MČR do 8 let

29.04.2018 17:11

Ve dnech 28.-29.04.2018 se hrálo ve Vyškově Mistrovství ČR dětí do 8 let. Věkově podmínkám účasti vyhovovaly 4 naše děti - jedno z kroužků kolegy Brhlíka a 3 z mých (shodou náhod šlo o 1 chlapce a 3 děvčata). Protože kolega Brhlík neprojevil o účast zájem, přicházely v úvahu jen "mé" 3 holky. S maminkou Kačky Říhové jsme se ale dohodli, že by to byl až příliš "ostrý" start - z důvodů různých nemocí totiž Kačka ještě žádný turnaj neodehrála a hodit ji do vody přímo na MČR by byla přece jen trochu drastická metoda učení plavání. Romča Žoudlíková nakonec sama rozhodla, že se raději ještě bude věnovat tréninku a na Mistrovství pojede až za rok (je totiž o rok mladší a tuto kategorii může hrát i v roce 2019). Zůstala poslední osamocená Amazonka - Jolanka Štědrová, která statečně výzvu přijala a na turnaj se rozhodla jet. Určitě k tomu napomohl i výborný výkon na KP dětí do 8 let, na němž obsadila stříbrnou příčku mezi děvčaty.

Na turnaj ji měla doprovázet maminka, ale protože mladší sestra onemocněla, jel s námi tatínek. Vyrazili jsme už v pátek, neboť nastoupit ke hře rovnou po několikahodinové cestě autem by nechtěl ani otrlý dospělý. Po (tentokrát) strastiplné pouti po dálnici dálnic D1 jsme přece jen dorazili a ubytovali se v hotelu (oproti ubytování na MČR do 10 let v Koutech nad Desnou nesrovnatelně komfortnějšímu). Po kratším odpočinku jsme se jeli zaregistrovat, navečeřet a prohlédnout si místo, kde se bude hrát. Vzhledem k únavě z cesty se pak Jolanka již vydala odpočívat na pokoj a já si ještě prošel večerní Vyškov, přičemž jsem poněkud "zakufroval" a cestu si protáhl o dobrých 5 km.

Sobotu jsme zahájili "mou" tradiční rozcvičkou. Vzhledem k Jolančině věku, ale hlavně kvůli tomu, že ve městě běhat po ulicích moc na zdraví stejně nepřidá, byla tentokrát jen symbolická - ostatně její hlavní smysl se má (aspoň podle ruských studií) projevit při delších turnajích, na nichž se hraje 1 partie denně "normálním" pomalým tempem. Po dobré snídani (Jolančin tatínek si obzvláště pochvaloval míchaná vajíčka na cibulce a špeku!) jsme vyrazili na turnaj.

Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol, tempem 2 x 20 minut na partii s přídavkem 10 sekund za každý provedený tah. Program byl rozdělen na třetiny - 3 kola v sobotu dopoledne, 3 v sobotu odpoledne a 3 v neděli dopoledne. Jolanka nastoupila k turnaji s evidentní trémou a i přes strašlivé vedro, které panovalo v tělocvičně, v níž probíhala soutěž děvčat, si (zřejmě z důvodu nezvyklé atmosféry turnaje) odmítala sundat mikinu (proč se o tom zmiňuji, se dozvíte později!). Tréma se v první třetině projevila naplno - nebudu zde rozebírat průběh dopoledních partií (celkový přehled si ostatně můžete prohlédnout na konci článku), ale faktem je, že Jolanka všechny 3 prohrála. Zmíním se krátce jen o té třetí. Chování soupeřky je totiž možné nazvat rozhodně všelijak, ovšem jen ne jako sportovní - válet se po šachovnici, mačkat neustále hodiny jinou rukou než je proveden tah (a to často v opačném pořadí), vydávat zvuky podobné mňoukání, rozmazávat po šachovnici a figurkách červenou tělovou barvu setřenou z obličeje, otáčet se na židli k šachovnici zády atd., atp. jsem hráče za celou svou (již dostatečně dlouhou) šachovou kariéru ještě neviděl (a to o různé "výtečníky" v naší Regionální žákovské lize nouze určitě není). To Jolanku tak rozhodilo, že ve vyhrané pozici s dámou navíc udělala 2 nepřípustné tahy a prohrála kontumačně.

Při cestě na oběd se mi ale přesto podařilo "dostat ji do formy" a vysvětlit, jak se s podobnými situacemi vypořádat. Tatínek ji také nakonec při obědě přesvědčil, aby si aspoň rozepnula mikinu. A vedro v hrací místnosti (a možná i apelace na to, že není nutné se stydět za oddílový dres) ji nakonec dovedly k tomu, že si mikinu nakonec přece jen sundala. Odpolední kola tedy hrála již jen v oddílovém tričku. A buď z naštvání (nebo kdovíproč) se do soupeřek doslova zakousla. Vyhrála 2 partie za sebou a i ve třetí měla jasnou materiální převahu. Ale asi zapůsobilo vedro (nebo spíše Jolančina roztěkanost) a přestala dodržovat mé "zákony přemýšlení" (tzv. 5 kroků) a nedodržela hned ten první - natahovat "fousy" od soupeřových figurek je prostě nutné po každém jeho tahu! Samozřejmě následoval trest v podobě prohry. Po náročném dnu přišla na program večeře a zasloužený odpočinek (a má exkurze po místních "pamětihodnostech", tj. občerstvovnách s lokálními pivy - přitom jsem bohužel zjistil, že pivovar Vyškov byl zavřen).

Neděli jsme opět zahájili rozcvičkou (o trošku intenzivnější) a snídaní (hádejte, hromadu čeho si na talíř nandal Jolančin tatínek!). Poté jsme se sbalenými taškami opustili hotel a vyrazili směrem na hrací místnost. Jolanka vzhledem k vedru nastoupila k poslední "třetině" opět jen v dresu. V prvním zápase soupeřku přehrála a stála jasně na výhru (pokud mne paměť neklame, měla navíc 2 figury a několik pěšců). Pak ale znova "zapomněla" na "nezapomenutelných" 5 kroků a po nedodržení toho posledního postavila dámu na napadené pole. Sice se ještě dosti dlouho bránila, ale nevyhnutelnému zabránit nedokázala. Přesto se však rychle oklepala, a to zřejmě kvůli obloženému rohlíku, který si od táty vyškemrala ve školním bufetu - měl jsem u snídaně hned pocit, že si toho vzala hodně málo (a asi záměrně - obložený rohlík si totiž dala už předtím v sobotu a mám podezření, že teď si na něj nechávala v břiše místo schválně!). Zbývající 2 soupeřky doslova smetla s šachovnice (i když ta druhá se o to zasloužila v podstatě sama - hrála zřejmě "žravé" šachy a figurky pod úder stavěla asi záměrně) a dosáhla celkově na 4 body.

Jak hodnotit turnaj? To je možné udělat několika způsoby. Můžeme např. srovnat výkony našich holek na vrcholových akcích (Mistrovství Čech a ČR v různých věkových kategoriích), kterých se zúčastnily v této sezóně: Tady Jolanka jasně vítězí - uhrála z 9 partií na MČR do 8 let 4 body, pak následuje Evka Panušková se 3,5 body na Mistrovství Čech do 10 let, Verča Žoudlíková se 2,5 body tamtéž a Vendulka Mrázová se 2,5 body na MČR do 10 let. Aby však Jolanka nenosila nos příliš nahoru, můžeme se zaměřit i na splnění cíle - dostala za úkol uhrát aspoň 4,5 bodu a umístit se do 26. místa. Přitom nabrala o půl bodu méně a obsadila 30. pozici (mezi celkově 40 hráčkami). Na druhou stranu je ale možné argumentovat tím, že hráček se 4 body bylo celkem 9(!) a o pořadí rozodovalo až pomocné hodnocení (šlo tak v podstatě o dělení 22.-30. místa). Každý ať si tedy vybere, co se mu líbí.

A nyní vysvětlím, proč jsem v úvodu psal o Jolančině mikině: Už víme, že první třetinu turnaje hrále v ní a zbývající 2 třetiny v oddílovém dresu. Když si uvědomíme, že v první třetině "nabrala" 0 bodů ze tří a v dalších dvou vždy 2 body ze tří, je jasné, že kdyby nebylo mikiny, umístila by se Jolanka rozhodně v první desítce!!! (To je samozřejmě vtip...) Avšak (protože na každém šprochu je pravdy trochu) od teď ji na turnaj v jiném oblečení, než oddílovém dresu, nepustím!

Sluší se ještě dodat, že po obědě jsme domů po D1 dojeli klidně a rychle.

Na závěr slibovaný přehled výsledků:

Kolo

Soupeřka

Klub/Místo

Výsledek

1 Grycmanová Juliána  TJ Sokol Ústí z.s. 0
2 Kožušníková Daniela  Interchess z.s. 0
3 Očenášová Lucie  ŠK Teplice 0
4 Učňová Veronika  Šachy Brankovice z.s. 1
5 Pakostová Lenka  SK Podlužan Prušánky 1
6 Horodyská Lucie  ŠK ZIKUDA Turnov, z.s. 0
7 Liberdová Michaela  Šachová akademie Ostrava 0
8 Stará Zuzana  Šachy Brankovice z.s. 1
9 Havelková Kamila  Gambit Jihlava 1

Jiří Kotzot