Vánoční turnaj UJ

29.12.2019 10:33

Budou nás znát i v Rakousku?

XX. ročník Vánočního šachového turnaje přinesl jedno velké nečekané překvapení! Ale postupně: Ano, je to už 20 let, kdy můj táta Miloslav Laube zorganizoval první vánoční šachový turnaj pro děti, které měl v kroužku. Vybral datum 27. 12., které respektujeme dodnes.

Postupně mu s organizací někdy pomáhal Mgr. Karel Blažek a Stanislav Houda, až jsem štafetu převzala já. Z místního turnaje pro děti a blízké přátele se stal turnaj pro šachisty téměř z celé republiky.

Již jsme si zvykli a jsme tomu velice rádi, že k nám přijíždí pravidelně výprava z Kutné Hory, z Kolína, ze Zruče nad Sázavou, z Čáslavi, z Vlašimi. Postupně se přidala Praha, Říčany. V posledních ročnících nechybělo ani Kladno, Liberec, Klatovy, Staré Město a to nejmenuji všechna místa.

Vzhledem k počtu stolů a židlí v sále hasičské zbrojnice, který nám propůjčuje Město Uhlířské Janovice a za který moc děkujeme, jsme limitováni počtem 60 hráčů. Přihlášky se naštěstí vždy jen hrnou, většinou bývá kapacita naplněna s velkým časovým předstihem, proto musíme opozdilce zařadit na čekací listinu. Obvykle se v hrací den několik hráčů na poslední chvíli omluví. Letos jsme nikoho nakonec odmítat nemuseli a čekali jsme na příchozí. Celkem se nás sešlo 53.

Jaké bylo naše překvapení, když se v sále objevili tři silní hráči z Rakouska, kteří si našli náš turnaj na internetu a chtěli si jím zpříjemnit cestu do Prahy. Dokonce dali hodnotnou cenu do turnaje, digitální šachové hodiny.

Nejprve to vypadalo, že první místo v rapid turnaji s tempem 2 x 20 minut na partii bude zcela jednoznačně patřit prvnímu nasazenému Joachimu Wallnerovi z Rakouska, ale v 5. kole se začalo vše trochu zamotávat.  U první šachovnice se vždy vytvořil hlouček přihlížejících šachistů, kteří sledovali nelítostné boje.

A jak tedy vše dopadlo? V kategorii jednotlivců 1. místo obsadil Patrick Reiwald (Rakousko), který získal 6 bodů ze 7, o 2. a 3. místo se dělili Joachim Wallner (Rakousko) a František Vrána (ŠK Staré Město) s 5,5 body. Stejný počet bodů uhráli i další dva hráči, kteří obsadili 4. a 5. místo - Jana Eretová (ŠK Sokol Klatovy) a Daniel Kaplan (TJ Bohemia Poděbrady).

Tradičně se vyhlašuje i kategorie rodinných dvojic.  1. místo získali manželé Zdeňka a František Vránovi (ŠK Staré Město), 2. místo manželé Monika a Vladimír Závůrkovi (TJ Kavalier Sázava) a 3. místo bratři Matěj a Tomáš Blažkovi (TJ Desko Liberec).

A jak dopadla kategorie žáků? 1. místo Adam Josef Ret (Šachový klub Jičín z.s.), 2. místo Tomáš Blažek a 3. místo Matěj Blažek (oba TJ Desko Liberec).

Po skončení rapid turnaje následoval pro zájemce ještě turnaj bleskový s tempem 2 x 5 minut na partii. Toho se zúčastnilo 14 nadšenců této hry. Systémem každý s každým odehráli všichni ještě 13 partií. Nejlépe se úkolu zhostila Jana Eretová, která získala 10,5 bodu, za ní v těsném závěsu se stejným počtem bodů, ale horším pomocným hodnocením, skončil František Vrána. 3. místo se ziskem 10 bodů obsadil Miloš Vrkota (TJ Sparta Kutná Hora).

Na kompletní výsledky se můžete podívat zde (rapid) a zde (blesk).

Fotografie z turnaje najdete na našem Facebooku nebo zde

Z pohledu pořadatele se tradiční šachový turnaj opět vydařil. Děkuji všem hráčům za hladký průběh i pozitivní odezvy a doufám, že se k nám zase rádi podívají.

Monika Závůrková