Letní tréninkový turnaj A

26.09.2020 15:05

V letním prázdninovém turnaji našich pokročilejších dětí se střetlo 9 hráčů systémem každý s každým tempem 40 minut na partii + 20 sekund na tah a skončil následujícím výsledkem:

Se ziskem 7 bodů zvítězil favorit turnaje Milan Pešta. Jedinou porážku vítězi připravila Verča Žoudlíková (velké překvapení!), která s 6 body brala stříbro. Pokud se jí podaří odstranit její největší slabinu, jíž je zapomínání na „zadní vrátka“, tj. nesledování toho, co chystá soupeř, může za rok pomýšlet i na vítězství! Bronzovou medaili bral Kuba Novák za uhraných 5 bodů. Střídal slabé chvilky s těmi světlejšími, ale štěstí se k němu přece jen přiklonilo častěji než k soupeřům. Musí však ještě zapracovat na způsobu výběru tahu a zlepšit techniku propočtu variant.

Až na 4. místě se umístil druhý z favoritů Jirka Matoušek (také s 5 body). Opět předváděl svůj typický styl, který spočívá ve hře bez jakéhokoli přemýšlení – zdá se, že jeho cílem je mít na konci partie co nejvíce času na hodinách. Pokud se to neodnaučí, může ve vyšších kategoriích na nějaké rozumné výsledky úplně zapomenout. Naopak velmi příjemně překvapil letos teprve osmiletý Honzík Krejcárek. Hrál pomalu a s rozvahou, což mu dopomohlo k zisku 4 bodů a výbornému 5. místu. Potřebuje však ještě zapracovat na znalostech variant v zahájeních, která hraje – k tomu je ale nutné samostudium doma, což jej zrovna neláká…

Následovali dva tříbodoví hráči: Jolanka Štědrová a Kuba Bernáth. Od obou jsem čekal minimálně o půl bodíku víc, v případě Kuby možná dokonce o jeden. Hrají sice pěkné útočné šachy, ale dopouštějí se hrozných blundrů a stejně jako Verča zapomínají sledovat hrozby soupeře. Musejí se naučit důsledně dodržovat postup přemýšlení, zvaný 5 kroků.

Výsledkovou tabulku uzavírají Štěpán Fugner (2 body) a Jirka Havelka (1 bod). Štěpán hraje hodně zbrkle a jeho hurá-styl tentokrát nezabral. Jirka již delší dobu netrénuje a šachy hraje jen pro zábavu, což se samozřejmě na výsledku muselo projevit.

Jiří Kotzot