Rapid v Uhlířských Janovicích

28.12.2014 08:34

Dne 27.12.2014 pořádali v Uhlířských Janovicích naši agilní členové manželé Závůrkovi již tradiční turnaj v rapidu. Na startu se tentokrát sešlo 51 účastníků, kteří se střetli švýcarským systémem na 7 kol. 6,5 bodu uhrál a v turnaji zvítězil IM Radoslav Doležal z TJ Praha-Pankrác. Druhý skončil s 5,5 body Jaroslav Říha z KŠ Říčany 1925 a třetí se stejným počtem bodů FM Tomáš Vojta z TJ Spartak Vlašim.

Naši členové se umístili následovně: 21. Vladimír Závůrka 4 body, 27. Monika Závůrková 3,5 bodu, 39. Miloslav Laube 2,5 bodu, 43. Jarmila Plechatová 2,5 bodu, 45. Pavel Plechata 2 body a 46. Stanislav Houda 2 body.

A strohý přehled výsledků doplňujeme článkem z pera Moniky:

Sál hasičské zbrojnice v Uhlířských Janovicích patřil v sobotu 27. prosince 2014 šachistům. Přilákal je sem XV. ročník Vánočního turnaje v šachu. Rapid turnaj se hrál švýcarským systémem na 7 kol, 2 x 20 minut.

Turnaj rok od roku přibírá na síle hráčů. Letos mezi 51 účastníky, kteří nám dali přednost před řadou jiných turnajů, nechyběli ani hráči s tituly mezinárodní mistr (Radoslav Doležal – TJ Praha-Pankrác), mistr FIDE (Tomáš Vojta – TJ Spartak Vlašim) a kandidát mistra (Milan Petras – Šachový klub Bohnice). Ovšem i v ostatních šachistech měli silné soupeře, a tak se na prvních šachovnicích bojovalo do poslední chvíle a kolem nich se sešla i řada diváků.

První místo zaslouženě vybojoval Radoslav Doležal ml. (6,5 bodu). Nejlepší z 5,5-bodových skončil docela překvapivě Jaroslav Říha (Klub šachistů Říčany 1925), celkově druhé místo. Třetí místo obsadil Tomáš Vojta, čtvrté Karol Grečný (TJ Sokol Struhařov) a páté Milan Petras (všichni 5,5 bodu).

Při vyhlašování nechyběla ani kategorie rodinné dvojice. I tady byla konkurence veliká a o rozdělení míst rozhodlo mnohdy až pomocné hodnocení. První místo z 8 dvojic získali syn a otec Doležalovi (celkem 10 bodů), druzí, se stejným počtem bodů, byli Kovbojové (Tomáš a Jakub Vojtovi), třetí Monika a Vladimír Závůrkovi (TJ Kavalier Sázava – 7,5 bodu).

Mezi žáky si první místo s přehledem vybojoval Jakub Vojta (4,5 bodu, celkově krásné 12. místo), druhá se umístila Jarmila Plechatová (TJ Kavalier Sázava, 2,5 bodu, celkově 43. místo) a třetí byl David Studzinski (Klub šachistů Říčany 1925, 2 body, celkově 48. místo).

Každý z účastníků si domů odnesl nějakou cenu.

Po skončení rapid turnaje následoval turnaj bleskový. Na něj zůstalo 16 hráčů. Hrálo se systémem každý s každým. Nejlépe si vedl Miloš Vrkota (TJ Sparta Kutná Hora, 13 bodů), druhý se umístil Miroslav Forman (ŠK Kostelec nad Černými lesy, 12 bodů) a třetí skončil Miloš Štolba (TJ Sparta Kutná Hora, 12 bodů).

Po celý den panovala v pronajatém sále přátelská atmosféra. Někteří nepřijeli jen hrát šachy, ale také setkat se se známými, popovídat. Nechyběla ani ochutnávka vánočního cukroví. Co si přát nakonec? Aby nám i příští rok Město Uhlířské Janovice propůjčilo sál a mohli jsme zorganizovat XVI. ročník :-)

Ve Fotogalerii je pár fotek, víc jich je zde