4. kolo RŽL SD

28.01.2017 19:49

Dne 28.01.2017 se v Kouřimi hrálo 4. kolo Regionální žákovské ligy skupiny "D". Na ní jsme zaznamenali rekordní účast našich dětí - kromě těch z Uhlířských Janovic, které do této skupiny "úředně" spadají, sem totiž sázavští trenéři vyvezli i děti, které patří do skupiny "E", včetně několika úplných začátečníků, jež na tomto turnaji trenér Kotzot tradičně "háže do vody, ať se naučí plavat". Ve startovním poli tedy mezi 91 hráčkami a hráči můžeme najít i 14 členů TJ Kavalier Sázava, z.s. + 2 členy kroužků pod vedením našich trenérů.

Turnaj se hrál systémem obvyklým v této skupině, tj. podle věkových kategorií. Vzhledem k malému počtu hráčů v kategorii juniorů, byla však tato kategorie sloučena se staršími žáky a skupina čítala celkem 42 děti. V kategorii mladších žáků pak hrálo 49 dětí. Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol, tempem 2 x 20 minut na partii.

Tolik úvodem a nyní k výsledkům našich hráčů:

Jak jsme již uvedli, v kategorii juniorů byl malý počet hráčů - našli se pouze 3 odvážlivci. Mezi nimi na 3. místě (celkově na 38. místě) skončil Jan Nedvěd (AB) se ziskem 2 body.

V kategorii starších žáků nás zastupovali jak hráči z Uhlířských Janovic (UJ), tak děti z kroužků trenéra Brhlíka (AB). Z nich se nejvíce dařilo Kryštofu Novákovi (UJ), jenž uhrál pěkné 4 body a s nimi se umístil na 16. místě. Zvláště stojí za zdůraznění jeho výkon v porovnání s osobním ratingem - 1349 oproti 1174. Dalším z našich byl Dominik Krykorka (AB). Podal svůj standardní výkon a výkonem 1179 při vlastním ratingu 1143 nabral 3 body a obsadil 26. místo. Stejný počet bodů na své konto započetl i Marek Klepal (UJ) a pouze horší pomocné hodnocení jej zařadilo na 29. příčku (výkon 1180, vlastní rating 1169). Nedařilo se naopak Danielu Ofnerovi (AB), který hrál mizerným výkonem 971 (vlastní rating 1021). Uhrál jen 2 body a skončil s nimi na 36. místě.

V kategorii mladších žáků se na startu objevilo (jak jsme již uvedli) celkem 49 dětí. Mezi úplnými nováčky, o nichž již také byla řeč, se vyskytovali i zkušenější hráči, od nichž jsme očekávali umístění aspoň do 10. místa, v nejhorším případě do 15. Toho jsme se nedočkali a lze dokonce mluvit o jistém zklamání. Začátečníci naopak mile překvapili - nikdo nezůstal bez bodu. Ale teď už k jednotlivcům: Na 19. místě se umístila Eva Panušková (JK). Přesto, že ji řadíme již mezi ty zkušenější, u ní o zklamání mluvit nemůžeme. Uhrála 4 body, když hrála výkonem 1139 při vlastním ratingu 1100. Ve velké skupině 4-bodových hráčů na 12.-24. místě bylo její konečné pořadí dáno jen pomocným hodnocením. 4 body uhrál i Adam Zachař (AB), kterého pomocné hodnocení "usadilo" na 22. příčku. Ten potvrdil své nasazení (výkon 1104, vlastní rating 1100). Pak následovali již ti, od nichž jsme čekali mnohem více: 3 body uhrál a na 29. místě skončil Ondřej Štěpánek (JK). K turnaji přistoupil hodně ležérně a i když netrpělivě očekával každé další kolo, hrál neuvěřitelně zbrkle a roztržitě - zahrát v 2. tahu f2-f3 totiž dokáže kromě něj snad již jen sebevrah. Za vše mluví výkon 991 při ratingu 1100. O zklamání šlo i v případě Anežky Havelkové (JK). Nabrala též 3 body a pomocné hodnocení ji zařadilo na 31. příčku. Hrála nesoustředěně a její největší chybou bylo, že nenatahovala "vousy" od soupeřových figurek - to by se hráčce s jejími zkušenostmi nemělo vůbec stávat! Hrála slabým výkonem 974 při ratingu 1016. O nic lépe si nevedl ani Ondřej Provazník (AB). Též se 3 body se umístil hned za Anežkou na 32. místě. Ve skupině 3-bodových hráčů najdeme ještě Veroniku Pecinovskou (UJ), která však není členkou našeho oddílu (38. místo) a Vendulu Mrázovou (JK). Ta bohužel již poněkolikáté doplatila na svůj zlozvyk - po zahájení sledovat vše kolem, jen ne to, co se děje na její šachovnici. Nad zlepšením soustředění se sice již pracuje, ale ovoce zatím ani nekvete. A pak následovali nováčci: Nejlépe se umístil Jiří Matoušek (JK). Uhrál nádherných 2,5 bodu, s nimiž obsadil 40. místo. Obzvláště vyzdvihnout lze výkon v jeho dvou vyhraných partiích, ve kterých dal pěkným plánovitým postupem mat. Hned za ním na 41. místě skončila Veronika Žoudlíková (JK), též s 2,5 body. Na to, že šlo o první start na turnaji, je to pěkný výsledek. Musí ale zapracovat na zvládnutí postupu při volbě tahu. 2 body uhrál a 44. místo obsadil Jan Nešpor (UJ), který také ještě není členem našeho oddílu. Na 48. místě se s 1 bodem umístila Štěpánka Mrázová (JK), která měla ještě základní problémy s přehledem na šachovnici, o čemž svědčí velké množství nepřípustných tahů. Musí proto do příštího turnaje ještě zapracovat na schopnosti "vidět" celou šachovnici (nejen jednu či dvě figurky).