4. kolo RŽL SD Kouřim

27.01.2018 21:08

Dne 27.01.2018 se v Kouřimi hrál už 10. ročník turnaje, který patří do skupiny "D" Regionální žákovské ligy. Naši sázavští trenéři sem vozí především začátečníky, aby nabrali zkušenosti před "ostrými" starty v "jejich" skupině "E". Turnaje v této skupině se hrají odlišně od "naší" - děti nejsou do jednotlivých skupin turnaje zařazovány podle výkonnosti, ale podle věku. Ze Sázavy tentokrát na soutěž dorazilo celkem 16 dětí, z toho 3 patřili mezi starší žáky a ostatní mezi mladší žáky. Obě skupiny se hrály švýcarským systémem na 7 kol tempem 2 x 20 minut na partii.

Začneme netradičně těmi mladšími. V této skupině hrálo celkem 50 dětí a naši se umístili následovně:

4 body uhrálo celkem 5 našich hráčů a pomocné hodnocení je "rozsadilo" takto: 16. Vendy Mrázová (3. místo mezi děvčaty, nasazovací číslo 20), 17. Verča Žoudlíková (4. mezi děvčaty, nasazovací číslo 21), 18. Jirka Matoušek (nasazovací číslo 18), 19. Matěj Skala (ve výkonnostní skupině s nasazovacím číslem 23-50) a 23. Adam Zachař (nasazovací číslo 14). Vendy velice mile překvapila - hrála o hodně pomaleji než obvykle, snažila se dodržovat předepsaný postup při výběru tahu. Při svém ratingu 1048 hrála výkonem 1165 - jen tak dál! Od Verči se přece jen čekalo o trochu víc (ještě jeden bodík by jí rozhodně slušel). I tak však při vlastním ratingu 1020 hrála výkonem 1132 a může se pochlubit jedním moc cenným "skalpem" - porazila Honzíka Veselého z Pravonína (rating 1223)! Měla by ale rozhodně zpomalit (jako i někteří další naši hráči - viz níže) - hraje totiž vyloženě útočně (což chválíme), ale nemyslí na "zadní kolečka". Navíc při útoku hraje bez jakéhokoli plánu, a to i přesto, že při tréninku jej v dané typové pozici již procházela. Jirka potvrdil své nasazení. Při vlastním ratingu 1070 hrál výkonem 1104. Právě jej se však nejvíce ze všech týká poznámka o zbrklé hře - nedokáže se přinutit popřemýšlet nad tahem aspoň pár sekund. Při příštím turnaji jej už doopravdy nemine "ruská" metoda hry - bude si povinně sedět na rukách! Matěj hrál teprve na svém druhém turnaji a doslova zazářil! S ratingem 1000 hrál výkonem 1112 a jen půl bodíku mu chybělo k tomu, aby si uhrál IV. výkonnostní třídu! Věříme, že si ji co nejdříve na nějakém turnaji uhraje! Od Adama se naopak čekalo aspoň o půl bodu víc - s ratingem 1100 hrál totiž výkonem jen 1064.

Nádherné 3 body uhrála Jolanka Štědrová (další začátečník ze skupiny nenasazených č. 23-50 - hrála také teprve na svém druhém turnaji, přičemž na tom prvním získala o bod méně) a obsadila s nimi celkově 32. místo (8. mezi děvčaty). Hraje pomalu a přemýšlivě, dělá však ještě dětské chyby. To by však časem mělo přejít a my se tak můžeme těšit na další přírůstek do naší úspěšné holčičí "ekipy"! 3 body uhrál ještě jeden začátečník - Ondra Kříž, který se s nimi umístil na 37. místě.

39. místo (12. mezi děvčaty) patřilo s 2,5 body Štěpánce Mrázové. Ta se stále nemůže zbavit své roztěkanosti. Neustále kouká všude možně kolem dokola, jen ne na vlastní šachovnici. Nad tím musí rozhodně zapracovat!

Následovali dvoubodoví: Na 41. místě Štěpán Fugner, na 42. Kuba Bernáth, na 46. Tomáš Jiráň a na 47. Romča Žoudlíková (14. mezi děvčaty). Zatímco Štěpán jako začátečník (též jeho druhý turnaj) splnil stanovený cíl, o Kubovi to rozhodně říci nelze. Trpí stejnou "nemocí" jako Štěpánka - roztěkanost a neschopnost se soustředit. Protože společně se Štěpánkou hrají již druhým rokem, měli by na "léčbě" v podobě speciálních cvičení opravdu začít pracovat. Určutě jim to prospěje nejen při hře v šachy, ale i ve škole! Ostatní jsou také začátečníci, přičemž Romča hrála svůj první turnaj v životě. Oba ještě dělají tahy proti pravidlům (tzv. nemožňáky), ale 2 bodíky jsou skvělé!

1 bod uhrál Nikita Chabanyuk a obsadil s ním 49. místo. I jeho partie ještě přímo srší "nemožňáky", ale ani on nezůstal "sedět" s nulou, takže jeho první turnaj rozhodně nelze nazvat propadákem!

A nyní se podíváme na starší: V této skupině bylo hráčů celkem 26. Z našich se nejlépe umístil na 20. místě Dan Ofner se 3 body (nasazen jako č. 19), čímž v podstatě potvrdil své nasazení. Zbylí dva naši byli ve skupině nenasazených (20-26). 2 body uhrál a na 24. místě skončil Pavel Vondráček, s 1 bodem 25. místo zaujal Vít Agoszta.

Na stupně vítězů jsme tentokrát nedosáhli, ale přesto dvě naše hráčky cenu obdržely - Jolanka dort za to, že šla hrát šachy i v den svých narozenin a Romča pohár jako nejmladší účastník turnaje - blahopřejeme!