7. kolo RŽL SD

06.05.2017 17:47

Dne 06.05.2017 se v Českém Brodu hrálo závěrečné kolo Regionální žákovské ligy skupiny D. Jak už se stalo v tomto ročníku zvykem (bohužel neblahým), z našich členů z Uhlířských Janovic, kteří sem územně spadají, na turnaj nedorazil nikdo. Čest oddílu tedy zachraňovali 2 sázavští hosté.

Turnaj se oproti loňsku nehrál v salonku hotelu Apeyron, nýbrž v Disco-klubu "Liďák". Pozitivem byl znatelně větší prostor, ale ten byl více než znevážen kouřem nasáklým interiérem, nefungující (resp. neexistující) ventilací a absolutně nedostačujícím osvětlením. Myslím, že prof. Pelikán (legenda českobrodského šachu a vynikající trenér mládeže), na jehož počest se turnaj již podvacáté pořádal, by se nad podmínkami, v nichž děti musely hrát, snad uzoufal.

Turnaj se hrál tradičně pro tuto skupinu RŽL - společně junioři a starší žáci, zvlášť mladší žáci. Hrálo se 7 kol švýcarským systémem, tempo 2 x 20 minut na partii. Naši 2 reprezentanti soutěžili mezi mladšími žáky, jichž bylo dohromady 49. Ari Bravenec se dostal mezi nasazené a obdržel startovní číslo 19, což mu od trenéra "vyneslo" úkol umístit se do 20. místa. Jirka Matoušek byl mezi nenasazenými na 26.-49. místě a za úkol měl skončit nejhůře 40.

Jak se kluci  s vytyčenými cíli popasovali? Dá se říct, že na 50%. Oba nedodržovali předepsaných 5 kroků, které máme před vlastním tahem provést a Jirka navíc hrál nesmyslně rychle (a to i přes opakované trenérovy výtky). Je tedy s podivem, že každý z nich uhrál 3 body. Pomocné hodnocení je "posadilo" v cíli následovně: 32. Jirka, 33. Ari.

Jirka tedy úkol splnil, i když popravdě řečeno jen díky tomu, že někteří jeho soupeři udělali ještě více chyb, než on.

Ari na metu nedosáhl. Způsobila to jeho nesoustředěnost - během partie si hrál s figurkami, koukal na vedlejší partii, ležel hlavou na stole atd. Vše završila jeho hrubá chyba v poslední partii - měl v ní figuru navíc, ale začal "bloumat" zrakem po okolí. Soupeřka mu pohrozila jednotahovým matem, který Ari sice viděl, avšak ani jej nenapadlo se proti němu bránit, a místo toho "sežral" jakéhosi pěšce na opačném křídle. Trest samozřejmě přišel okamžitě. Kdyby aspoň tuto "vyhranou" partii vyhrál (takové měl ovšem ještě 2), skončil by právě na 20. místě. - snad si z toho vezme ponaučení a bude se na hru více soustředit!