3. kolo RŽL SE

15.10.2016 19:28

Dne 15.10.2016 pokračovala Regionální žákovská liga již 3. kolem, které se tentokrát hrálo ve Společenském a sportovním středisku v Ondřejově. Z našeho oddílu na turnaj vyrazilo 6 dětí. Tradiční rozdělení na 3 skupiny znamenalo pro naše následující zařazení:

V elitní skupině "A" hrálo 16 nejlepších, mezi nimiž se naši (zatím ještě) nevyskytují.

Ve skupině "B" hrálo 38 dětí včetně dvou našich. Hrálo se opět na 7 kol švýcarským systémem, tempo v prvních 2 kolech bylo 2 x 20 minut na partii, v ostatních 2 x 25 minut na partii. Velice dobře si zde vedla Anežka Havelková, která byla nasazena jako č. 19. Právě toto místo se ziskem 4 bodů totiž obsadila, přičemž při vlastním Elu 1100 hrála výkonem 1121. Navíc to znamenalo 3. místo mezi děvčaty! Nehrála sice právě dobře, ale výsledek je při jejím prvním letošním startu lichotivý. Svou premiéru v této skupině absolvoval i Jakub Novák. Kuba dostal za úkol uhrát minimálně 2 body, kterýžto cíl přesně splnil. Pomohlo mu k tomu i to, že v oddílověm derby porazil hned v 1. kole právě Anežku. Protože byl nasazen jako poslední (č. 38), je jeho umístění na 30. příčce nutno brát jako pěkné. Přesto se ale musí více soustředit a hlavně dodržovat 5 kroků, které máme dělat při výběru tahu (to, mimochodem, ale platí i pro všechny ostatní naše děti).

Ve skupině "C" hrálo též 38 hráček a hráčů, systém hry a tempo byly shodné se skupinou "B". Z našich si nejlépe vedl Ondřej Štěpánek, který nabral 4 body. Je však nutno říci, že jsme od něj čekali přece jen více - od trenéra dostal za úkol umístit se na "bedně" (byl nasazen jako č. 3), k čemuž bylo zapotřebí získat nejméně 5,5 bodu. Jeho zisk mu však stačil jen na celkové 16. místo. Ondra má nesporný talent, ale také odpor vůči autoritám, což je důsledkem jeho svéhlavosti - neposlouchá pokyny trenéra a hraje "podle své hlavy", což samozřejmě nemá šanci na úspěch. Zdá se, že po zisku IV. VT mu úspěch trochu stoupl do hlavy - snad mu tedy výsledek tohoto (a předešlého) turnaje bude ponaučením a přece jen začne pokyny trenéra dodržovat. Na pěkném 22. místě se umístila Eva Panušková se ziskem 3 bodů. Evička se velice snažila, což předvedla hlavně v partii s Ondrou, kterého porazila. Přesto ale musí zapracovat na zpomalení hry - často se jí totiž stává, že napřed impulzivně sáhne na nějakou figurku a teprve potom začne hledat políčko, kam ji postaví. Jen o půl bodíku méně uhrála Vendula Mrázová. Vendy sice o 0,5 bodu nesplnila cíl, který jí dal trenér, ale přesto její 29. místo je nutno brát jako úspěch - byla totiž nasazena jako č. 36. I ona ale musí zapracovat na sebedisciplíně, přičemž nejdůležitější bude odnaučit se koukat kolem dokola, "kde co lítá"! Nejhůře z našich dopadl Ari Bravenec, který nabral jen 2 body, s nimiž obsadil 33. místo. Ari opravdu neměl svůj den a po jedné z proher ukáplo i pár slziček. Snad to napomůže k tomu, že příště si bude lépe prohlížet políčka, na která figurky staví, a nebude vybírat ta, na nichž o ně okamžitě přijde. To totiž bylo příčinou zmiňovaných slziček - v partii měl o dámu a věž víc, ale napřed nastavil dámu před pěšce tak, že o ni přišel zadarmo, a hned poté před téhož pěšce nastavil ještě i věž. A protože měl o několik pěšců méně, následoval trest v podobě prohry.

V celkovém pořadí RŽL po třech turnajích si v jednotlivých věkových kategoriích naši stojí takto:

U16: 19. Krykorka

U12: 9. Novák, 21. Havelková (3. mezi děvčaty), 26. Bravenec, 30. Provazník

U10: 7. Štěpánek, 16. Mrázová (3. mezi děvčaty), 20. Panušková (5. mezi děvčaty), 29. Zachař