TJ Kavalier Sázava "A" - SK Slavoj Čáslav "A"

27.10.2021 19:05

Po nekonečných dvou letech se konečně opět rozběhly soutěže družstev. Naše družstvo v Regionální soutěži přivítalo tým z Čáslavi, který si dělal vysoké ambice. My jsme však nastoupili ve velmi reprezentativní sestavě, takže soupeři brzy ztuhl úsměv na tváři (i když zpočátku to pro nás moc dobře nevypadalo).

Jako první vyhrála Monika na 2. šachovnici. Získala pěšce a vyhranou pozici, po čemž soupeř nevydržel nervové vypětí (prý jako následek toho, že musel podstoupit antigenní samotest na covid, protože nebyl očkován ...) a bez vysvětlení odešel z hrací místnosti... (To, že někdo nezná nařízení vlády či ministerstev, není omluvou pro takové chování.)

Pak jsem remizoval na 1. šachovnici. Snažil jsem se sice probít soupeřovu obranu, ten se však zabetonoval na vlastní polovině a nemínil ani vystrčit růžky, za něž by jej bylo možno chytit.

Ovšem potom jsme měli ve dvou partiích docela štěstí. Nejsem si jist, kdo skončil dřív, takže to uspořádám podle šachovnic:

Na 4. šachovnici se Tonda dostal díky svému pospávání u šachovnice do obrovské časové tísně a totálně prohrané pozice. Nějak se mu však asi podařilo protivníka hypnotizovat, neboť ten si sám dobrovolně ucpal všechny dráhy k útoku a naopak úplně odkryl vlastního krále. Tonda nakonec po delším plácání do vody našel nit a přímým útokem zvítězil.

Infarktová byla i partie Milana na 5. šachovnici. Ze začátku hrál výborně a po zisku 2 pěšců stál na výhru. Pak ale chyboval při přechodu do věžové koncovky, když zbytečně odevzdal svého střelce za jezdce (přičemž ještě soupeře zbavil dvojpěšce). I tak ale stále stál na výhru. Pustil si však soupeřovu věž "do kožichu" na krmnou řadu a rázem bylo vše obráceně - pěšec míň a prohrané postavení. Naštěstí ani jeho protivník nehrál právě nejlépe a hra nakonec přešla do jasně remízové pěšcovky (oba hráči měli 2 od sebe vzdálené samokrycí pěšce, jež králové blokovali). U soupeře však došlo k nějakému zkratu a Milanova zadního pěšce sebral. Když se ten přední vrhl vpřed, jen se chytil za hlavu a poté, co se vzpamatoval, podepsal rezignaci.

Nejdéle hrál Vláďa na 3. šachovnici. Celou partii stál výborně, pak ale někde něco přehlédl a já bych na něj nevsadil ani pěťák. Soupeř však vyhranou věžovku (2 pěšci navíc) hrál tak strašně, že se dopustil typické chyby, před níž děti varuji na trénincích - postavil si věž před krajního pěšce a došel s ním až na předposlední řadu. Přitom majoritu tří pěšců proti dvěma na opačném křídle postavil tak, že neměl šanci získat ještě jednoho rozumného volného pěšce. Vláďa sice také trochu tápal (protože nečetl mou učebnici), ale nakonec správné řešení našel (šachy po sloupcích) a partie skončila (i přes nedůvěru soupeře, avšak po mém ověření jako rozhodčího na jiné šachovnici) remízou trojím opakováním pozice.

Jiří Kotzot

TJ Kavalier Sázava "A"

4 : 1

 

SK Slavoj Čáslv "A"

 
Kotzot Jiří 1944 0,5 : 0,5 Poborský Josef 1829
Závůrková Monika 1856 1 : 0 Berger Tomáš 1730
Závůrka Vladimír 1680 0,5 : 0,5 Hruban Vladimír 1518
Brhlík Antonín 1666 1 : 0 Páťal Luboš 1541
Pešta Milan 1528 1 : 0 Hamsa Vojtěch 1209

Pořadí po 1. kole:

Pořadí

Družstvo

Body

Skóre

Partie

1 TJ Kavalier Sázava "A" 3 4,0 3
2 KŠ Říčany 1925 "J" 3 3,5 3
3 KŠ Stříbrná Skalice "D" 3 3,0 3
4 Sokol Neveklov "A" 0 2,0 2
5 KŠ Stříbrná Skalice "C" 0 1,5 1
6 SK Slavoj Čáslav "A" 0 1,0 0
7-8 ŠS Kostelec nad Č. lesy "C" 0 0,0 0
7-8 Sokol Postupice "A" 0 0,0 0