KP mládeže

25.06.2018 19:46

Ve dnech 23.-24.06.2018 se v Říčanech hrál Krajský přebor mládeže. Na něj si musejí chlapci postup vybojovat svými výsledky v Regionální žákovské lize, děvčata mají start volný. Z našich dětí si postup uhrál jen Milan Pešta v kategorii do 10 let, avšak počítal jsem s velkou účastí holek. Bohužel mi však postupně odřekly účast Anežka Havelková, obě holky Mrázovy, Evička Panušková, Jolanka Štědrová i Kačka Říhová. Zůstala jen Verča Žoudlíková v kategorii do 12 let, kterou se po mém přemlouvání rozhodla nakonec podpořit i její mladší sestra Romanka (kategorie do 10 let). Ještě se mi povedlo bafuňářsky zabojovat a získat divokou kartu pro Kubu Bernátha (v kategorii do 10 let). Na turnaj se tak nakonec vypravila čtveřice našich dětí.

V kategorii do 10 let se hrálo švýcarským systémem na 9 kol (5 v sobotu, 4 v neděli) tempem 2 x 45 minut na partii. V kategorii do 12 let se hrálo též švýcarským systémem, avšak jen na 7 kol (4 v sobotu, 3 v neděli) tempem 2 x 40 minut na partii s přídavkem 20 sekund za každý provedený tah a povinným zápisem. V kategorii do 10 let kluci hráli o 6 postupových míst na Mistrovství Čech, přičemž se nepočítali hráči, kteří měli již přímý postup zajištěný (ti byli v této kategorii 3). Holky mají ve všech kategoriích postup volný, takže tam Verča bojovala jen o medaile.

V kategorii do 10 let startovaly celkem 32 děti, přičemž Milan byl nasazen jako č. 8, Kuba jako č. 14 a Romča jako č. 32. Doufal jsem, že při trošce štěstí by se Milan do postupové skupiny mohl "protlačit", Kubu jsem sem vyslal hlavně proto, aby si zahrál silný turnaj a nabral zkušenosti a Romča si měla prostě jen zvykat na atmosféru takového velkého podniku (stejnou kategorii může hrát ještě 2 roky). V kategorii do 12 let hrálo 36 dětí, Verča měla startovní č. 26. Doufal jsem, že se umístí někde kolem nasazení a když se zadaří, tak získá i nějakou medaili mezi děvčaty (celkem jich ve startovním poli bylo 7). V tomto smyslu jsem jim i nastavil cíle.

V sobotu dopoledne hrály obě kategorie 2 kola. Milan podle ratingových předpokladů obě partie vyhrál, Kuba vyhrál 1. partii, ale pak narazil na pozdějšího vítěze a dostal "do nosu" - o Romče se zmíním později. Verča napřed narazila na jednoho z favoritů a také narazila "na zeď", pak vyfasovala naopak jednoho z outsiderů, kterého s velkým štěstím porazila.

Následoval oběd, jenž mne již po zkušenostech ze Zlína vyvedl z rovnováhy jen na hranu balance (kdo neví, o čem mluvím, ať si přečte pasáže o stravování z článku o MČR školních družstev), kterou jsem naštěstí udržel a "nevypěnil". Podávala se totiž svíčková, na kterou Milan ani nešel a Romča se v ní jen pošťárala (hovězí vývar s játrovými knedlíčky jí také "nejel"). A broskev si vzal jen Kuba...

Odpoledne napřed narazil na pozdějšího vítěze Milan (a také prohrál), avšak v dalších 2 partiích se mu povedlo vyhrát (i když se značným přispěním soupeřů). U Kuby se začala projevovat značná únava a zvýšená teplota, celou "volnou" dobu v podstatě proležel mamince na klíně. Rychle prohrál 2 partie se slabými protivníky a vyhrál až proti holčičce, která sotva uměla tahat figurkami. (Večer mi pak maminka poslala SMS, že má docela vysokou horečku a není jasné, zda v neděli nastoupí.) Přišel čas popsat sobotní hru Romanky - ve všech partiích si hrála na Mikuláše a rozdávala "dárečky" v podobě vlastních figurek. Výsledkem byla samozřejmě 0 na kontě zisků... Její ségra Verča hrála jen 2 partie a obě prohrála s jí v podstatě rovnocennými soupeři. Mohla za to její nesoustředěnost na začátku partie - rychle odtahala prvních cca 5 tahů a pak již jen s překvapením zírala na to, co se na šachovnici děje...

Po prvním dnu jsem tedy v sobě ještě živil naděje na postupové umístění Milana, ale nad Verčou a Kubou jsem již pomalu dělal kříž. Od Romanky jsem nic nečekal, takže jen potvrzovala mé prognózy.

V neděli jsem měl nervy "na pochodu", když ještě 5 minut před zahájením nebyl v hracím sále Kuba - už jsem myslel, že odpadl zdravotně a chystal jsem se jej odhlásit. Přijel však právě včas, aby mne zarazil - a zdál se být docela fit!

Obě kategorie měly na dopoledním programu 2 kola. Milan na úvod prohrál s budoucím stříbrným medailistou a pak remizoval s celkem průměrným soupeřem. Jeho šance na postup se tak hodně vzdálily. Kuba naopak hrál jako vyměněný - oba své soupeře s šachovnice doslova smetl! Začínal jsem věřit v to, že neskončí hůře než podle nasazení. Naopak Romča pokračovala v nadělování dárků, jen byla ještě štědřejší, takže se dalo říci, že z Mikuláše "povýšila" na Ježíška! Verča v první partii po pěkné kombinaci získala věž, ale potom se zbytečně lekla neznámo čeho a soupeřce pomáhala v jejích plánech tak, že se dostala do prohrané pozice (mohla dostat čtyřtahový mat). Naštěstí jej protihráčka neviděla a Verča se štěstím po zbytečných komplikacích dotáhla partii do vítězného konce. Druhou dopolední partii naopak vyloženě nezvládla - zahájení doslova "zmastila" a i když se bránila zuby-nehty, ztratila věž. Pak ale soupeř nemyslel na zadní vrátka a Verča mohla vyhrát nepříliš složitým matovým útokem. Když jej nenašla a naopak odevzdala zadarmo i druhou věž, bylo "vymalováno".

Na obědě už mne nic nepřekvapilo. K obědu byla rajská polévka s rýží, řízek (dle vlastního výběru vepřový nebo kuřecí) a bramborová kaše. Milan nejedl kaši, protože v ní je mléko (nepomohlo ani vysvětlení, že se jedná o kaši "školní", do níž se místo mléka dává voda) a "perlila" opět Romanka - polévku si nevzala vůbec a snědla jen kaši, protože kuřecí řízek byl podle ní "tlustý"!

Odpoledne Milan první partii vyhrál, když svého soupeře jednoznačně převýšil v taktice, a k postupu potřeboval poslední partii neprohrát. To se mu povedlo, jelikož jeho soupeři k zisku bronzové medaile také stačila remíza, takže ke smíru došlo brzy po zahájení. Kuba pokračoval v krasojízdě a dvakrát rychle vyhrál! I on se tak dotáhl na 6 bodů, což mu též stačilo na postup! Pro přípravu na další turnaje se tedy nabízí "zaručená" cesta k výhře - onemocnět den před turnajem, propotit celou noc a zbytek už půjde sám od sebe! A "nezklamala" ani Romanka - rozdala všechny ostatní dárečky a spokojila se s nulou na kontě. Pro přesnost: Milan obsadil v kategorii do 10 let 4. místo, Kuba skončil 7. a Romanka 32. Verča poslední partii po nehorázných chybách a ještě nehoráznějším štěstí vyhrála, což jí stačilo na 27. místo, které kupodivu (vzhledem k ještě horšímu výkonu většiny ostatních holek) znamenalo i bronzovou medaili v kategorii do 12 let mezi děvčaty!

Je to k neuvěření, ale tento Krajský přebor mládeže musíme proto hodnotit jako nejúspěšnější v historii našeho oddílu! Přejme proto oběma klukům, aby si na Mistrovství Čech na podzim dobře zahráli a v mezích možností znepříjemnili ostatním jeho účastníkům svou hrou život. A doufejme, že se k nim přidá i několik našich děvčat, jež mají start na turnaji volný.

Jiří Kotzot