6. kolo RŽL SE Stříbrná Skalice

10.02.2020 07:34

Dne 08.02.2020 se ve Stříbrné Skalici hrál již 6. turnaj seriálu Regionální žákovské ligy. Vinou chřipky se k odjezdu z "mých" původně přihlášených 17 dětí dostavilo jen 8, a protože stejné to bylo i v jiných oddílech, v turnaji hrálo celkem jen 66 dětí!

Vzhledem k nízké účasti se do Áčka dostal Jirka Matoušek. V této skupině se hraje jen na 4 kola a Jirka dostal za úkol získat aspoň 1 bod. To se mu kupodivu podařilo a mezi 16 startujícími obsadil slušné 14. místo, takže si udržel šance na postup do Krajského přeboru.

V Béčku se hrálo rychlejším tempem na 7 kol a bojovalo v něm 24 dětí. Naši zástupci nezklamali, ale ani nenadchli. Nejlépe si vedla Verča Žoudlíková, která se 4 body obsadila 9. příčku, čímž potvrdila své nasazení (č. 8). Více nás však potěšilo, že mezi dívkami skončila na stříbrné pozici. A nebýt zbytečně přehlédnutého matu ve vyhraném postavení to mohlo být zlato a 6. místo celkově! Stejné 4 body nabral i Kuba Novák, jemuž pomocné hodnocení přisoudilo celkové 11. místo - konečně zabral a doufám, že se mu bude dařit i nadále (nasazen byl jako 22.). Jen o půlku méně získala Jolanka Štědrová, jež tak obsadila 12. příčku a brala bronz mezi děvčaty (nasazená jako č. 13)! Vyloženě však propadl Dan Ofner - 1 bod a 23. místo je opravdu málo (obzvláště s nasazovacím číslem 15)!

V Céčku startovali naši úplní začátečníci, kteří se teprve učí hrát. A právě jejich výsledky považuji za lepší! Ve svém prvním turnaji nabral totiž Vojta Mádlík překvapivé 3 body a obsadil mezi 26 hráči 20. místo! Po úvodních 2 prohrách jsem jej sice musel utěšovat, když mezi vzlyky prohlašoval, že šachy už hrát nebude, protože to neumí, ale po následující výhře a dvou remízách (z nichž jednu nabídl v okamžiku, kdy mohl jednotahově sebrat dámu zadarmo) však již byl "mistrem světa" a tvrdil, že se to už naučil a porazí každého... Za chvástání následoval trest v podobě prohry, ale v posledním kole si opět připsal bodík za výhru, kterou viděla i maminka, jež se na závěr turnaje přijela také podívat - tak snad na šachy přece jen nezanevře! K tomu se rozhodně nechystá ani Terezka Pavlíková, jež též nějakou souhrou okolností neskončila s nulou - nabrala dokonce 2,5 bodu (i když nechápu, jak) a obsadila 22. příčku. Tatínek nad její hrou sice neustále kroutil hlavou, ale to přejde - když jsem v Rusku před téměř 20ti lety začínal trénovat, také jsem touto "chorobou" trpěl, ale čas mne vyléčil! Vůbec se naopak nedařilo Matějovi Novákovi, který neuhrál ani půlku. Je to však způsobeno jeho nemocí, v jejímž důsledku se velice brzy unaví a nevydrží se dlouho soustředit - to však nevadí, důležité je, že má šachy rád.

Doufejme tedy, že za 14 dní už nás na následující turnaj pojede podstatně více a výsledky budou ještě lepší!

Na závěr opět tradičně uvádím průběžné pořadí našich dětí v jednotlivých kategoriích (za označením kategorie je v závorce uveden počet hráčů):

HD16(38): 16. Prix, 22. Provazník, 24. Ofner

HD14(45): 7. Matoušek, 11. Žoudlíková V. (2. mezi děvčaty), 16. Novák J., 21. Prixová (6. mezi děvčaty)

HD12(45): 2. Pešta, 8. Štědrová (1. mezi děvčaty), 22. Bernáth, 24. Fugner, 37. Havelka, 41. Mrázová Š. (6. mezi děvčaty), 45. Novák M.

HD10(36): 2. Krejcárek, 11. Žoudlíková R. (5. mezi děvčaty), 25. Mádlík, 30. Pavlíková (11. mezi děvčaty)

Jiří Kotzot