KP družstev mládeže

07.01.2017 20:08

Dne 07.01.2017 se v Říčanech hrálo základní kolo Krajského přeboru družstev mládeže, konkrétně pak skupina "D", do níž bylo zařazeno i naše družstvo. Já jako kapitán jsem na soupisku "nacpal" (pardon - napsal) úplně všechny, kdo splňovali věkové kritérium s nadějí, že v inkriminovaný den se rozhodne a bude chtít hrát aspoň minimálně požadovaná šestice. Nakonec ze 14 dětí projevilo ke stanovenému stop-termínu zájem hrát 8 hráček a hráčů, což byl ideální počet - 6 hráčů základní sestavy + 2 náhradníci. Protože děti byly ze všech možných koutů "kavalierských držav" (tj. Sázava, Uhlířské Janovice a Ledečko), nastal menší logistický problém s dopravou, který se ale podařilo díky vstřícnosti rodičů a prarodičů vyřešit, takže do Říčan dorazila přihlášená osmička kompletní. Protože družstvu Českého Brodu se nepodařilo naplnit sestavu tak dobře jako nám, "půjčil" jsem jim jednoho náhradníka s podmínkou, že proti domovskému družstvu nenastoupí. Protože soupeř souhlasil, došlo k dohodě o hostování a za Český Brod si zahrála Vendulka Mrázová. Ostatní se pak střídali v domovském družstvu. Před něj jsem vzhledem k neúčasti 2 hráčů původně plánované základní sestavy postavil cíl neskončit mezi 5 družstvy jako poslední. Pro neznalé uvedu (a pro ostatní připomenu) systém hry: Výsledky byly bodovány stejně jako v soutěžích dospělých, tj. 3 body za vítězství, 1 bod za remízu a 0 za prohru. Skóre pak fungovalo jako pomocné hodnocení. Tempo hry bylo 2 x 30 minut s přídavkem 30 sekund za každý provedený tah. Nyní ale již podrobněji k zápasům:

V 1. kole jsme narazili na jasného favorita skupiny - družstvo KŠ Říčany 1925 "C". Očekával jsem "nářez" v podobě "kanára" (0 : 6). A tak to i vypadalo - hned v zahájení si Kuba nechal dát mat na h7, když odešel jezdcem, který bránil v přístupu soupeřově dámě na toto pole. Pak dohrál Ondra: Ve snaze dát mat si naběhl na vidličku a přišel o figuru. Pak ještě přišel o dámu a před matem jej zachránilo jen to, že z nervozity vůbec nemačkal hodiny a překročil proto časový limit. Následovala prohra Dominika: Hrubá chyba v notoricky známé variantě znamenala ztrátu figury hned v zahájení. Přišla ještě ztráta dalších tří (tj. celé lehké "výzbroje") a rychlý konec. Černá mračna nad naším družstvem ještě zhoustla poté, co dohrál Marek: Někde ztratil pěšce a dostal se pod tlak. Po ztrátě figury pak došlo k totálnímu kolapsu pozice. "Kanára" nečekaně odvrátila Jarmila. Soupeře ve složité pozici překombinovala a po jeho hrubce získala dámu. Pak sice ztratila jednu nebo dvě figury, ale závěrečný útok provedla brilantně. Naši prohru dokonal Kryštof, který neubránil neubránitelné.

TJ Kavalier Sázava

1 : 5

KŠ Říčany 1925 "C"

Plechatová Jarmila 1296 1 : 0 Bartoš Václav 1418
Krykorka Dominik 1235 0 : 1 Bartošová Hana 1553
Klepal Marek 1093 0 : 1 Heger Jan 1377
Novák Jakub 1100 0 : 1 Hampl David 1380
Novák Kryštof 1100 0 : 1 Mačok Martin 1517
Štěpánek Ondřej 1100 0 : 1 Němec Jáchym 1249

Ve 2. kole jsme měli volno, takže jsem s těmi, kteří nebyli líní (což "kupodivu" byli ti nejmladší) vyrazil na procházku, při níž jsme okoukli trosky říčanského hradu a studnu se stříškou. Ta děti zaujala hlavně tím, že z ní visely rampouchy, které se daly ulomit a pak zapichovat v různých variacích do sněhu. Po návratu jsme i se "zbytkem" šli na oběd, jenž se docela vydařil - i mlsný Ondra prohlásil, že "ta panenka byla hodně dobrá"!

Ke 3. kolu jsme nastoupili proti Říčanům "D". I tady byl jasným favoritem soupeř, ale zde jsem již doufal, že s nulou neprohrajeme. Mé naděje naplnil hned po začátku Marek. Po hrubce soupeře napřed získal kvalitu, kterou následně vrátil za přechod do věžové koncovky s dvěma pěšci navíc, již s přehledem vyhrál. Dál to už bylo horší. Přišla prohra Evičky, která napřed ztratila pěšce, pak kvalitu a veškerá (i když zarputilá) obrana byla marná. Ve stejném duchu pokračoval Dominik. Ztratil pěšce, pak dalšího, přidal i figuru a konec byl jasný. Po něm dohrál Ondra. Dlouho stál vyrovnaně, ale pak přišel o pěšce, potom o kvalitu a na závěr dostal mat. Nevyznamenal se ani Kryštof - ve složité nejasné pozici udělal hrubku a ztratil dámu. Konec je každému jasný. Poslední dohrávala Jarmila. Napřed získala iniciativu, potom ale hrála značně pasivně a výhoda přešla k soupeři. Bránila se však vynalézavě a získala pěšce. Pak ale pustila cizí dámu do vlastního kožichu a byla ráda, že si soupeř s pozicí nevěděl rady a vynutil remízu opakováním tahů.

KŠ Říčany 1925 "D"

4,5 : 1,5

TJ Kavalier Sázava

Zemen Pavel 1287 0,5 : 0,5 Plechatová Jarmila 1296
Strnadová Monika 1310 1 : 0 Krykorka Dominik 1235
Štochl Vojtěch 1303 0 : 1 Klepal Marek 1093
Vitvar Lukáš 1169 1 : 0 Novák Kryštof 1100
Nykodém Tomáš 1219 1 : 0 Štěpánek Ondřej 1100
Strnad Michael 1153 1 : 0 Panušková Eva 1100

Ve 4. kole jsme narazili na soupeře, o němž jsem si myslel, že jej porazíme. Šlo totiž o Český Brod, s nímž jsme hned od začátku vedli 1 : 0. Myslet ale neznamená vědět. Hned na úvod totiž Kryštof mohl dostat jednotahový mat, který soupeř naštěstí neviděl a dostal ho sám, takže jsme vedli už 2 : 0. Přišlo dokonce zvýšení vedení na 3 : 0, když Dominik získal figuru, pak další materiál a na závěr předvedl, že mat v koncovce K + D : K dát umí. Čekaly nás ale horší věci. Napřed Marek po zisku figury hrál vyloženě lajdácky, ztratil 2 figury a 3 pěšce a bez odporu prohrál. Důkazem jeho lajdáckosti je to, že po skončení partie měl na hodinách více času, než před jejím zahájením. Následovala prohra Jarmily. Přehlédla ztrátu dámy a veškerý další odpor byl marný. A na závěr prohrál i Kuba. Napřed získal figuru, ale pak se vůbec nesoustředil a odevzdával soupeři materiál, což jej dovedlo pod nůž - dostal mat.

TJ Kavalier Sázava

3 : 3

ŠK Český Brod

Plechatová Jarmila 1296 0 : 1 Ježek Stanislav 1283
Krykorka Dominik 1235 1 : 0 Šebesta David 1100
Klepal Marek 1093 0 : 1 Dlabal Lukáš 1100
Novák Jakub 1100 0 : 1 Lasák Vojtěch 1000
Novák Kryštof 1100 1 : 0 Šebesta Michael 1000
Panušková Eva 1100 1 : 0 ----- ---

V posledním kole nás čekalo papírově nejslabší z říčanských družstev - Éčko, ale ani tady jsem si naděje na vítězství nedělal. Avšak to, co se dělo na šachovnicích, předčilo jakákoli možná očekávání. Napřed Dominik ztratil několik pěšců, ale poté ve čtyřvěžové koncovce předvedl, co znamená aktivita věží a dal soupeři mat! Potom Kryštof zbytečně ztratil 2 figury. Vrhl se proto do bezhlavého útoku, jehož se soupeř tak lekl, že si také nechal dát mat. Potom ale prohrál Ondra - odevzdal několik pěšců, pak kvalitu a konec byl jasný. Následovala nádherná výhra Jarmily. Získala pěšce, pak figuru. Poté postavila klasický mlýn a vše zakončila matem zdvojenými věžemi na předposlední řadě. Ztracený boj pak skončila Evička. Postupně přicházela o materiál a dostala zaslouženě mat. O výsledku tedy rozhodovala poslední partie Marka. Po jejím skončení jsem prohlásil, že oba hráči by za předvedený výkon zasloužili pár facek. Marek napřed získal 2 pěšce a hru převedl do vyhrané věžovky. To, co v ní hráči předváděli, se nedá ani popsat. Zpočátku byl vyhraný Marek, pak jeho soupeř, který mohl prosadit postup pěšce do dámy, nato opět Marek, který ale vše završil ztrátou pěšce a nesmyslnou výměnou věží, po níž mu zbyl jediný pěšec. Bohužel byl ale krajní a jak známo, soupeřova krále z rohu nevyženeš - remíza. Naštěstí to ale znamenalo vítěznou půlku pro družstvo.

KŠ Říčany 1925 "E"

2,5 : 3,5

TJ Kavalier Sázava

Pravda Petr 1224 0 : 1 Plechatová Jarmila 1296
Studzinski David 1143 0 : 1 Krykorka Dominik 1235
Mandát Kryštof 1140 0,5 : 0,5 Klepal Marek 1093
Müller Petr 1072 0 : 1 Novák Kryštof 1100
Vajdík Josef 1250 1 : 0 Štěpánek Ondřej 1100
Rybová Magdaléna 1059 1 : 0 Panušková Eva 1100

Takže jak jsme vlastně dopadli? Stal se zázrak! Díky vítězství v posledním kole jsme obsadili bronzovou příčku, což považuji za velký úspěch. Jde totiž o zopakování loňského umístění, kterého jsme však dosáhli ve značně silnější sestavě. Děkuji všem hráčům, že vydrželi celý den a v podstatě ani nezlobili - to mne opravdu překvapilo nejvíce!

Na závěr se ještě musím zmínit o Vendulce Mrázové, která své služby poskytla družstvu Českého Brodu. Neměl jsem možnost ji moc sledovat, takže jen krátce. Neuhrála sice ani bod, ale všechny hráče svého "náhradního" družstva předčila bojovností - vždy končila boj jako poslední! Proto i ji počítám do sestavy našeho úspěšného družstva, neboť všichni vystupovali jako jeden tým!

Jiří Kotzot