9. kolo RŽL SE Sázava

20.03.2016 17:42

Dne 19.03.2016 se u nás v Sázavě hrálo závěrečné 9. kolo Regionální žákovské ligy skupiny E 2015/16. Než se tak ovšem stalo, musel ředitel turnaje J. Kotzot přetrpět peripetii, zahájenou vyděračským dopisem starosty města Sázava. Ve chvíli, kdy jej četl, se naštěstí nacházel v nemocnici, což mu patrně zachránilo život - tlak mu totiž po přečtení dopisu vyletěl na úplně šílené hodnoty a tep mu na JIP naměřili 160 úderů srdce za minutu. Když se po týdnu vrátil domů, nezbylo, než hledat náhradní řešení (město odmítlo pronajmout prostory pro konání dětského turnaje bezplatně, přestože tak činilo každý rok a v pravidlech pronájmu Společenského domu si samo stanovilo, že dětské akce se tam mohou konat bezplatně). Náhradním řešením tak bylo konání turnaje v sokolovně ve Stříbrné Skalici, jejíž vedení se k problému postavilo vstřícně a termín na náš turnaj zarezervovalo. Díky publikaci potíží s pořádáním turnaje v Sázavě se však ozvali sponzoři, kteří se nabídli, že pronájem sálu v Sázavě zaplatí, takže pak již nic nebránilo tomu, aby se hrálo i letos u nás. Pro příští rok však ještě pečlivě zvážíme, zda má cenu takovouto akci s takovýmto vedením města v Sázavě vůbec pořádat.

Nyní však přejděme již k vlastnímu turnaji. O přípravě sálu a dalších "maličkostech" nemá cenu se zbytečně rozšiřovat - vše zvládl ředitel turnaje osobně (ostatně i jako poturnajový úklid). Protože turnaj nasazoval a o rozlosování (včetně průběžných výsledků po 5. a 6. kole) se staral zkušený harcovník p. Havelka, vše šlo jako po drátkách a jelikož ani v průběhu jednotlivých kol nedošlo k žádným mimořádným událostem, můžeme jej hodnotit kladně. Asi je zbytečné zmiňovat systém a tempo hry, ale možná se přece jen najdou čtenáři, kteří s RŽL SE ještě nemají tolik zkušeností, takže jen ve zkratce: Turnaj se hraje ve třech skupinách (A, B, C), do nichž jsou děti rozdělovány podle výkonnosti (aktuální rating LOK R, upravený p. Havelkou podle výsledků v předchozích turnajích RŽL). V turnaji A hraje vždy 16 nejsilnějších, kteří se utkají švýcarským systémem na 4 kola, tempo hry je 2 x 30 minut na partii s přídavkem 10 sekund za každý provedený tah. Ostatní děti jsou rozděleny napůl do skupin B a C, v nichž se hraje švýcarským systémem na 7 kol, tempo je v prvních dvou kolech 2 x 20 minut na partii, v ostatních 2 x 25 minut.

Turnaj zaznamenal svůj rekord - historicky nejvyšší účast - hrálo totiž plných 111 hráčů! Ve skupině A jich bylo samozřejmě 16, v Béčku 48 a v Céčku 47. Celkové výsledky najdete zde, takže my uvedeme jen pořadí "našich" dětí:

V Béčku hrály 3 děti, které skončily následovně: 14. Dominik Krykorka (4 body), který tak získal speciální cenu pro nejlepšího domácího hráče. Dále ještě 32. Anežka Havelková (4. mezi děvčaty) a 33. Stella Vavříková (5. mezi děvčaty - obě po 3 bodech). Pro Stellu to byla premiéra v turnaji B, takže 3 body můžeme hodnotit jako úspěch. Od Anežky jsme však přece jen očekávali zisk alespoň 50-ti procent (3,5 bodu), což by ji posunulo na 2. místo mezi děvčaty.

V Céčku naši skončili následovně: 24. Tereza Burgerová (3,5 bodu) - vynikající výsledek od začátečníka(!), který znamenal 3. místo mezi děvčaty a zisk poháru, 25. Eva Panušková (též 3,5 bodu a též začátečnice) - o tom která holka získá pohár, rozhodovalo až pomocné hodnocení, takže také velká gratulace(!), 30. Ondřej Štěpánek (3 body) - bojovný výkon. kterým potvrdil svou výkonnost z předešlých turnajů (ale hrát na dětský mat se nemá(!) - a to i přesto, že soupeř, který si ho nechá dát, si jej zasloužil), 32. Jan Nedvěd (3 body) - stabilní výkon, s Honzou se tímto turnajem loučíme v dětských soutěžích, 36. Vendula Mrázová (2,5 bodu) - pěkné na začátečnici, potřebuje ale ještě zklidnit a naučit se, že napřed přemýšlíme a teprve potom saháme na figurky, 38. Adam Zachař (2,5 bodu) - Adam nehrál poslední kolo, protože mu nebylo dobře, takže také pozitivní hodnocení, 41. Jakub Novák (2 body) - pěkné, ale platí totéž, co pro Vendulku - zpomalit a nesahat předčasně na figurky(!), 43. Dominik Hoppe (2 body) - tady nemůžeme být spokojeni, čekali jsme minimálně o půlku více, 47. Matěj Prix (1,5 bodu) - to je nepříjemné překvapení, na trénincích si vede dobře, ale v turnaji se "zbláznil" a zbrkle nastavoval figurky na napadená pole.

Celkově však hodnotíme start našich dětí pozitivně - nikdo nezůstal s nulou (minimální získaný počet bodů je dokonce 1,5(!) ), což je výborné!. Dětem děkujeme za příkladné chování na všech turnajích RŽL (až na občasné honění se mezi stoly). Pokud to bude možné, pojedeme s nimi ještě i na nějaké jiné turnaje, aby si více zahrály a získaly praxi - příští ročník již od začátečníků budeme chtít nějaké výsledky!

A na závěr ještě umístění našich v celkovém hodnocení RŽL:

HD16 (celkem 24 hráči): 12. Krykorka, 16. Nedvěd

HD12 (celkem 71 hráč): 22. Havelková (3. mezi děvčaty), 30. Vavříková (4. mezi děvčaty), 33. Ofner, 35. Provazník, 39. Hoppe, 48. Burgerová (6. mezi děvčaty), 71. Prix

HD10 (celkem 73 hráči): 23. Zachař, 27. Bravenec, 33. Štěpánek, 35. Panušková (6. mezi děvčaty), 38. Novák, 40. Mrázová (7. mezi děvčaty), 56. Dočkal, 69. Burger