Vánoční rapid

27.12.2016 15:23

27. prosinec, první den po vánočních svátcích, patří v Uhlířských Janovicích šachistům. Nezáleží, který den týdne to je, důležité je datum. Letos to vyšlo na úterý, pracovní den, ale ani tato skutečnost neodradila 53 hráče, aby se sešli v příjemném a důvěrně známém sále hasičské zbrojnice. Letos na turnaj přijela i velká skupina nováčků, kteří museli dokonce použít navigaci. Potěšila nás 13členná výprava z Klubu šachistů Říčany 1925, mezi kterými byli především žáci, dále nově skupina zkušených šachistů z TJ Sokol Sendražice, z. s., ale nezklamali ani zástupci z ŠK Praha 4 (4 účastníci), z TJ Sparta Kutná Hora (3), z TJ Jiskra Zruč nad Sázavou (4) a pochopitelně ani místní (9), ať už jsou neregistrovaní nebo registrovaní pod TJ Kavalier Sázava, z. s. Nejdále to na turnaj měl Jiří Hájek (ŠK Přeštice) a Filip Holý (TJ Sokol Plzeň – Letná).

Turnaj se hrál dle propozic na 7 kol tempem 2 x 20 minut na partii. Všechny partie se hrály v přátelské atmosféře, nemusel se řešit jediný spor. V mezičase se každý mohl občerstvit limonádou, pivem, klobásou.

Turnaj byl velmi vyrovnaný, navíc i plný nečekaných výsledků. Teprve poslední kolo rozhodlo, kdo bude vítěz, a to až na pomocné hodnocení, protože všichni tři medailisté měli po 7 kolech 6 bodů. 1. místo obhájil loňský vítěz Radoslav Doležal z TJ Praha-Pankrác. Na 2. místě skončil Tomáš Vojta před svým synem Jakubem Vojtou (oba TJ Spartak Vlašim).

Z místních účastníků byl nejlepší Vladimír Závůrka (celkově 25.) před skupinkou též 3,5 bodových za sebou v pořadí 27. – 30.: Monika Závůrková, Pavel Plechata, Jarmila Plechatová, Stanislav Houda a dále 46. Miloslav Laube, 50. Vlastimil Trnka.

V rodinných dvojicích letos bylo také nabito. Po posledním kole měli v součtu 12 bodů Hammer of Vlašim (otec a syn Vojtové), za nimi se umístili syn a otec Doležalové. 3. místo uhájili otec a syn Netoličtí z TJ Jiskra Zruč nad Sázavou. Na manžele Závůrkovy zbyla mezi 11 dvojicemi bramborová medaile.

I v kategorii žáků nebylo kromě 1. místa, které si bezpečně pohlídal loňský vítěz Jakub Vojta, nic jistého. V závěrečném kole si 2. místo mezi deseti účastníky vybojoval se 3,5 body Michael Strnad (Klub šachistů Říčany 1925) před tříbodovými Lukášem Zemanem (TJ Spartak Vlašim) a Hanou Bartošovou (Klub šachistů Říčany 1925).

Ceny byly malé, ale pro každého, aby měl památku na vánoční šachy.

Kdo neměl po téměř 6 hodinách hry šachů dost, mohl zůstat i na turnaj bleskový. Na něj přijeli speciálně ještě dva hráči z TJ Sparta Kutná Hora, kteří první turnaj nestihli. Hrálo nás šťastných 13, systémem každý z každým. Ze 12 partií 11 bodů a tedy 1. místo vybojoval Jiří Hájek, 2. místo s 10 body obsadil Filip Holý a na 3. místě skončil Miloš Vrkota s 9 body. Umístění našich: 6. Monika Závůrková, 12. Vladimír Závůrka, 13. Vlastimil Trnka.

Už teď se těšíme na další ročník 27. 12. 2017.

Za organizátory                                                                                                Monika Závůrková