O pohár města Sázava

21.05.2018 21:20

Dne 19.05.2018 se ve Společenském domě v Sázavě hrál pod názvem O pohár města Sázava 1. ročník mezinárodního bleskového turnaje se zápočtem na FIDE listinu v blesku. Turnaj zorganizoval a za pomoci dalšího sponzora (STAR DC, a.s.) financoval náš člen Jaroslav Řeřábek. I přes neplánovaný termínový konflikt s jinými turnaji se na startovní pásce seřadilo pěkných 28 hráčů, mezi nimiž vynikali IM Pavel Jirovský a FM Jiří Gregor. Klacky pod nohy se jim však statečně snažili házet i jiní "bleskovkoví specialisté", jako např. Dan Hadžala či Zdeněk Hába.

Turnaj se hrál švýcarským systémem na 13 kol klasickým "starosvětským" tempem 2 x 5 minut na partii bez přidávání času za tah. Než přejdeme k celkovým výsledkům, s uspokojením si dovolíme konstatovat, že hráči nezavdali žádnou příčinu k řešení nějakých námitek odvolací komisí (jak tomu - bohužel - většinou v průběhu bleskových turnajů bývá) a přijali (v několika málo sporných situacích) rozhodnutí rozhodčího - příkladem budiž IM Jirovský, který sice rozhodnutí rozhodčího v jisté sporné situaci zpočátku komentoval s výhradami (pro vysvětlení - partie se jej netýkala a neměla vliv na celkové pořadí), avšak po citaci Pravidel FIDE s rozhodnutím souhlasil (tímto mu moc děkujeme a zveme jej na příští ročník!).

A nyní k výsledkům: Po tuhých bojích se projevila ratingová převaha a o vítězství bojovali pouze první dva nasazení, přičemž šťastnějším byl FM Gregor (12 bodů), kterého následoval IM Jirovský (11,5 bodu). Dále se však hráči nešetřili a nekompromisní hrou poslední medailovou pozici obsadil bruselský "reexulant" Jindřich Trejbal (9,5 bodu). Další vypsané kategorie vyhráli: nejlepší senior - Štefan Koper, nejlepší junior - Petr Mach, nejlepší žena - Hana Bartošová.

Náš jediný zástupce (pořadatel, ředitel turnaje a hlavní sponzor) Jaroslav Řeřábek i přes pořadatelské povinnosti (spočívající hlavně v popíjení drinků na baru) obsadil se ziskem 5,5 bodu vynikající 20. místo (nasazen byl jako č. 22).

Jiří Kotzot