14. turnaj ŠŠ STAMAT

10.06.2017 16:20

Dne 10.06.2017 se v Choceradech hrál další dětský turnaj ŠŠ STAMAT. Vzhledem k nebývale pozdě zaslané pozvánce se upravit plánovaný víkendový program podařilo jen třem našim dětem. Podobné potíže měli asi i jiní obvyklí hráči, protože na turnaj dorazilo jen 35 dětí (oproti 70 minule). Hrálo se tradičně "STAMATovsky" švýcarem na 9 kol, tempem 2 x 15 minut na partii.

Naši "tři mušketýři" si bodově nevedli až tak špatně, ale hra byla strašlivá - kromě několika partiií (viz níže) nepřemýšleli ani nad jedním tahem a "blicali" bez rozmyslu ostošest. S tímto přístupem se dalo očekávat, že se svorně seřadí na posledních třech místech výsledkové listiny. Kupodivu však v několika případech jim jejich soupeři (resp. soupeřky) sthli (resp. stihly) "nastrkat" ještě více figurek, než oni jim, takže bodíků na sázavském kontě bylo na konci turnaje přece jen více, než bychom podle hry hádali.

Nejvíce jich darem obdržel Kuba Novák, a to 4,5. Je s podivem, že jeho nesmyslné blicání vyneslo tolik bodů. Kuba se s 50%-ním ziskem umístil na celkovém 20. místě (přitom nasazen byl jako č. 12).

Světlé okamžiky se u zbylé dvojice též téměř nevyskytovaly a skoro ve všech jejich partiích se dokonce neobjevil ani jeden tah, nad nímž by se aspoň na chvilku zamysleli. O dodržování předepsaného postupu pro volbu tahu (tzv. 5 kroků) tedy nemůže být ani řeč. Přesto se však na konci turnaje na jejich účtu ocitlo shodně 3,5 bodu. To Kubovi Bernáthovi vyneslo celkové 28. místo (přitom nasazen byl jako č. 6!) a Jirkovi Matouškovi celkové 31. místo (ten byl v početné skupině nenasazených). Obzvláště mrzí výkon Kuby - první 2 kola hrál totiž pěkně a pomalu (to jsou ty výjimky, o nichž jsme se zmiňovali). Bohužel v tom úvodním prohrál na čas a v následujícím ve vrcholné časové tísni udělal hrubku - 15 minut je na něj asi přece jen málo. Právě to jej patrně "poňouklo" k blicání, které mu však vyneslo jen zmiňovaných 3,5 bodu. Je to sice o půlku více než minule, ale i tak nejméně další 2 body chyběly.

Vzhledem k celkovému vyznění turnaje (tj. vlivu tempa hry na přístup hráčů k partii) by proto naši trenéři měli zásadně zvážit, zda podobné turnaje jsou pro děti vůbec přínosné a zda není lepší uspořádat pro ně v těchto termínech uzavřené oddílové turnaje s rozumnějším tempem.