Krajský přebor dětí do 8-mi let

30.04.2016 16:37

Dne 30.04.2016 se konal již tradiční Krajský přebor dětí do 8-mi let, a to netradičně v Kamenici (u Prahy). Pořadatelé, zosobnění pí Dudkovou a p. Juklem, turnaj zvládli perfektně (i přes poněkud rozvláčný úvodní "projev" druhého jmenovaného :-) ), takže vše probíhalo svižně a na nic se dlouho nečekalo - jaká radostná změna oproti KP 10-14 v Neratovicích!

Náš oddíl měly původně reprezentovat 4 děti, ale při odjezdu si start rozmyslel Adam Zachař, takže nakonec se do bojů zapojili jen 3 mušketýři (nebo spíš mušketýrky, a nejvýstižněji asi 2 růže s jedním trnem :-) ). Byly jimi Vendulka Mrázová s Evičkou Panuškovou, které "chránil" Ondra Štěpánek. Na startu se seřadilo celkem 47 hráčů, z nichž pouze 12 mělo nějaký rating, takže šlo o velkou neznámou a výsledek mohl být i nepříliš lichotivý. Děcka se však vyhecovala k velmi pěkným výkonům (i když musíme říci, že některé z nich byly motivovány finančními prémiemi od rodičů :-) - co naplat, šachy jsou již od 16. století a dob Leonarda a Greca profesionálním sportem (!) ). Ale dosti již beletrie a podívejme se na suchá čísla výsledků:

4 body uhrál Ondra, který s nimi obsadil výborné 15. místo, přičemž mezi sbírku skalpů si zařadil např. i Vašíka Mráze z Říčan (Elo 1060). Nezvládl však poslední partii s Pepinou Dudkovou z Brodců a zůstal tak 0,5 bodu za splněním normy pro zisk IV. výkonnostní třídy. Byl by tak nejmladším sázavským hráčem v historii oddílu, kterému by se to povedlo. Věříme však, že v nejbližších turnajích se mu to podaří a do dějin oddílu se tak zapíše - držíme mu palce! (První možnost má již zítra na KP družstev mladších žáků.)

Vendulka uhrála výborných 50% bodů, tj. 3,5. To znamenalo stejný zisk, jaký zaknihovala i 3. v pořadí děvčat Veronika Myšková, přičemž jen pomocné hodnocení Vendulku posunulo na nepopulární "bramborovou" pozici (a 26. místo celkově). Škoda jejich vzájemné partie, v níž naše hráčka byla jasně vyhraná, ale přestala dávat pozor a začala odevzdávat figurky tím, že je stavěla na napadená pole...

Evička pak nabrala pěkné 3 body, které jí zajistily 6. místo mezi děvčaty (36. celkově). Mohla však skončit i lépe, kdyby nepodléhala tak často svému zlozvyku sahat na figurky dřív, než si vůbec rozmyslí, co chce hrát (marně se trenér snažil přesvědčit ji, že je nutné dodržovat po každém tahu soupeře 5 kroků, které před týdnem opakovali na tréninku...).

Rádi kvitujeme, že letošní účast na tomto KP je nejpočetnější od dob, kdy se náš oddíl tohoto turnaje zúčastňuje. Jen houšť a větší kapky! Ostatně, všichni (zvláště ti dříve narození) si dobře pamatují zákon o přeměně kvantity v kvalitu :-) !