Pribináček 2017

26.04.2017 12:30

Vzhledem k zájmu našich dětí o hru na turnajích, který se však kříží s ostatními jejich aktivitami, byl obvyklý oddílový kalendář dětských soutěží v letošním roce rozšířen o turnaj v Havlíčkově Brodu, aby se ti, kteří nebudou vytížení fotbalem, plaváním, oslavami a jinými činnostmi, mohli "vyřádit" za šachovnicí.

Na turnaj nakonec vyrazili 3 odvážlivci. Hrálo se v hotelu Slunce a děti byly rozděleny podle věku do 2 kategorií. Naši patřili do kategorie mladších, v níž společně s nimi bylo dohromady úctyhodných 83 dětí. Hrálo se švýcarským systémem pro nás neobvyklých 9 kol tempem 2 x 15 minut na partii. V turnaji bylo 28 "nasazených" hráčů (tj. dětí, které měly nějaký rating), zbytek tvořili ti, kteří zatím žádný rating "nevlastní".

Jak se našim zástupcům vedlo? Dá se říci, že jejich hru je možné charakterizovat zcela jednotně: bída a utrpení - nedodržovali 5 kroků, které máme po každém tahu soupeře provést, hráli zbrkle, nechávali se soupeři strhnout k nesmyslnému "blicání" atd. atp. Přesto však kupodivu všichni skončili na pěkných místech a uhráli docela slušný počet bodů - jejich protivníci prostě udělali těch chyb ještě více.

6 bodů uhrál Kuba Novák. Jako poslední nasazený (tj. startovní číslo 28) obsadil výborné 15. místo a při svém ratingu 1029 hrál nádherným výkonem 1215 (tomu se pomalu ani nechce věřit).

Stejně tak překvapil a pěkných 5 bodů nabral Jirka Matoušek, jenž jako nenasazený (tj. rating 1000) hrál výkonem 1075 a obsadil celkově 38. místo (i to je k neuvěření). Jirkovi chybělo jen 0,5 bodu k tomu, aby splnil normu pro zisk IV. VT!

A konečně svůj rekord v dětských soutěžích vytvořila i další nenasazená Verča Žoudlíková, která uhrála 3,5 bodu, s nimiž obsadila celkově 63. místo a 9. místo mezi děvčaty - i to je hodně nečekané!

Všem třem blahopřejeme k pěknému umístění! Pokud se jim podaří při hře popřemýšlet aspoň nad několika tahy, bude to příště ještě o hodně lepší!