1. kolo RŽL SD Lysá nad Labem

03.10.2020 19:49

Protože dne 03.10.2020 "vyfoukla" v Sedlčanech šachistům sál volební komise, musel být úvodní turnaj naší skupiny Regionální žákovské ligy zrušen. Narychlo jsem tedy dětem navrhl zajet si zahrát do sousedního regionu, což se ovšem shledalo s mizerným ohlasem - přihlásili se pouze 2 hráči. Do Lysé nad Labem jsem tedy vyrazil jen s Jirkou Matouškem a Milanem Peštou. Oba startovali ve skupině starších žáků, kde se mohli potkat i s o 4 roky staršími soupeři, ale turnaj bohužel pojali jen jako lehčí trénink (navzdory tomu, že šlo o ratingové body do celostátního žebříčku osobních koeficientů) a v tomto duchu k němu i přistoupili.

Kupodivu však Jirka (nasazený jako č. 10) nějakým záhadným způsobem uhrál ze 7 partií 4 body, Příčinu vidím hlavně v tom, že si konečně dal říct a aspoň trochu zpomalil. Uhrané body stačily na 11. příčku (mezi 29 hráči), čímž nejen potvrdil své nasazení, ale vzhledem ke složení soupeřů si dokonce připsal 4 body k osobnímu koeficientu.

Hůře se vedlo Milanovi. Odstartoval sice raketově, když po prvních dvou kolech měl 2 body, přičemž získal i skalp budoucího vítěze, ale pak začal dělat hrubé chyby v důsledku podcenění soupeřů - on totiž i komár dokáže pořádně štípnout a znepříjemnit člověku život. 2 body na jeho kontě svítily i po 5. kole, což už bylo vyloženě nepříjemné. Aby obhájil své nasazení (č. 11) a neztratil na ratingu, musel by obě zbývající partie vyhrát. To se mu ovšem nepovedlo, když v posledním kole jen remizoval s papírově o hodně slabší dívčinou. Skončil tak až na 15. místě a z ratingu si odepíše 14 bodů - budiž mu to ponaučením, které (doufám) zužitkuje na příštím turnaji za 14 dní už v naší skupině Regionální žákovské ligy.

Jiří Kotzot