6. kolo RŽL SE Jílové

10.01.2019 16:28

Dne 05.01.2019 se v Jílovém u Prahy hrálo již 6. kolo Regionální žákovské ligy. Patrně vzhledem k tomu, že děti se po vánočních prázdninách teprve rozkoukávaly, byla účast našich hráčů relativně slabá. I tak jsem jich však "na startovní čáře" napočítal celkem 11, což je docela slušný počet. Turnaj se jako vždy hrál ve 3 skupinách a naši se (též jako obvykle) ocitli v Béčku (celkem 36 hráčů) a v Cěčku (i zde celkem 36 hráčů), které se hrály na 7 kol.

V Béčku si nejlépe vedl Milan Pešta, jenž uhrál 4 body, s nimiž obsadil 10. příčku. Výsledek je to docela pěkný, ale přece jen jsem od něj čekal minimálně o 0,5 bodu více - takto dosáhl při vlastním ratingu 1301 výkonu 1296, což rozhodně na zlepšení a výhledovou účast v Áčku nestačí. Musí zapracovat na repertoáru zahájení a hra v koncovkách také není jeho silnou zbraní.

Na 17. místě skončil Jirka Matoušek, který uhrál o půl bodu méně. Pokud si Milanův výsledek zaslouží pozvednout výstražně obočí, ten Jirkův pak již kandiduje na pozvednutí hlasu (při ratingu 1276 dosáhl výkonu 1225). Hrál strašně rychle, nedodržoval postup 5 kroků při přemýšlení, sahal na figurky, aniž by věděl, co s nimi chce dělat, atd., atp. Na příštím turnaji má nařízeno sedět si na rukách, což jej snad aspoň trochu zpomalí - pokud ani to nepomůže, budu muset pečlivě zvážit jeho účast v soutěžích družstev. (Když díky zbrklosti prohrává sám za sebe, je to jeho věc, ale když tím kazí snahu svých kolegů, bude rozhodně výchovnější a pro kolektivního ducha družstva prospěšnější, jestliže jej nahradím někým zodpovědnějším, i když možná méně úspěšným.)

Dále v Béčku hrála Jolanka Štědrová. Byla společně s dalšími třemi hráči nasazena na posledním děleném 33.-36. místě. Narozdíl od Jirky však předvedla pěkný přemýšlivý výkon, díky němuž uhrála výborné 3 body (rating 1108, výkon 1122) a obsadila 28. místo, přičemž dokázala porazit hráče s ratingem 1264!

Následoval Štěpán Fugner (nasazený společně s Jolankou jako č. 33-36). Hrál po delší přestávce a bylo to znát - ztřeštěné útoky bez ohlídaných "zadních vrátek" jej zbytečně stály několik bodů. Přesto ale 2 body nabral a skončil na 33. příčce.

Vyloženým zklamáním pak byla hra a výsledek Verči Žoudlíkové, jíž se podařilo "překonat" i mizerný výkon z předešlého kola RŽL. Uhrála jen 1 bod a s výkonem 880(!) při vlastním ratingu 1164 obsadila předposlední 35. místo. Nedokázala ani natáhnout "vousy" od soupeřových figurek, stavěla vlastní figury na napadená pole (někdy se mi dokonce zdálo, že schválně), o nějakém počítání nemohlo být ani řeči. Takhle se šachy fakt hrát nedají - pokud se nad sebou hodně rychle nezamyslí, strmý pád ratingu ji brzy dovede do Céčka mezi začátečníky!

V Céčku se po předchozím výborném výkonu tentokrát nedařilo Kubovi Novákovi. Nabral jen 4 body (minule 5,5) a obsadil 9. místo. Na druhou stranu ovšem musím přiznat, že los mu tentokrát přihrál hodně silné soupeře, takže i tak dosáhl při vlastním ratingu 1078 výkonu 1090. Na trvaý pobyt v Béčku (což je jeho dlouhodobý cíl) to však zatím ještě nevypadá.

Na 15. místě skončil též se 4 body Ondra Provazník. I od něj jsem čekal lepší umístění, ale styl jeho hry se již delší dobu nelepší - hraje na náhodný útok, který vede k úspěchu jen u slabších hráčů (silnější v klidu seberou obětovaný materiál, útok odrazí a vyhrají "na dřevo"). Přesto při vlastním ratingu 1047 dosáhl výkonu 1072.

Ještě hůř hrál Matěj Prix. Nabral pouze 3 body, když porazil jen hráče bez ratingu (přičemž s některými dalšími prohrál). Se startovním číslem 6 mu to stačilo jenom na 23. příčku.

Nevedlo se ani dalšímu Kubovi - Bernáthovi. I on uhrál jen 3 body a skončil na 24. místě. Aby se zlepšil, potřebuje zapracovat na schopnosti soustředění - je na něm přímo vidět, že myslí na všechno možné, jen ne na to, co se děje na šachovnici před ním.

Oproti tomu svou hrou překvapil Honzík Krejcárek. Byl teprve na svém druhém turnaji a již dokázal "vydolovat" celé 2 body a s nimi 31. místo. Hraje pomalu a opravdu se snaží přemýšlet. Pokud u šachu vydrží a bude doma pracovat jako doposud, můžeme se od něj dočkat výborných výsledků!

Naopak Romča Žoudlíková stále hraje "dětské" šachy. Sahá na figurky bez přemýšlení, cizí figurky nebere a vlastní nastavuje. U ní si na skutečné šachové myšlení budeme patrně muset počkat do příští sezóny. I tak ale nabrala 1,5 bodu za 3 remízy a skončila na celkovém 35. místě.

Na závěr musím pochválit děti za chování při turnaji - patrně zabrala přítomnost rodičů či prarodičů, před nimiž se již dovádět (jak tomu bylo minule v Říčanech) neodvážily.

Průběžné pořadí našich hráčů po 6 turnajích:

HD16(41): 39. Ofner, 41. Agoszta

HD14(40): 19. Novák, 21. Provazník, 30. Prix, 37. Prixová (4. mezi děvčaty), 38. Havelková (5. mezi děvčaty), 40. Vích

HD12(53): 11. Matoušek, 13. Žoudlíková V. (3. mezi děvčaty), 25. Pešta, 26. Panušková (7. mezi děvčaty), 30. Bernáth, 31. Mrázová V. (9. mezi děvčaty), 32. Fugner, 40. Havelka, 42. Mrázová Š. (11. mezi děvčaty)

HD10(34): 4. Štědrová (1. mezi děvčaty), 15. Žoudlíková R. (4. mezi děvčaty), 27. Krejcárek

Jiří Kotzot