6. kolo RŽL SD Kolín

07.04.2018 19:50

Dne 07.04.2018 se v Kolíně pod názvem "O velikonočního beránka" hrál turnaj Regionální žákovské ligy skupiny D. Kromě dvou našich členů z Uhlířských Janovic, kteří sem "úředně" spadají, si v roli hostů přijeli tradičně zahrát i některé sázavské děti, kterým soutěž již skončila. Turnaje této skupiny se hrají v dělení podle věku, a to na juniory, starší žáky a mladší žáky, tempem 2 x 20 minut na partii.

Juniorů se sešlo celkem 8, takže hráli uzavřený turnaj na 7 kol systémem každý s každým. Mezi 7 hochy startovala jediná dívka, jíž byla naše členka Jarmila Plechatová. Bohužel se jí příliš nedařilo a se 3 body obsadila dělené 5.-6. místo (nasazena byla jako č. 3).

Ostatní 2 skupiny se hrály již tradičně švýcarským systémem na 7 kol. Starších žáků "na trať" vyrazilo celkem 24 a nás reprezentovala dvojice chlapců, kteří skončili následovně: 15. Marek Klepal 3 body (to je zklamání - byl nasazen jako č. 8) a 20. Vítek Agoszta s 2,5 body (to v podstatě odpovídá jeho nasazení).

Nejpočetnější skupinou byli mladší žáci, kterých se sešlo celkem 52. A i našich dětí v ní bylo nejvíc - celých 9. A jak dopadli?

5 bodů uhrála Evička Panušková, stejně jako i 6 dalších hráčů, s nimiž se podělila o 4.-10. místo. Pomocné hodnocení jí pak bohužel přisoudilo až 10. příčku, která znamenala i 2. místo mezi děvčaty. Na tomto případě vidíme, jak o celkovém umístění rozhoduje výběr pomocného hodnocení. Kdyby se bral např. výkon, znamenalo by to celkově 6. místo a vítězství mezi děvčaty (Evka při vlastním ratingu 1188 hrála výkonem 1255!) Hrála moc pěkně, ale jedna slabina se přece jen ukázala - špatně hraje pěšcové koncovky, v nichž téměř nepřemýšlí a nepoužívá pravidla, jež jsme se pro tyto koncovky učili na trénincích. Pokud se zaměří na odstranění této "vady", dají se očekávat jetšě daleko větší úspěchy.

Hned za Evkou se na 11. místě usadil Jirka Matoušek s 4,5 body. Tento výsledek je určitě nutno hodnotit jako úspěch (při vlastním ratingu 1085 hrál výkonem 1210!), avšak způsob hry již není "žádná sláva" - hraje zbrkle, rychle a skoro bez přemýšlení. To je jeho chronická nemoc a musí se zaměřit na její odstranění. Pokud se mu to povede, můžeme i od něj čekat velmi pěkné výsledky.

Svůj standard odvedla Vendulka Mrázová - při vlastním ratingu 1100 hrála výkonem 1110 a se 4 body se umístila na 18. místě (4. mezi děvčaty). I ona má potenciál k růstu, musí ale dosáhnout toho, aby se vydržela soustředit po celou dobu trvání partie.

4 body nasbírala i Jolanka Štědrová, kterou pomocné hodnocení "posadilo" na 25. příčku (6. mezi děvčaty). Jde o výborný výsledek (Jolanka se šachu věnuje první sezónu) a jen půl bodíku jí chybělo ke splnění normy pro zisk IV. výkonnostní třídy. Za vše mluví její výkon - 1103! (Rating má 1000.) Ještě však dělá "dětské" chyby - "nevidí" celou šachovnici ani všechny možnosti vlastních figurek (spokojí se s nalezením jednoho nebo dvou možných pokračování a dále už nehledá).

Další náš začátečník Štěpán Fugner nashromáždil 3 body, což mu stačilo na obsazení 30. místa. Je to pěkný výkon a pokud bude doma aspoň trochu pracovat, jistě na sebe další růst nenechá dlouho čekat.

3 body uhrál i Matěj Skala (33. místo). Od něj jsem však čekal přece jen o trochu víc (ostatně na některých turnajích se mu to již povedlo).  I on potřebuje aspoň trochu doma zapracovat a vše se rozhodně posune na vyšší úroveň - potenciál k tomu bezesporu má.

A stejně tak 3 body nastřádala Štěpánka Mrázová (39. místo celkově, 9. mezi děvčaty). I od ní jsem čekal víc, trpí ale stejnou nemocí, jako Vendy - nevydrží se soustředit a navíc vůbec nedodržuje postup 5 kroků. Projevuje se tak její ještě nevyzrálá osobnost (ale to se s věkem spraví samo od sebe - na ni zbývá naučit se dodržovat předepsaný postup přemýšlení při výběru tahu).

Další naši začátečníci si teprve na turnajový režim zvykají: Ondra Kříž uhrál 2 body (45. místo) a Sabina Prixová 1,5 bodu (49. místo celkově, 12. mezi děvčaty).

Jiří Kotzot