KP mládeže v rapidu

15.04.2018 08:13

Dne 14.04.2018 se v Neratovicích hrál Krajský přebor v rapidu v kategoriích do 10, 12 a 14 let. Z našeho oddílu z nejrůznějších příčin na turnaj nevyrazily naše největší naděje (tj. ratingově "nejsilnější" děti). Jel jsem tedy s pěticí odvážných, která jela hlavně sbírat zkušenosti (i když od některých jsem minimálně "slušný" výsledek očekával - viz dále). Zúčastnily se tedy 4 děti v kategorii do 10 let a jeden Mohykán v kategorii do 12 let. Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol, tempem 2 x 20 minut na partii s přídavkem 5 sekund za každý provedený tah.

Kategorie do 10 let byla obsazena nejpočetněji - startovalo v ní 62 dětí. Z našich to byl Jirka Matoušek (nasazen jako č. 32), Kuba Bernáth (nasazen jako č. 37) a Štěpán Fugner s Jolankou Štědrovou, kteří jako začátečníci patřili do početné skupiny nenasazených (č. 39-62).

Velmi mile překvapil Štěpán, který nabral celkem 3,5 bodu a obsadil celkové 34. místo. Měl sice obrovské štěstí, obzvláště v partii posledního kola s Jirkou (o tom se zmíním za chvilku), ale, jak se říká, štěstí přeje připraveným (nebo odvážným). Hrál výkonem 1085 (vlastní rating 1000) a i přes špatný začátek (1 bod ze 4) překonal slabou chvilku, kdy došlo i na slzičky, a dokázal zafinišovat. Pokud se odnaučí vyjíždět předčasně dámou, jistě se od něj dočkáme ještě lepších výsledků.

Hned za ním na 35. místě se stejným počtem bodů skončil Jirka. Právě od něj jsem čekal lepší výsledek, konkrétně zisk aspoň 4,5 bodu, což by stačilo na umístění do 15. místa. Hrál ale strašně zbrkle, čímž promarnil několik vyhraných partií. Opravdovou katastrofou však byla zmiňovaná partie se Štěpánem - měl navíc dámu, věž a spoustu pěšců a dokázal na šachovnici postavit pat! Kdyby se zamyslel nad každým tahem aspoň 1 sekundu, nemohlo by k tomu dojít! Jeho přístup charakterizuje dobře i výkon - 1004 při vlastním ratingu 1085.

Moc pěkně naopak hrála Jolanka - uhrála 3 body a obsadila s nimi celkově 41. místo (6. mezi děvčaty). Měla přitom velice silné soupeře - všechny "ratingované", z nichž 3 porazila (sama je bez ratingu, tj. 1000). Hrála výborným výkonem 1055 (srovnejte s výkonem Jirky). Za 14 dní jedeme na MČR dětí do 8 let, ve kterém má vzhledem k tomuto výsledku velké šance na pěkné umístění. A protože v kategorii do 10 let může startovat ještě 2 roky, tak i zde se můžeme těšit na lepší zítřky (pokud ovšem bude dělat domácí úkoly a pracovat s učebním programem!).

Hned za Jolankou na 42. místě (také se 3 body) skončil Kuba. Také od něj (stejně jako od Jirky) jsem očekával aspoň o bodík více, ale měl (stejně jako Jolanka) docela těžký los, o čemž svědčí to, že i s výsledkem pod 50% hrál výkonem 1042 při vlastním ratingu 1026. Určitě však má na víc, jen se musí naučit mých "slovutných" 5 kroků při volbě tahu (a hlavně je musí dodržovat!).

Jediným naším zástupcem v kategorii do 12 let byl Kuba Novák. Hrál jako "mladší" (což znamená, že v této kategorii může startovat i za rok) a mezi 40 hráči byl nasazen jako č. 26. Hrál podle svých možností (výkon 1118, vlastní rating 1116) a potvrdil své nasazení - se ziskem 3 bodů se umístil na 29. místě. Ani on se však nedokázal vyvarovat hrubých chyb (přehlédnout hrozbu jednotahového matu je neodpustitelné!), které byly důsledkem nedodržování 5 kroků - mnohdy neudělal ani ten první (natáhnout vousy). Také od něj se můžeme ještě dočkat lepších výsledků, pokud ovšem bude doma pravidelně trénovat - "jednorázové" tréninkové nadšení opravdu nestačí (lépe kratší dobu, ale denně!).

Celkově jsem tedy s výsledkem spokojen - všichni účastníci předvedli, že potenciál k růstu v nich je. Za rok se proto můžeme těšit na boje o elitní desítku (ne-li o postup na MČR)!

Jiří Kotzot