RP škol

04.11.2016 10:01

Dne 03.11.2016 se v Benešově hrál Regionální přebor škol v šachu. Při přípravě nominace bylo jasné, že budeme startovat jen v kategorii mladších žáků vzhledem k nedostatku dětí z II. stupně školy. Včetně neaktivních hráčů seznam případných adeptů čítal 13 jmen. Rychle však odpadli 3 výkonnostně nejlepší páťáci, kteří v inkriminovaný den jeli se školou na výlet do IQ-Landu v Liberci. Ze zbylých deseti na účast nereflektovali dva naši neaktivní členové, takže ostatní byli rozděleni do dvou družstev: V Áčku se ocitli Ondra Štěpánek, Kuba Novák, Adam Zachař a Ondra Provazník, v Béčku pak Matěj Prix, Vendulka Mrázová, Evička Panušková a Terezka Burgerová. Těsně před odjezdem ještě onemocněl Matěj, takže Béčko nakonec bylo nuceno odehrát turnaj jen ve třech. Při stanovování cílů bylo vzhledem k neúčasti "silné trojky" z páté třídy a nemocného Matěje určeno pro Áčko umístění "na bedně" a pro Béčko odehrát vše zodpovědně a neudělat výsledkem ostudu. Abychom čtenáře nenapínali, můžeme rovnou říci, že obě družstva své cíle splnila, přičemž obzvláště Áčko mile překvapilo - obsadilo totiž stříbrnou pozici, která znamená postup do Krajského kola!

Nyní ale k průběhu turnaje. V kategorii mladších žáků startovalo 6 družstev: Jasný favorit Vlašim Vorlina, "vyzyvatel" Týnec nad Sázavou, silný střed v podobě škol Benešov Jiráskova a Chocerady a nakonec naše 2 družstva. Pro přehlednost napřed uvádíme malou tabulku, z níž je patrné, jak naši procházeli soutěží, a kterou následně okomentujeme:

Kolo

 

ZŠ a MŠ Sázava "A"

ZŠ a MŠ Sázava "B"

1 Soupeř Týnec Benešov
Výsledek 2,5 : 1,5 1 : 3
2 Soupeř Sázava "B" Sázava "A"
Výsledek 4 : 0 0 : 4
3 Soupeř Benešov Chocerady
Výsledek 1 : 3 1,5 : 2,5
4 Soupeř Chocerady Vlašim
Výsledek 3 : 1 1 : 3
5 Soupeř Vlašim Týnec
Výsledek 1 : 3 1 : 3

Hned v 1. kole došlo k velkému překvapení, když naše Áčko dokázalo porazit Týnec nad Sázavou. Zasloužili se o to hlavně Kuba s Adamem, přičemž vítěznou půlku přidal Ondra Provazník. Ve 2. kole si Áčko podle předpokladů poradilo s Béčkem, i když průběh souboje nebyl zdaleka tak jednoznačný, jak by napovídal výsledek - všichni 3 kluci stáli na prohru a zachránila je jen zbrklost holek. Pak naše Áčko podlehlo podle předpokladů Benešovu, který však jinak nehrál moc dobře. V předposledním kole Áčko porazilo Chocerady, přičemž došlo ke kuriózní situaci: Kuba dal pat soupeři, když měl o dámu víc a naopak Ondra Štěpánek pat dostal od soupeře, který měl navíc kromě dámy ještě věž, 2 figury a spoustu pěšců. Dá se tedy říci, že se body rozdělily spravedlivě. Béčko v tomto kole překvapivě sebralo jeden bod Vlašimi: zaperlila totiž Evička, která pěkně odebrala soupeřovu králi "okénko" tím, že na ně zamířila dámu, a pak mu dala mat na 1. řadě věží. To soupeř nevydržel a došlo i na slzičky. Jediné 2 body, které Vlašim ztratila, tak šly na konto našich družstev, protože i v posledním kole překvapivě Vlašimi uzmul bod Adam. Když přitom současně o bod připravila soupeře z Týnce i Evička, bylo jasné, že se koná velké překvapení: naše Áčko předstihlo Týnec a obsadilo 2. místo! A ani Béčko neudělalo ostudu, protože i navzdory tomu, že celý turnaj hrálo jen ve 3, na 5. místo mu chyběl jen bodík, který by určitě v plném počtu získalo. Navíc je 2. místo Áčka i dílem Béčka vzhledem k již popisovanému "odebrání" bodu Týnci v posledním kole.

Pro úplnost uvádíme i konečné pořadí se získanými body: 1. Vlašim Vorlina 18, 2. Sázava "A" 11,5, 3. Týnec nad Sázavou 10,5, 4. Benešov Jiráskova 10, 5. Chocerady 5,5, 6. Sázava "B" 4,5.

Na závěr stručně zhodnotíme i naše hráče. Napřed opět malá tabulka:

Hráč

Výhry

Remízy

Prohry

Body

Štěpánek Ondřej 1 1 3 1,5
Novák Jakub 3 1 1 3,5
Zachař Adam 4 0 1 4
Provazník Ondřej 2 1 2 2,5
Mrázová Vendula 0 1 4 0,5
Panušková Eva 3 0 2 3
Burgerová Tereza 1 0 4 1

Takže postupně podle soupisky: Výkon Ondry byl zklamáním - dokonce si nechal dát i dětský mat. Zásadně nekontroloval úmysly soupeře a navíc zbrkle stavěl figurky na napadená pole. Naopak mile překvapil Kuba, i když mu k výsledku pomohlo i štěstí. Naopak pat v koncovce s dámou navíc není právě dobrá vizitka. Největším překvapením však byl výkon Adama. Ziskem 4 bodů splnil normu pro udělení IV. VT - blahopřejeme! A pěkně hrál i Ondra na 4. šachovnici - 50% je určitě více, než jsme čekali. V Béčku měla po odpadnutí Matěje velice těžkou úlohu Vendulka - musela se posunout na 1. šachovnici, kde ji čekali ti nejtěžší soupeři. Bojovala ale statečně a i když uhrála jen 0,5 bodu, zaslouží si pochvalu. Stejně jako v Áčku i tady výborně zahrála 2. šachovnice, kterou hájila Evička - také potvrdila normu a získala IV. VT. Rozšířila tak řady našich 8letých držitelů této výkonnostní třídy - i jí blahopřejeme! A nezklamala ani Terezka, která se sice šachu již aktivně nevěnuje, ale je vidět, že si přece jen něco z trenérových lekcí zapamatovala, což potvrdila na šachovnici výhrou nad soupeřem z Chocerad.