5. kolo RŽL SD

08.04.2017 19:42

Dne 08.04.2017 se v Úvalech hrál další turnaj Regionální žákovské ligy skupiny "D". Sem územně patří naši členové z Uhlířských Janovic, ale jako hosté v turnaji mohou hrát i naše sázavské děti. Jak je obvyklé v této skupině, hráči byli rozděleni do dvou skupin podle věku na starší (nad 12 let) a mladší (do 12 let) žáky. Hrálo se též tradičně pro tento region švýcarským systémem na 7 kol, tempo hry bylo 2 x 20 minut na partii.

Ve starší skupině hrálo celkem 29 dětí, mezi nimiž jsme zaznamenali 2 naše členy. Lépe se umístil Kryštof Novák, který uhrál 3,5 bodu a obsadil celkově 16. místo. Tím téměř potvrdil své nasazení (15), ale určitě mohl bodíků nabrat více - obzvláště mrzí prohra ve 2. kole, kdy podlehl hráči s číslem 28, který neměl ani žádné Elo. 2,5 bodu pak nabral Vlastimil Trnka. Hrál v podstatě podle svého ratingu - se silnějšími prohrál, slabší porazil. S nasazovacím číslem 22 se umístil na 24. místě. Přesto si však několik bodíků ke svému Elu připíše, protože při vlastním ratingu 1039 hrál výkonem 1108.

Ve skupině mladších žáků hrála osamocená "Amazonka" ze Sázavy - Verča Žoudlíková. Šlo teprve o její 3. turnaj v životě a vykázala zlepšující se tendenci. Prozatím bylo jejím největším ziskem 2,5 bodu, z nichž však 1 získala kontumačně. V tomto turnaji nabrala body 2, ale oba si "poctivě" vybojovala sama. Mezi 36 hráči se umístila na 33. místě. To, že byla na turnaji sama, jí dalo velkou "výhodu" v tom, že měla oddílového trenéra "jen pro sebe". To se projevilo např. v tom, že v 1. partii udělala chybu, kterou jí trenér hned ukázal a v 2. partii ve stejné pozici již pokračovala správně a partii vyhrála (i když, popravdě řečeno, po oboustranně nepřesné hře). Podobné to bylo ještě v dalších dvou případech. Naopak je nutno jí vytknout, že nedodržovala pokyny, týkající se volby tahu - hrála zbrkle (zbytečně rychle) a nedělala "předepsaných" 5 kroků, jež má hráč provést po soupeřově tahu. Co se do ní trenér "nahučel", aby natahovala "fousy" od protivníkových figurek! Ale kdepak - nechala plnovous zamotaný a pak neviděla, co jí hrozí. Ale trend je pozitivní, takže za týden v Kolíně to snad bude opět o poznání lepší.

V této skupině hrál ještě jeden žák z kroužku trenérky Závůrkové, který zatím není naším členem: Jan Nešpor uhrál také 2 body a s nepatrně lepším pomocným hodnocením skončil o stupínek před Veronikou na 32. místě.