METOS v.o.s. Chrudim OPEN

12.06.2018 15:34

Ve dnech 02.-03.06.2018 se v Chrudimi hrál turnaj dvojic nejmladšího žactva (do 9 let). Vloni jsem turnaj "vyzkoušel" s jednou dvojičkou, a protože se nám líbil, chtěl jsem na něj letos vyrazit s početnější účastí. Nakonec se však z dětí přihlásily jen 4, takže jsem přihlásil 2 družstva. Večer před turnajem mi však jeden z účastníků sdělil, že se mu nechce, takže jsem musel zarmoutit Kubu Bernátha, který s ním hrál v družstvu, protože sám v dvoučlenném týmu startovat nemohl (a to se Kuba moc těšil - právě on v Chrudimi hrál i vloni). Náš oddíl tedy reprezentovala jen dívčí dvojička ve složení Jolanka Štědrová a Kačka Říhová. Obě holky se poslední dobou v šachu zhlédli a vyhledávají nejrůznější příležitosti, jak si zahrát.

Turnaj se hrál ve dvou dnech - v sobotu 6 kol a v neděli 3. Tempo bylo 2 x 25 minut na partii s přídavkem 10 sekund za každý provedený tah.

Při hodnocení výkonu hráček začnu netradičně od zadní šachovnice, kterou hájila Kačka. Tento turnaj byl teprve jejím druhým v životě, a proto jsem od ní žádný výsledek nepožadoval (a ani nečekal). Opravdu se snažila, ale dělala ještě začátečnické chyby - sahala na figurky bez rozmyšlení a stavěla je na nezkontrolovaná políčka, několikrát si dokonce vzala vlastní kámen či táhla soupeřovým. To ale nevadí - časem se vše zlepší. Po tomto způsobu hry však měla po 8 kolech na kontě čistou nulu. I přesto však nezatrpkla a do posledního kola nastoupila se skvělou náladou (již neztrácela po celý víkend). A nálada se jí ještě zlepšila, když jsme zjistili, že její soupeř (který měl na kontě také nulu) svůj výkon "nerozchodil" a s rodiči raději odjel - Kačka tak vyhrála kontumačně a zaknihovala aspoň čestný úspěch!

Teď se ale podívejme na 1. šachovnici. Jolanka hrála velice zodpovědně a plně zužitkovala zkušenosti, které nabrala při startu na Mistrovství ČR do 8 let. Nad svými tahy přemýšlela a snažila se dodržovat předepsaný postup při výběru tahu. Sice také ještě párkrát škobrtla (prohrála vyhranou pozici tím, že ke konci partie ztratila koncentraci a také se jí s dámou navíc podařilo dát pat), ale i tak měla v sobotu večer na kontě nádherných 4,5 bodu! V neděli však k zápasům nastupovala odevzdaně, protože si vsugerovala, že když se jí v sobotu dařilo, v neděli to bude naopak. Než se mi podařilo na její psychice zapracovat, prohrála 2 partie - na psychickou přípravu před hrou se tedy budeme muset v budoucnu více zaměřit. Když jsem ji ale dostal zase na "vítěznou" vlnu, pustila se do poslední soupeřky hlava-nehlava. I v této partii sice dělala chyby a dostala se dokonce na hranu prohry, avšak protivnice hrála zcela odevzdaně a nakonec si dobrovolně vlezla do matu. Ziskem 5,5 bodu z 9 partií Jolanka ve věku 8 let a 126 dní splnila normu pro zisk IV. výkonnostní třídy (jako první z letošního kroužku začátečníků) a zařadila se na 4. místo historických tabulek našich dětí, kterým se to povedlo! Gratuluji!

Celkově družstvo se ziskem 6,5 bodu obsadilo mezi 54 startujícími týmy pěkné 49. místo. Protože obě holky mohou v tomto turnaji startovat vzhledem ke svému věku i za rok, budeme se těšit na vylepšení tohoto "zkušebního" umístění!

Jiří Kotzot