KP škol

15.12.2018 18:26

Po suverénním vítězství na Regionálním přeboru jsem s družstvem mladších žáků ZŠ a MŠ Sázava vyrazil dne 13.12.2018 na Krajský přebor do Neratovic. Družstvo hrálo ve stejné sestavě jako v Benešově (Milan Pešta, Jirka Matoušek, Verča Žoudlíková, Evka Panušková), jen jsem jako náhradníka přidal Kubu Nováka. Vloni jsme skončili na 2. místě, které znamenalo postup na Mistrovství ČR. Letos byla konkurence "tvrdší", takže za úkol děcka dostala skončit nejhůře na 5. místě (z 12), ale tiše jsem doufal, že by kýžené 2. postupové místo mohlo opět (při shodě okolností) vyjít. Ale k průběhu turnaje se dostaneme za chvíli.

Odjezd byl stanoven na 7 hodin od školy pronajatým mikrobusem. Cesta uběhla v klidu, protože tradičně probíhala ve znamení "bušení" do mobilů při jakýchsi nesmyslných hrách. Ve chvílích, kdy děti bolely prsty (nebo je hraní na pár minut přestalo bavit), jsem je udržoval v klidu různými matematickými příklady a historkami - např. o vzniku zlomků (které ve škole právě probírají), když ve starověku museli při směnném obchodu vyřešit problém, jak vyměnit kozu za králíka... I tak ale občas zazněla otázka: "A pane Kotzote, kdy už tam budem?" Myslím, že nikoho nepřekvapí informace, že jako první se tak zeptal Jirka ve chvíli, kdy jsme projížděli po 10 minutách jízdy Stříbrnou Skalici... Ale nakonec jsme na místo dorazili včas, v klidu zabrali volný stůl na věci, postavili šachy a já družstvo zaregistroval. Přitom jsem s překvapením zjistil, že některá družstva dorazila oslabená, takže jsme byli nasazeni jako č. 2, což hodně pozvedlo naše šance na postup.

Hrálo se tradičně na 7 kol tzv. olympijským systémem, tj. hlavním hodnotícím kritériem bylo skóre. Řekl jsem dětem, že žádný jiný výsledek než 4:0 neberu, takže se musí hodně snažit, aby nešly domů pěšky. A patrně strach z tohoto "fyzického trestu" je přiměl k tomu, že se rozjely tak, že vedoucí ostatních družstev si mohli hlavy údivem ukroutit - první 3 kola jsme opravdu vyhráli 4:0 a vévodili s 12 body celkovému pořadí (2. družstvo mělo bodů jen 8). Pak se sice "stroj" trochu zasekl, když Jirka s dámou víc "vykouzlil" na šachovnici pat - ale i tak jsme s 15,5 body měli na druhého v pořadí již luxusní náskok 6 bodů. Pak však přišla naše "noční můra" - družstvo Benešova, které nás potrápilo už v Regionálním přeboru, kde jsme hráli 2:2. Stejným výsledkem skončil zápas i nyní a náš náskok se zmenšil na 4,5 bodu. V předposledním kole nás čekal náš pronásledovatel - družstvo Milovic. Utkání skončilo remízou 2:2 a protože ani týmy na dalších místech nedokázaly zvítězit výraznými rozdíly, náš náskok 4,5 bodu zůstal zachován a už před posledním kolem bylo jasné, že 1. místo nás nemine ani při případné prohře 0:4! Dětem jsem to sice neřekl a naléhal na ně, aby hrály na výhru, ale v tomto utkání je potkala jediná vážná krize - týmu z Lysé nad Labem podlehly 1,5:2,5. I tak jsme ale turnaj vyhráli s pohodlným náskokem 2,5 bodu.

Výsledky jednotlivců najdete níže v přehledných tabulkách a krátce je okomentuji až u nich. Nyní pár postřehů k turnaji: Hrálo se v prostorném sále s předsálím, kde všechna družstva měla dostatek prostoru. Navíc po prvním kole začalo v přilehlém kině promítání pro účastníky (mimochodem - jedním z filmů byla nová česká pohádka "Čertí brko" - podle ohlasů prý výborná, následovaná příhodami Pata a Mata), takže se mi dařilo udržovat klid v hrací místnosti a pořádek v předsálí (hlavně díky tomu, že po loňských zkušenostech jsem dětem zakázal kupovat si popcorn). Ale nesměl by to být Jirka, aby něco nevyvedl - Nejen, že dvakrát za sebou prohrál vinou zbrklé hry bez přemýšlení, ale ještě ke všemu vymyslel, že se zbaví bublinek v kole tím, že s ní pořádně zatřepe a pak ji otevře - následky si jistě dokážete všichni představit... Naštěstí paní z bufetu na to byla patrně zvyklá, protože měla připravený hadr a kýbl se saponátovou vodou, takže to odnesla hlavně Jirkova mikina a částečně 2 dětské bundy.

Po vyhlášení výsledků jsme vyrazili domů a cesta proběhla analogicky té ranní, včetně dotazů "A kdy už tam budem?" Malým zpestřením bylo, když Verče spadl mobil a nemohla jej najít - nepomáhalo ani prozvánění, protože měla vypnutý zvuk i vibrace... Když se ale uráčila zvednout zadek, vše bylo hned vyřešeno. Při "předávání" dětí nastala malá komplikace, protože Milanův tatínek teprve vyjížděl z Prahy - ale v pohodě jsme se jej dočkali v hospodě.

Čeká nás tedy finále - Mistrovství ČR škol, které se bude hrát v červnu, s největší pravděpodobností opět ve Zlíně.

A nyní slibované výsledky jednotlivců:

Milan Pešta (rating 1293):

Soupeř

ELO

Výsledek

Stejný Michal 1190 1
Veny Jakub 1312 1
Špaček Václav 1000 1
Kučera Václav 1000 1
Stein Michael 1448 0
Pešek Antonín 1477 0
Hodek Martin 1233 1

Jirka Matoušek (rating 1283):

Soupeř

ELO

Výsledek

Pecková Jana 1000 1
Pittner Josef 1000 1
Kotík Vojtěch 1000 1
Šteňo Patrik 1201 0,5
Mlýnek Jakub 1233 0
Topenčík Bruno 1228 0

Verča Žoudlíková (rating 1155):

Soupeř

ELO

Výsledek

Šebrle Daniel 1000 1
Sobotka Jáchym 1000 1
Čermák Vít 1000 1
Chlebovský Matyáš 1121 1
Jahoda Štěpán 1000 1
Lipenský Viktor 1100 1
Ocelák David 1209 0

Evička Panušková (rating 1057):

Soupeř

ELO

Výsledek

Pilař František 1000 1
Hrmo Jonáš 1000 1
Jež Jan 1048 1
Filip Tobias 1000 1
Hock Daniel 1100 1
Ocelák Lukáš 1137 0

Kuba Novák (rating 1002):

Soupeř

ELO

Výsledek

Stejný Šimon 1000 1
Stefaniv Vladyslav 1000 0,5

Výsledky všech kromě Jirky jsou výborné a rozhodně si polepší na ratingu. Jirkovi se nedařilo, ale mohl si za to pouze sám - hrál zbrkle a rychle, a to nehledě na mé neustálé napomínání. S takovou hrou se nezlepší a rating bude i nadále padat. Budu jej proto sledovat a v každém případě zvážím jeho účast v družstvu na MČR!

Jiří Kotzot