2. kolo RŽL SE Pravonín

22.10.2019 17:37

2. kolo Regionální žákovské ligy se hrálo dne 19.10.2019 v Pravoníně. V předchozím článku jsem psal, že účast 10ti našich dětí je na úvod sezóny vysoká. Nevím, jak to nazvat nyní, ale na turnaj jich se mnou tentokrát vyrazilo dokonce 14!

A jakých dosáhly výsledků?

V Áčku jsme měli tentokrát 2 zástupce: Milana Peštu díky ratingu a Jirku Matouška, jenž si účast vybojoval 3. místem v Béčku v předchozím kole.

Milan byl mezi 16ti hráči nasazen jako č. 7 a ve 4kolovém švýcaru uhrál 2 body. Jednomu ratingově silnějšímu soupeři podlehl a 2 slabší porazil. Třetímu ovšem podlehl, což znamená, že obsadil 9. místo a pár bodíků na ratingu ztratí.

Jirka byl nasazen jako poslední, ale šanci porazit aspoň jednoho hráče rozhodně měl, což jsem mu také stanovil jako cíl. Dalším jeho úkolem bylo hrát pomalu - na to se však zcela vykašlal: ve 3 partiích mu na prohru stačily 2 minuty vlastního času, v poslední jich bylo 5 (soupeři samozřejmě čas na přemýšlení využívali daleko rozumněji). Z toho vyplývá, že na kontě mu i po skončení turnaje "svítila" nula a jen díky náhodě skončil předposlední, neboť nulu nabral ještě jeden z hráčů, jenž měl kupodivu i horší pomocné hodnocení. To však nic nemění na tom, že výsledek nelze nazvat jinak než katastrofou a předvedený přístup ke hře hrůzou. Navíc jej to bude stát cca 30 bodů na ratingu, což jej zařadí někam doprostřed startovního pole Béčka a hodně mu to ztíží boj o postup na Krajský přebor.

V Béčku hrálo švýcarem na 7 kol celkem 36 dětí, z toho jich 5 patřilo k sázavské výpravě.

Z nich si dobře vedla Jolanka Štědrová (nasazená jako č. 23), která uhrála 3 body, s nimiž obsadila 24. místo celkově a 4. mezi děvčaty. Sice si tím o trošku vylepšila rating, ale sama jistě cítila, že cíl uhrát 3,5 bodu byl zcela reálný - obzvláště, když v posledním kole doslova darovala půlku bodu soupeřce, již měla "na lopatě" a která jí kvůli tomu "vyfoukla" bronzovou medaili, a v 5. kole se nechala strhnout k blicání a soupeřovu holému králi dala pat. Budiž jí to ponaučením pro příště!

3 body uhrál a 27. místo obsadil Jakub Novák (nasazen jako č. 35), který si tím též o trochu polepšil rating, ale také jistě cítil, že měl na víc. Avšak zlepšení oproti předchozímu turnaji bylo vidět, takže jen doufám, že tento trend vydrží i nadále.

Naopak Štěpán Fugner (nasazen jako č. 28) by se 3mi body a 28. místem spokojen být na první pohled mohl. První pohled ale kazí skutečnost, že jej tento výsledek bude stát pár bodíků na ratingu...

A vyloženě nespokojen musí být Jirka Havelka - s nasazením 29 obsadil 32. příčku za uhrané 2 body, což jeho rating srazí dolů hodně výrazně.

Nešťastná byla Sabinka Prixová - byla totiž vzhledem k systému soutěží nasazena do Béčka jako poslední "otloukánek" a také se tak cítila. Porazila sice Jirku, ale 1 bod na více než poslední místo nestačil. I tak však alikvótně plní dlouhodobý cíl pro celou sezónu, přičemž v příštím turnaji se může těšit na "lehčí" soupeře ve skupině C.

Opticky nejlépe tak určitě vypadají naše výsledky v Céčku (34 hráči, švýcar na 7 kol). Je však nutno zohlednit skutečnost, že děti, které jich dosáhly, by se vzhledem k věku měly trvale pohybovat v první třetině výsledkové listiny Béčka...

Přesto si však velkou pochvalu zaslouží Verča Žoudlíková, jež dala na frak nejen všem holkám, ale i klukům, a se ziskem 6 bodů ve skupině přesvědčivě zvítězila (i když prohrou v posledním kole s Honzíkem Krejcárkem se rozhodně chlubit nebude...)!

Velmi dobře tentokrát zahrál i Matěj Prix, jenž se s 5 body usadil na 4. příčce celkově, což znamenalo i bronzovou medaili mezi chlapci!

Svůj výkonnostní vzestup potvrdil i Honzík Krejcárek, který se stejnými 5 body obsadil 6. místo (přitom obzvláště skalp Verči je jedno z jeho dosavadních nejvýznamnějších vítězství) - ten jediný z výše uvedené poznámky činí výjimku, neboť mu je teprve 7 let.

Oproti minulému turnaji si lépe vedl i Ondra Provazník (5 bodů, 7. místo), i když na něj se zmiňovaná poznámka hodí velice.

Ostatně stejně jako na Dana Ofnera, který se 4,5 body skončil na 9. místě.

Abych nebyl až přespříliš přísný, všichni jmenovaní hráči Céčka si uznání určitě zaslouží, ale musí ještě předvést, že nešlo o pouhou náhodu (tím spíše, že příště patrně "přestoupí" do Béčka).

V Céčku hráli ještě 2 naši téměř úplní začátečníci, kteří sice také mají stanovené cíle, avšak spíše jen proto, aby se necítili "odstrčení" od ostatních. Tentokrát se jim moc nedařilo a Romča Žoudlíková se ziskem 2 bodů obsadila 32. příčku, Matěj Novák skončil bez bodu poslední. To ale nevadí - jsou hodně mladí a výsledky se časem dostaví samy od sebe!

Průběžné pořadí našich v kategoriích po 2. kole (v závorce za označením kategorie je celkový počet hráčů):

HD16(23): 16. Prix, 18. Provazník, 22. Ofner

HD14(31): 7. Matoušek, 11. Žoudlíková V. (2. mezi děvčaty), 16. Novák J., 20. Prixová (7. mezi děvčaty)

HD12(27): 1. Pešta, 8. Štědrová (1. mezi děvčaty), 15. Fugner, 19. Havelka, 27. Novák M.

HD10(19): 5. Krejcárek, 12. Žoudlíková R. (5. mezi děvčaty)

Jiří Kotzot