KP mládeže v rapidu

02.04.2017 17:25

Dne 01.04.2017 se v Neratovicích hrál Krajský přebor v rapidu kategorií do 10, 12 a 14 let. Z našeho oddílu se na turnaj vypravila početná skupina těch nejmladších - v kategorii do 10 let jsme mezi 54 účastníky mohli napočítat 7 našich dětí. Turnaj se hrál tradičním "švýcarem" na 7 kol, tempo bylo 2 x 20 minut na partii s přídavkem 5 sekund za každý provedený tah. Průběh turnaje se tentokrát pokusíme přiblížit poněkud netradičně po jednotlivých kolech a celkové výsledky jednotlivců shrneme na konci.

Jak jsme již uvedli, hrálo 7 našich "samurajů": Ari Bravenec (21), Štěpánka Mrázová (39), Vendulka Mrázová (38), Kuba Novák (27), Evička Panušková (14), Ondra Štěpánek (24) a Verča Žoudlíková (46) (V závorce za jménem je uvedeno nasazovací číslo, které děti obdržely na základě svého ratingu - u Vendulky, Štěpánky a Verči to však nic neznamená, protože se ocitly ve skupině bez ratingu, takže byly seřazeny jen podle abecedy).

1. kolo: Všichni kluci vyhráli, všechny holky prohrály. U všech šlo o "papírový" výsledek, jen Evičce se nezadařilo. Ondra si přitom dovolil hrát na dětský mat, což mu sice přineslo bod, ale i velmi přísné pokárání od trenéra - proti silnějším soupeřům už by to neprošlo.

2. kolo: Všichni prohráli (kromě Evičky, která si "spravila chuť" na slabším soupeři), což též odpovídalo nasazení.

3. kolo: Vyhráli Ondra s Vendulkou (oba se slabšími soupeři), ostatní podlehli svým silnějším protivníkům (opět kromě Evičky, která měla "papírově" vyhrát).

4. kolo: Vyhráli Ondra, Evička, Kuba a Štěpánka, kteří zdolali své slabší soupeře. Navíc překvapivě v prvním oddílovém derby Vendulka "přejela" Ariho. Partii nezvládla pouze Verča.

5. kolo: Překvapivě vyhrála Vendulka, podle očekávání Evička, Kuba a Verča. Naopak neočekávaně prohrál Ari, přičemž Ondra a Štěpánka proti silným protivníkům moc šancí neměli.

6. kolo: Kuba v druhém oddílovém derby zdolal Evičku, podle předpokladů vyhrál Ari, Verča nezvládla partii se slabší soupeřkou, ostatní podlehli silnějším. Přitom Ondra už zapomněl na trenérovu důtku a snažil se o dětský mat, za což byl samozřejmě po zásluze potrestán.

7. kolo: Výborným výkonem Kuba zdolal silného soupeře, Ondra a Ari zvítězili podle očekávání. Děvčata se střetla v dalších dvou oddílových derby: v nich podle očekávání Evička zdolala Vendulku a Verča Štěpánku.

Celkové hodnocení:

Nejlépe dopadl Kuba, který skončil v početné skupině hráčů s 5 body na 4.-11. místě. Pomocné hodnocení mu však "přidělilo" až tu jedenáctku. Hrál však velmi dobře a při vlastním ratingu 1029 předvedl výkon 1235, což mu hodně bodíků do žebříčku přidá.

4 body uhráli Ondra a Evička. Dělili tak celkově 15.-26. místo, pomocné hodnocení Ondrovi přisoudilo 18. místo a Evičcce 22. Pro Evičku to navíc znamenalo celkově 4. místo mezi děvčaty - škoda těch proher se slabšími soupeři - půlka navíc jí dávala medaili. O Ondrovi jsme již psali - kdyby jen poslouchal trenérovy rady! (Výsledky by při jeho přírodním talentu byly nejméně o úroveň vyšší.)

3 body nabrali Vendulka a Ari. Pro Vendulku to je jeden z nejlepších výsledků (pokud ne nejlepší) vůbec. Chce to však zlepšit soustředění. Naopak Arimu se nedařilo a "zabral" až poslední 2 kola proti outsiderům. Na jeho hře byl hodně vidět ležérní přístup - tak reprezentanti nehrají! Vendulka skončila na 35. místě (6. mezi děvčaty) a Ari na 38. místě.

2 body uhrála Verča. Tento turnaj jí vyloženě "nesedl" - umí určitě zahrát lépe. Chce to hlavně dodržovat 5 kroků při volbě tahu (hlavně natahovat "fousy" od soupeřových figurek) a hlídat "nemožné" tahy - kdyby je "viděla", mohla vyhrát minimálně o 1 partii více. Skončila na 49. místě (9. mezi děvčaty).

1 bod se objevil na kontě Štěpánky. Pro ni platí totéž, co pro sestru - nekoukat kolem dokola, ale na šachovnici. Přesto však při jejím nízkém věku (na konci měsíce bude hrát KP do 8 let, takže v kategorii do 10 let může startovat ještě 2 roky) je to, že nezůstala "sedět na startu" s nulou docela pěkné. I pro ni dále platí stejná poznámka, jako u Verči - natahovat "fousy" a hlídat "nemožňáky"! Umístila se na 51. místě (10. mezi děvčaty - za sebou nechala ještě jednoho kluka a 2 holky).