2. kolo RŽL SE Pravonín

15.10.2018 08:08

Dne 13.10.2018 se hrál druhý turnaj dětského seriálu Regionální žákovské ligy skupiny E. Z našeho oddílu do Pravonína vyrazilo 11 dětí, přičemž jsem je měl na starosti jako trenér sám. Z toho důvodu jsem je nemohl sledovat nějak podrobně a zmíním v podstatě jen výsledky:

Po "ochutnávce" v minulém kole, kdy si Jirka Matoušek vyzkoušel, jaké to je hrát v elitní skupině A, si mohl vyzkoušet i roli favorita ve skupině B - mezi 40 dětmi byl totiž nasazen jako č. 1. Hrál však příliš rychle a "namyšleně", což mělo za následek 2 prohry (ze 7 utkání) a "jen" celkové 7. místo. Pokud se nenaučí hrát pomalu, nemá v nastávajícím OPENu při Mistrovství Čech do 12 let, kam se chystáme, žádné šance na dobré umístění!

V Béčku jsme měli i další zástupce: Verča Žoudlíková uhrála 4 body, což jí stačilo na celkové 15. místo a 1. místo mezi děvčaty. Přitom si i trochu polepší na vlastním ratingu. Ovšem předváděná hra budila u mne hrůzu. Tahy dělané zcela bez přemýšlení a jakéhokoli plánu, nepřipravené útoky spočítané na náhodu, blundry vedoucí ke ztrátě figur - to jsou hlavní charakteristiky jejího stylu. Platí pro ni proto totéž, co pro Jirku - zpomalit a dodržovat postup 5 kroků při přemýšlení!

3 body uhrál a 27. pozici obsadil Kuba Bernáth. Hned v 1. kole zahodil jasnou výhru a prohrál na čas, což na něj mělo neblahý psychický vliv. I tak se mu ale podařilo hrát na úrovni svého ratingu, přičemž si i polepšil oproti nasazení - hrál se startovním číslem 39. Hůře se vedlo Vendulce Mrázové - s 2,5 body se startovním číslem 24 klesla na 31. příčku, což znamenalo 7. místo mezi děvčaty. Nedařilo se Jirkovi Havelkovi a Ondrovi Provazníkovi, kteří shodně získali 2 body, s nimiž obsadili 35. a 37. místo, a hlavně Jolance Štědrové, jež s 1 bodem skončila na 40. místě. Jejím hlavním protivníkem je psychika - před turnajem se prostě musí "naladit" na vítěznou náladu! V Pravoníně se to nepovedlo, ale to nevadí - má ještě 7 dalších možností, v nichž může zopakovat pěkný výsledek z minulého kola.

V Céčku se mezi 43 hráči velmi dobře vedlo Evičce Panuškové. Uhrála 5,5 bodu a s nasazovacím číslem 8 skončila na bronzové příčce mezi chlapci, což samozřejmě znamenalo i vítězství mezi dívkami! I ona ale má na čem pracovat - hra v koncovkách je prostě strašná (musí v nich vědomě zpomalit - stává se jí, že vydřenou výhru zahodí vlastní zbrklostí, což ji v tomto turnaji stálo vítězství!).

Výborně také hrál Štěpán Fugner. Se 4 body zůstal jen půlku za normou pro zisk IV. VT a obsadil 16. příčku. Nepochybuji o tom, že v některém dalším turnaji ji s předváděnou hrou splní! Naopak další dvě naše děvčata si hrála na pouť a rozdávala "růže" (v podobě bodů) jak na střelnici. Obě nabraly 2 body, což Štěpánce Mrázové stačilo na 37. místo a Romance Žoudlíkové na 42. místo.

Umístění našich v průběžném pořadí jednotlivých kategorií po 2 turnajích:

HD14(28): 22. Provazník, 23. Novák

HD12(39): 2. Matoušek, 10. Mrázová V. (3. mezi děvčaty), 12. Panušková (4. mezi děvčaty), 20. Žoudlíková V. (5. mezi děvčaty), 24. Bernáth, 28. Mrázová Š. (9. mezi děvčaty), 30. Havelka, 34. Fugner

HD10(24): 5. Štědrová (1. mezi děvčaty), 23. Žoudlíková R. (7. mezi děvčaty)

Jiří Kotzot