9. kolo RŽL SE Sázava

15.06.2020 23:27

Dne 13.06.2020 se v Sázavě konečně hrálo několikrát odkládané finále Regionální žákovské ligy v šachu. Protože většina dětí se již několik měsíců cítí býti na prázdninách, byla letos účast opravdu mizerná. I přesto, že i sponzorů vzhledem ke známým okolnostem oproti loňsku dosti ubylo, vyšly tak alespoň na každé dítě 2 ceny (na ty z konce výsledkové listiny dokonce 4).

Jelikož jsem jako ředitel turnaje a hlavní rozhodčí měl o dostatek práce postaráno, neměl jsem tentokrát čas podrobněji sledovat hru mých svěřenců, takže ji (společně s výsledky) okomentuji jen stručně.

V elitním Áčku jsme tentokrát zástupce měli – Milana Peštu. Bohužel se však u něj projevil herní i tréninkový výpadek, takže ze 4 kol neuhrál ani bodík a obsadil mezi 16 hráči 16. místo, což bude zcela jistě znamenat výrazný pád jeho ratingu. I tak to ale naštěstí (s odřenýma ušima) stačilo na udržení bronzové pozice v celkovém pořadí v jeho kategorii (do 12 let).

V Béčku hrálo na 7 kol celkem 22 dětí, z nichž 3 byly „moje“. O šanci na postup do Krajského přeboru bojoval Jirka Matoušek. Začal sice dvěma výhrami, pak se však dle svého neblahého zvyku nechal strhnout k blicání (pro neznalé šachové terminologie – bezmyšlenkovité rychlé hře spojené s co nejrychlejším praštěním do hodin) a 2x prohrál. Většinou na takové excesy reaguji poměrně klidně, ovšem tohle mne tentokrát vytočilo tak, že jsem mu pořádně „zvednul mandle“. Zřejmě jsem tak našel způsob, jak ho zklidnit, protože ve zbývajících 3 partiích zvítězil a přesně splnil nastavený cíl (asi u něj tento postup budu při turnajích používat preventivně už na startu). S 5 body obsadil 4. místo, což znamenalo i stříbrnou medaili mezi chlapci, ale hlavně udržení naděje na postup (počet postupujících sice zatím znám není, avšak pokud se oproti loňsku nesníží, mělo by to vyjít).

Dále zde hrála i Verča Žoudlíková, která se tentokrát opravdu vytáhla – uhrané 4 body znamenaly celkové 8. místo a bronz mezi děvčaty! Třetím do mariáše byl Kuba Bernáth. Se 2 body obsadil sice až 20. příčku, ale i tak si polepšil v celkovém hodnocení (viz níže).

V Céčku se střetlo na 7 kol celkem 23 dětí, z toho náš šachový oddíl zastupovalo 6 hráčů. Konečně se „vzpamatoval“ Honzík Krejcárek, který (sice se štěstím – ale na to se historie ptát nebude) uhrál výborných 5 bodů, jež znamenaly díky výtečnému pomocnému hodnocení celkově 2. místo, ale hlavně zlato mezi chlapci! A navíc bral i bronz v celkovém pořadí kategorie do 10 let! Svůj standard odvedl Jirka Havelka – uhrál 4 body a obsadil 7. příčku. Další děti patří mezi mírně pokročilé či úplné začátečníky, takže měly za úkol nezůstat viset na startu s nulou – a všechny to dokázaly! Romča Žoudlíková – 3 body, 13. místo (5. mezi děvčaty), Štěpánka Mrázová – také 3 body, 19. místo (7. mezi děvčaty), Josífek Ježek – 2 body, 22. místo a Terezka Pavlíková – 1,5 bodu, 23. místo (9. mezi děvčaty).

Umístění našich v celkovém hodnocení podle kategorií (v závorce za označením kategorie je uveden počet hráčů):

HD16 (41): 19. Prix, 22. Ofner, 27. Provazník

HD14 (48): 8. Matoušek (6. mezi chlapci), 13. Žoudlíková V. (4. mezi děvčaty), 19. Novák J., 25. Prixová (8. mezi děvčaty)

HD12 (52): 3. Pešta, 13. Štědrová (1. mezi děvčaty!), 17. Bernáth, 30. Fugner, 35. Mrázová (6. mezi děvčaty), 36. Havelka, 52. Novák M.

HD10 (41): 4. Krejcárek (3. mezi chlapci), 11. Žoudlíková R. (5. mezi děvčaty), 24. Pavlíková (9. mezi děvčaty), 26. Ježek, 29. Mádlík, 35. Punčochář

Loňskou rekordní medailovou žeň jsme sice nepřekonali, ale rozhodně jde o nadprůměrný výsledek! Navíc i to, že se do soutěže zapojilo celých 20 sázavských dětí, je důkazem toho, že šachy si v Sázavě mezi dětmi získávají stále větší oblibu!

Jiří Kotzot