KP dětí do 8 let

12.02.2018 19:19

Dne 10.02.2018 se v Pravoníně hrál Krajský přebor dětí do 8 let. Původně bylo přihlášeno cca 50 dětí, ale česká chřipková epidemie startovní pole značně zdecimovala, takže na startovní čáru se postavily děti pouze 33. I v naší ekipě došlo k redukcím a z původně plánovaných 4 hráčů do Pravonína dorazili jen 2, přičemž šlo pouze o děvčata. Moc šancí jsem jim nedával, neboť šlo o holky, které začaly docházet na tréninky až v tomto školním roce. Za úkol tedy dostaly bít se až do konce a snažit se neobsadit poslední 2 místa. Přitom ale ani to bych nehodnotil úplně negativně - víc by mi vadilo, kdyby partie prohrávaly na tzv. "nemožné" tahy, tj. tahy proti pravidlům.

Ani ve snu by mne nenapadlo, že některá z nich nabere více než 1,5 bodu. Neuvěřitelné se ale stalo skutkem!

Jolanka Štědrová hrála velice přemýšlivě a na rozdíl od mnoha jiných hráčů plně využívala čas, který na přemýšlení dostala přidělen rozpisem soutěže. Také se sice (hlavně v koncovkách) nechávala strhnout k ztřeštěnému plácání po hodinách, ale i tak byla jedním z mála opravdových "zárodků" budoucích šachistů. Ze 7 partií vydolovala nádherné 4 body a mezi 33 účastníky obsadila velice pěkné 10. místo. Už to vypadá dobře, ale ještě lépe zní tato věta: Jolanka obsadila 2. místo v KP do 8 let mezi děvčaty! A ještě lépe: Jolanka obsadila 1. místo v KP do 8 let mezi děvčaty, narozenými v roce 2010!

Ale nesmím zapomenout ani na druhou naši Amazonku: Romanka Žoudlíková uhrála díky přesné aplikaci pravidel šachu celé 3 body, s nimiž obsadila celkové 22. místo! Romča přitom ještě navštěvuje mateřskou školu a na fotkách se "zubí" bezzubým úsměvem! Mezi děvčaty obsadila 6. místo, přitom mezi holkami, narozenými v roce 2011, to bylo místo 3.! Takže jí přeji, aby ji zájem o šachy neopustil, protože za rok má "našlápnuto" k zopakování Jolančina úspěchu!

Jiří Kotzot