Mistrovství ČR mládeže v rapidu

11.09.2019 08:49

Ve dnech 07.–08.09.2019 se v Třešti hrálo Mistrovství ČR mládeže v rapid šachu. Aby si na něm mohly děti zahrát, musely splnit hodně tvrdá postupová kritéria, protože množství míst bylo omezeno a každý kraj obdržel na základě počtu registrovaných dětí v každé kategorii příslušnou kvótu. Nás zajímala hlavně čísla pro kategorii chlapců (H10) a děvčat (D10) do 10 let. Na Středočeský kraj vyšla letos v H10 3 místa a v D10 místa 2. O tato místa se bojovalo v Lysé nad Labem, a jak již víte, naše děti neponechaly nic náhodě, když v obou kategoriích zvítězily!

V Třešti se tak v H10 postavil na start Milan Pešta a v D10 Jolanka Štědrová. Než se budu věnovat vlastnímu turnaji, připomenu historii účastí našich dětí na tomto mistrovství: Za sledované období (od roku 2000) sem v chlapeckých kategoriích postoupili 2 naši hráči: v r. 2004 v H10 Tomáš Pešta (pozor – podobnost jmen je čistě náhodná), který skončil na 33. místě z 34 hráčů a v r. 2009 v H12 Marek Ježek (38. místo z 39). Děvčata postoupila celkem 3x: v r. 2015 v D10 Anežka Havelková (27. z 28) a Stella Vavříková (28. z 28) a v r. 2016 v D12 Stella Vavříková (21. z 21). Z toho je vidět, že pro náš oddíl je už samotný postup na MČR velkým úspěchem a jakékoli umístění na jiném než posledním místě by bylo nejlepším v jeho historii.

Ale protože (slovy Svatopluka Čecha) „Malý ten, kdo zná jen malý cíl.“, stanovil jsem dětem cíle podstatně vyšší: Milan (nasazen jako č. 24 mezi 40 hráči) měl za úkol skončit nejhůře na 20. příčce a uhrát aspoň 4,5 bodu (z 9 partií). Jolanka byla nasazena jako č. 22 (z 26 hráček) a také se měla umístit minimálně na 20. místě, k čemuž jí podle mých výpočtů mělo stačit získat 3,5 bodu (též z 9 kol).

Turnaj byl hodně náročný – v sobotu dopoledne se hrála 3 kola, odpoledne další 3 a v neděli do oběda ještě závěrečná 3 utkání.Nebudu průběh rozebírat podrobně a omezím se na dělení na třetiny: Po prvních 3 kolech měl Milan na svém kontě 1 bod, když porazil 4. nasazeného hráče, a držel přesně své nasazení (24. místo). Zato Jolance se nevedlo a s nulou na účtu se chytala stébla také na 24. místě.

Po obědě se Milan hodně zlepšil a získal 2 body (i když 4. kolo vyloženě pokazil a prohru po hrubé chybě ve vyhrané pozici oplakal). Se ziskem 3 bodů byl i tak na průběžné 19. příčce. Na Jolance bylo vidět, že se trápí a potřebuje nový impuls do hry. Proto jsem jí řekl, že se jí nedaří kvůli „začarované“ mikině a že bez ní jí to už určitě půjde (pravda ovšem byla, že v hracím sále bylo vzhledem k počtu hráčů ve všech 6 kategoriích a diváků (celkem asi 200) velké dusno, takže mikina k lepšímu přemýšlení rozhodně nepřispívala). Jolanka si dala říct a výsledek byl na světě – zisk 2 bodů ji posunul na nasazovací 22. příčku.

V neděli Milan nastoupil k turnaji s předsevzetím „zaříznout“ každého, kdo mu přijde pod ruku. První partii sice proti silnému soupeři nezvládl, ale v druhé měl protivníka „na lopatě“. Po neslaném nemastném vedení další hry ovšem nakonec uhrál jen půlku. To jej složilo a poslední kolo odehrál vyloženě odevzdaně a prohrál. Zisk 3,5 bodu mu však i přesto zaručil 30. příčku, což je nový rekord pro další následovníky!

Naopak Jolanka přišla k turnaji rovnou jen v tričku bez mikiny, zato s další podporou – vlasy svázanými do culíku. Nekoukala nalevo ani napravo a všechny 3 soupeřky s šachovnice doslova smetla. S celkovým ziskem 5 bodů překonala všechny cíle a pro děvčata-následovnice stanovila vysokou metu – fantastické 13. místo!

Oba naši hráči tak vytvořili oddílové rekordy a zaslouží si velkou pochvalu! (I když samozřejmě zlepšovat je stále co – Milan už konečně musí zapracovat na repertoáru zahájení a Jolanka naopak zlepšit hru v koncovkách.)

Na závěr ještě jedna perlička – Jolanku čekala po příjezdu domů u prarodičů velkolepá oslava s jejím nejoblíbenějším jídlem – smaženým platýsem a květákovými placičkami! Přeji nejen jí, ale i všem ostatním malým sportovcům, aby se podobných oslav dočkali co nejčastěji!!!

Jiří Kotzot