1. kolo RŽL SE Sedlčany

03.10.2019 19:58

Regionální žákovská liga odstartovala dne 28.09.2019 již tradičně v Sedlčanech. Na turnaj se mnou vyrazilo celkem 10 dětí, což je na začátku sezóny velmi vysoký počet. Děti byly jako vždy rozděleny do tří skupin.

V elitním Áčku jsme měli Milana Peštu, který se sem "protlačil" díky nízké účasti hráčů s vysokým ratingem. Na jeho dotaz, kolik musí uhrát bodů, aby se v něm udržel, jsem mu stanovil úkol 2 body - pro sebe jsem si však říkal, že 1,5 bodu by byl dobrý výsledek. V této skupině totiž hraje 16 dětí švýcarem na 4 kola a Milan byl nasazen jako č. 10. On se s tím ale vůbec nepáral - hned v 1. kole porazil po typické oběti jezdce (již jsme si na tréninku ukazovali v lekci o rozbití pěšcového krytu soupeřova krále) druhého nasazeného hráče a poté vyhrál i nad 6. nasazenou hráčkou. Pak se však zalekl známé soupeřky a partii odevzdal už v zahájení. V posledním kole ale zapnul a nehledě na to, že se dostal do prohrané pozice, bojoval až do konce tak, že jeho protivník si se situací na šachovnici vůbec nevěděl rady a vše skončilo smírem po oboustranném bezcílném popotahování figurkami. Zisk 2,5 bodu a 5. místo je doposud nejlepším umístěním našich dětí ve skupině A!

V Béčku, ve kterém se hrálo švýcarem na 7 kol, jsme měli mezi 30 dětmi 3 zástupce. Nejlépe si vedl Jirka Matoušek: Byl nasazen jako č. 12, ale protože má ambice postoupit na Krajský přebor, dal jsem mu za úkol uhrát aspoň 5,5 bodu a hlavně skončit nejhůře na 3. místě, což by znamenalo v příštím kole účast v Áčku. I přes několikeré upozorňování však hrál nesmyslně rychle a 2 partie kvůli své zbrklosti prohrál - obzvláště "nářez", který dostal ve 3. kole, stál za to. Jelikož se však vedoucí hráči mezi sebou "pobili" navzájem, uhraných 5 bodů mu nějakým zázrakem stačilo právě na 3. postupové místo!

Další 2 naše děti již takové ambice ani cíle neměly. Sabinka Prixová (nasazená jako č. 28) se sice hodně snažila, ale moc se jí nedařilo - 2 nabrané body stačily přesně na její nasazení. Naopak Ondra Provazník se nesnažil vůbec (spíše bych řekl, že jej více zajímalo lítání venku než samotná hra) a s nulou na kontě skončil s odstupem poslední...

V Céčku se hrálo též švýcarem na 7 kol a mezi 29 startujícími jsme v ohni měli celkem 6 želízek. Hodně dobře si v něm vedla Jolanka Štědrová - s nasazovacím číslem 3 podlehla pouze hráči č. 1 a ještě překvapení skupiny - budoucímu vítězi. S 5 body tak obsadila 4. místo celkově a 1. mezi děvčaty! Stejný počet bodů nasbírala i 12. nasazená Verča Žoudlíková, což jí zaručilo 7. příčku celkově a 2. mezi děvčaty - měli jsme tak 2 zástupkyně na stupních vítězů!

Své nasazení potvrdil Kuba Novák (č. 8), který se 4 body skončil na 10. místě. (Já - a jistě i on - jsem však přece jen očekával o bodík více. K tomu je ale nutné přísně dodržovat postup přemýšlení při výběru tahu - "mých" 5 kroků.) 4 body uhrál i Matěj Prix, jenž s nimi obsadil 14. příčku. Jen 3 body nabral Honzík Krejcárek, od něhož jsem také očekával více (i když minimální zadaný úkol splnil), a skončil tak na 18. místě. Jen o půlku méně na svém kontě nastřádala Romča Žoudlíková. Její celkově 25 místo (6. mezi děvčaty) nevypadá při nasazení 29 na první pohled špatně, ale cíl pro ni je v letošní sezóně uhrát aspoň v jednom turnaji 4,5 bodu, k čemuž musí v tréninku ještě trochu přidat.

Celkově hodnotím turnaj jako nadprůměrně úspěšný, i když mínusy se najdou (viz výše).

Umístění našich v kategoriích po 1. kole (v závorce za označením kategorie je celkový počet hráčů):

HD16(20): 18. Prix, 20. Provazník

HD14(20): 6. Matoušek, 16. Žoudlíková V. (3. mezi děvčaty), 17. Prixová (4. mezi děvčaty), 18. Novák

HD12(20): 1. Pešta, 10. Štědrová (1. mezi děvčaty)

HD10(13): 7. Krejcárek, 11. Žoudlíková R. (4. mezi děvčaty)

Jiří Kotzot