2. kolo RŽL SE Pravonín

14.10.2017 18:28

2. kolo RŽL SE se hrálo dne 14.10.2017 v Pravoníně a mohlo se pyšnit opravdu krásnou účastí - celkem se turnaje zúčastnilo 110 dětí! Z vlastní zkušenosti vím, co to je organizovat tak velký turnaj, takže smekám před pořadateli v čele s pí Filipovou - bohatý bufet (to je to hlavní!) a dostatečný počet pomocníků (tedy vlastně pomocnic) jsou vždy garantem úspěchu, ale i tak je to fuška.

Hrálo se tradičně ve 3 skupinách, nás zajímaly jako obvykle skupiny B a C. V nich se hrálo švýcarem na 7 kol, tempem 2 x 20 minut na partii v úvodních 2 kolech, pak 2 x 25 minut na partii. Od nás nakonec dorazilo 7 členů oddílu a 2 neregistrované děti z kroužku kolegy Brhlíka. Podívejme se, jak se jim dařilo:

V Béčku se i přes nepříliš přesvědčivý výkon v úvodním kole RŽL (Sedlčany) udržela Verča Žoudlíková (je však nutno říci, že jedině díky tomu, že v Pravoníně hrálo opravdu velké množství začátečníků, kteří ji "vystrčili" o skupinu výš). Na naordinovanou léčbu (zakázaný mobil) přijela dohlížet celá rodinná četa (maminka, tatínek a ten "nejtvrdší" kritik - mladší sestra), takže zlepšení bylo povinností. Dohled opravdu zabral a Verča uhrála o celý bod více, než minule. Zde však bohužel končí dobré zprávy - druhou část "medikace" (sezení na rukách) se prosadit nepodařilo. Opět docházelo k tomu, že dobře rozehranou partii Veronika promrhala ve střední hře, kdy se nechávala zlákat k "blicání" (to ovšem není jen její nemoc - zmíním se o ní i u jiných našich dětí). Takže příště už nepůjde jen o obrazné léčení, ale o faktické "věznění" rukou pod zadkem - v Rusku se nám to (tím mám na mysli trenéry mládeže) opravdu osvědčilo. Ale dost "keců" okolo a podívejme se na čísla: Verča uhrála 3 body, se kterými se mezi 46 hráči umístila na 35. místě (nasazena byla jako č. 45) a na 5. místě mezi děvčaty. K tomu, aby mezi děvčaty "brala" stříbrnou medaili, jí chybělo jen málo - pouhého půl bodu (tj. "posedět" na rukách o trochu déle aspoň v jedné partii!).

Dále v Béčku hrál i Kuba Bernáth, který se sem "posunul" díky výbornému výkonu v Sedlčanech (a již zmiňovanému velkému počtu začátečníků v Pravoníně). Bohužel se nám nepodařilo za tak krátkou dobu změnit jeho ležérní přístup ke hře v zahájení. V Sedlčanech to dokázal "kouzlením" proti slabším protivníkům překonat a silnou nátlakovou hrou vydolovat spoustu "ztracených" bodů. V silnější skupině však již takový přístup nemá šanci na úspěch a trest byl neúprosný - pouhé 2 body na výsledkové listině. Navíc Kubu v pozicích, kdy se k poziční nevýhodě (která jej tolik "netrápí") připojí i nějaké materiální ztráty, opouští i bojový duch a začíná také "blicat" - nesmyslné tahy pěšci à tempo se staly jeho "specialitou". Takže jej čeká stejný "osud" jako Verču - sedět na rukách. A jak dopadl? Jak si "zasloužil" - obsadil 42. místo (nasazen jako č. 43). To sice vypadá celkem dobře, ale výkon 920 při vlastním ratingu 1050 vrací vše na správné pozice.

V Béčku startoval ještě Adam Zachař. Uhrál 1 bod a jako 24. nasazený obsadil 46. místo. Co napsat? - Prostě neměl svůj den.

Ostatní hráli v Céčku, kde se na startu seřadilo 48 hráček a hráčů, přičemž nasazených bylo prvních 9 - ostatní byli bez ratingu, tj. v "rangu" začátečníků.

Turnaj vyhrál se ziskem 6,5 bodu Erik Pešta z kroužku trenéra Brhlíka. K jeho hře se jistě v příloze vyjádří trenér sám (stejně jako i k výkonu bratra Milana). Celkový dojem však hodně kazí to, že kluci nejsou registrováni v Šachovém svazu ČR, takže jejich výsledky se nejen nezapočítávají do hodnocení oddílu, ale ani (což je asi důležitější) nemohou získat výkonnostní třídy, jejichž normy splnili.

Na 4. místě skončil právě Milan Pešta, který uhrál 5,5 bodu.

9. místo (2. mezi děvčaty) obsadila Anežka Havelková se 4,5 body. Byla nasazena jako č. 3 a zisk medaile jsem od ní očekával jako samozřejmost. Bohužel se však projevila její největší slabost - když se jí podaří získat rozhodující výhodu, ztrácí o partii zájem a začne tahat "na autopilotu". Takový přístup bývá samozřejmě po zásluze potrestán. Nelze si přece myslet, že když získám figuru, "ono se to nějak samo dohraje"! Takže následná "přehlédnutí" ztráty dámy či dvoutahového matu jsou pouze zákonitá (a nikoli náhodná!). Jsem ochoten akceptovat v podstatě nulovou domácí přípravu, když dává dítě přednost jinému zájmu. Nebudu ale tolerovat nezájem a liknavý přístup k partiím na turnaji, na které se můj svěřenec rozhodl jet! (A teď nemluvím jen o Anežce - to se týká i jiných.) Pro příště prostě platí, že když už hraju turnaj (nebo zápas), tak vždy na 100%! "Paběrkování" za 2. místa apod. nechme jiným!

Více jsem též očekával od Evičky Panuškové, která se ziskem 4 bodů obsadila 15. místo (4. mezi děvčaty). U ní sice zapracovala "léčba" a na rukách si opravdu skoro seděla (aspoň ve většině partií a značně dlouho), ale nedodržovala postup přemýšlení - už mnohokrát zmiňovaných 5 kroků! Je dobře, že začala přemýšlet a netahá zbrkle (jako v Sedlčanech), ale při přemýšlení nelze přelétávat od myšlenky k myšlence jako motýl, což Evka evidentně miluje (podle jejích výtvarných výtvorů, které musím pochválit, ale do šachové hry takový přístup moc "nepasuje"), nýbrž je nutné dodržovat určitý řád. Tím je našich "slovutných" 5 kroků!!! Nestačí umět je nazpaměť, ale musíme je i dodržovat!

Mile překvapila Vendulka Mrázová. Dal jsem jí sice za úkol skončit do 5. místa, protože se mi zdá, že potřebuje mít před sebou hodně vysoké cíle, ale spokojen bych byl i se ziskem 50% bodů. Vendy normu dokonce překročila a uhrála body 4! K zisku IV. výkonnostní třídy již chybí jen malý krůček - 0,5 bodu! Takže do toho! Vendulka obsadila výborné 19. místo celkově a 5. mezi děvčaty.

V turnaji hrála ještě i Štěpánka Mrázová. I ta se podstatně zlepšila. Její dlouhodobý cíl je získat 50% bodů a postupně (i když možná přece jen trochu pomalu) se k němu blíží. V Pravoníně uhrála pěkné 3 body  a skončila na celkovém 27. místě (7. mezi děvčaty). Takže v Jílovém za to vezmem!!!

Celkově hodnotím turnaj jako hodně vydařený - nejnižší bodový zisk nejslabšího našeho hráče se zvedl ze 2 na 3, což je už fakt hodně blízko 50%!

V průběžném hodnocení RŽL podle kategorií jsou naši (včetně neregistrovaných) na tom následovně:

HD14 (35): 22. Pešta E., 30. Havelková (3. mezi děvčaty)

HD12 (36): 10. Žoudlíková (2. mezi děvčaty), 16. Panušková (3. mezi děvčaty), 17. Mrázová V. (4. mezi děvčaty), 34. Zachař

HD10 (35): 7. Bernáth, 12. Pešta M., 15. Mrázová Š. (2. mezi děvčaty)

Jiří Kotzot