Krajský přebor dětí do 8 let

01.05.2017 12:49

Letošní KP do 8 let se hrál dne 30.04.2017 a jeho pořádání se ujal Šachový klub Pravonín. Z našeho oddílu věkově "vyhovovaly" 2 děti - Kuba Bernáth a Štěpánka Mrázová. Oba sice den předtím reprezentovali oddíl na KP družstev mladších žáků, takže se mohli cítit unaveně, ale opak byl pravdou. I když za družstva se jim moc nedařilo (bohužel ze 7 kol nezískali ani půlku), šlo o výborný způsob "rozehrání". Předběhneme poněkud dění a prozradíme, že oba si uhráli osobní rekordy v počtu nabraných bodů, přičemž Kubovi to dokonce bohatě stačilo na zisk IV. VT! Stal se tak historicky druhým nejmladším žákem našeho oddílu, kterému se to povedlo - pro připomenutí uvádíme krátkou tabulku:

Hráč

Věk splnění normy IV. VT

Klára Kocourková 7 let 287 dní
Jakub Bernáth 7 let 356 dní
Adam Zachař 8 let 102 dny
Ondřej Štěpánek 8 let 154 dny
Eva Panušková 8 let 202 dny
Anežka Havelková 8 let 353 dny

V turnaji startovalo celkem 57 dětí, hrálo se švýcarským systémem na 7 kol, tempo hry bylo totéž, jaké bude na Mistrovství ČR, jež se koná za 2 týdny, tj. 2 x 20 minut + 10 sekund za každý provedený tah. Jak jsme naznačili, z našich se lépe umístil Kuba. Prohrál jen v prvním a posledním kole a s ostatními soupeři si poradil. Měl sice obrovské štěstí, protože v několika partiích balancoval na okraji propasti, ale to (jak se okřídleně říká) přeje připraveným. A Kuba připravený byl, takže zaváhání protivníků dokázal vždy využít a výsledek otočit ve svůj prospěch. Při vlastním nasazovacím ratingu 1000 bodů (tj. jako "bezratingový") mu výsledek vynesl vynikající performanci 1195, což je více než pěkný výkon. Celkově tak obsadil 8. místo a "předběhl" i několik dětí s ratingem.

Štěpánka si také uhrála osobní rekord. Doposud totiž byl jejím nejlepším výsledkem zisk 2,5 bodu a v Pravoníně nabrala celé 3! Dělala však i dnes stejné chyby, jako předešlý den na soutěži družstev - nenatahovala "vousy" od soupeřových figurek a stavěla své vlastní figurky na napadená pole. Obzvláště mrzí prohra v posledním kole, protože soupeřku měla doslova "na lopatě". I tak ale její výsledek znamenal moc pěkné celkové 36. místo!