázava postoupilo na Mistrovství ČR školních družstev! (To se doposud žádnému sportovnímu týmu z naší školy - v žádném jiném druhu sportu - nepovedlo!)

Cesta zpět proběhla v dobré náladě, kterou nepokazilo ani to, že některým dětem se vybily mobily!

Na závěr slibované hodnocení jednotlivců: Napřed si prohlédněte souhrnnou tabulku:

 

LOK

Body celkem

Počet utkání

Ø LOK soupeřů

%

Pešta Milan 1000 4 7 1117 57,14%
Novák Jakub 1056 2 4 1151 50,00%
Panušková Eva 1100 5 7 1096 71,43%
Žoudlíková Veronika 1004 5 7 1044 71,43%
Matoušek Jiří 1100 2 3 1067 66,67%

A nyní jmenovitě:

1. šachovnici výborně hájil Milan Pešta. Měl proti sobě velmi silné hráče, ale i tak získal více než polovinu bodů. Jeho úkolem bylo "posunout" ostatní na nižší šachovnici, kde by mohli získávat body. Svůj úkol zvládl nad očekávání a pokud zpomalí a začne přemýšlet už od začátku (a začne hrát poněkud aktivnější zahájení), bude to příště rozhodně ještě lepší.

Na 2. místě byl nasazen Kuba Novák. Tomu se příliš nedařilo, takže jsem jej pravidelně střídal s Jirkou Matouškem. Např. zmíněnou "infarktovou" partii v posledním kole "měl na svědomí" on. Rozhodně musí též začít přemýšlet hned od prvního tahu - s předváděným způsobem hry se nějakého výrazného zlepšení výsledků asi nedočká. Přesto ale uhrál polovinu možných bodů (i když v obou případech jen "díky" hrubkám soupeřů), takže i on týmu pomohl k postupu!

Mé tajné naděje plně splnily holky: na 3. šachovnici Evka Panušková, na 4. šachovnici Verča Žoudlíková. Ty měly za úkol ničit soupeřům zadní řady, kam jsou většinou "schováváni" ti hráči, kteří jsou tzv. do počtu. Zisk více než 70% možných bodů mluví jasně o splnění cíle. Aby ale nezpychly, je zde i několik nelichotivých slov: Evča špatně hraje koncovky (jednu vyhrála jen díky tomu, že se soupeř dopustil 2x nepřípustného tahu - tzv. nemožňáku) a Verča hraje hrozně impulzivně (příště jí asi opravdu nařídím sedět na rukách!).

Roli náhradníka tentokrát plnil Jirka Matoušek a též se jí zhostil výborně. "Dostává" mne ovšem svým blicáním - po prohře v jeho první partii hned asi po 5 minutách jsem se vážně rozhodoval, zda jej ještě postavím. Nakonec ještě 2x hrál (a 2x vyhrál!), ale zpomalení hry jsem se nedočkal. Na tom prostě musí zapracovat! 2/3 bodů však také mají svou váhu, takže i on byl platným členem družstva.

Mistrovství ČR školních družstev se bude hrát ve dnech 19.-20.06.2018 a konkurence na něm bude několikanásobně silnější. Všechny členy našeho týmu tedy čeká ještě pořádný kus práce, aby se jim podařilo splnit nastávající cíl - neskončit na MČR poslední!

A na úplný závěr ještě několik perliček:

Jirka při nástupu k vyhlášení stále držel v ruce pytlík pražené kukuřice a na dotaz, proč s ním jde přebírat gratulaci, odpověděl: "Je můj!"

Verča k vyhlášení vítězů "nastupovala" s naraženou čepicí a dalo mi neuvěřitelnou práci ji přemluvit, aby se jí aspoň na chvíli vzdala. Naopak na zpáteční cestě (kvůli vybitému mobilu) "laškovala" s Kubou tím, že mu zahodila tu jeho, a postižený ji při vystupování musel hledat ještě asi 10 minut. Navíc v partii proti Vlašimi si "nevšimla", že soupeř táhl dvakrát za sebou, přičemž prvním tahem jí sebral dámu a druhým tahem tou svou utekl zpět - to říká více než dost o jejím soustředění na hru.

Milan při vyhlašování výsledků chyběl, protože spěchal na generálku vánočního koncertu, na němž bude oblažovat posluchače hrou na violoncello. Během turnaje měl však spoustu nejrůznějších dotazů na nepochopitelná témata, které jsem opravdu rád při zpáteční cestě oželel (protože odjel dřív s tatínkem).

Evičku a Kubu jsem několikrát téměř musel nechat vyvést z bufetu (a kina), aby se ráčili dostavit ke hře.

"Pořádek" na našem stole (a pod ním) nelze nazvat jinak, než bordel - příště budou mít kukuřici všichni zakázanou!

Jirka bude mít zakázáno telefonovat během turnaje (a to i v době, kdy nebude hrát) - neustálé plačtivé záchvaty při hledání mobilu poté, co jej nechá někde ležet, mi ubírají na zdraví.

Atd. atp. Díky postupu (a tomu, že jsme při příjezdu zastavili nedaleko pivnice, ve které jsem se dočkal (kupodivu!!!) expresní obsluhy) jim však všem odpouštím!

P.S.: Pro úplnost zbývá ještě dodat, že v kategorii starších žáků hrálo i družstvo ZŠ a MŠ Chocerady, v němž 4. šachovnici hájil náš člen Dominik Krykorka. Družstvo (hlavně díky jeho výkonu) obsadilo celkové 3. místo (mezi 14 týmy) a jen těsně mu unikl postup na MČR - Dominik totiž uhrál 7 bodů ze 7! Blahopřeji!

Jiří Kotzot